Επισκόπηση τύπου | 17.03.2009

"Είναι ντροπή να γίνει υπουργός Εξωτερικών ο Λίμπερμαν"

Οι δηλώσεις Μπερνάνκι, το Παγκόσμιο Φόρουμ για το νερό, η δεξιά κυβέρνηση στο Ισραήλ και η νίκη της Αριστεράς στο Ελ Σαλαβαντόρ κυριαρχούν σήμερα στον ευρωπαϊκό τύπο.

"Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ που αναμένει ανάκαμψη το 2010 φαίνεται ότι έμαθε το μάθημά της", σημειώνουν οι βρετανικοί The Times με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Μπεν Μπερνάνκι:

"Η σαφής κατανόηση της οικονομικής κρίσης αποτελεί τη βάση για να αναπτερωθούν οι ελπίδες πως δεν θα διαρκέσει πολύ. Το μήνυμα του Μπερνάνκι είναι έμμεσο, ασφαλώς όμως δεν είναι και το μαντείο των Δελφών.

Οι ανεπτυγμένες, δυτικές οικονομίες περνούν μια δύσκολη φάση, αν και οι πολιτικοί διαθέτουν τα μέσα για να αντισταθούν στην κρίση. Εάν κατανοηθεί σωστά το μήνυμα Μπερνάνκι, τότε θα καταφέρουμε να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, του επιχειρηματικού κόσμου και των επενδυτών."

"Δύσκολη η διασφάλιση καθαρού, πόσιμου νερού στο μέλλον"

"Τα ΗΕ στην έκθεσή τους της 12ης Μαρτίου έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το πόσιμο νερό", παρατηρεί η γαλλική εφημερίδα Le Monde με αφορμή την έναρξη του 5ου Παγκόσμιου Φόρουμ για το νερό στην Κων/πολη:

"Είναι δύσκολο να διασφαλίσουμε στις μελλοντικές γενιές καθαρό, πόσιμο νερό. Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οξύνει θανάσιμα τα προβλήματα επάρκειας του πόσιμου νερού. Μέχρι το 2030 ο μισός πληθυσμός της γης θα ζει σε περιοχές με ελάχιστα υδάτινα αποθέματα. Οι διεθνείς αντιπαραθέσεις, οι εντάσεις, ακόμη και πόλεμοι λόγω των υδάτινων αποθεμάτων θεωρούνται πια μη ανατρέψιμοι.

Ευελπιστούμε οι πολιτικοί που συγκεντρώθηκαν στην Κων/πολη να αντιληφθούν όντως την αναγκαιότητα για βιώσιμη και ισορροπημένη διαχείριση των υδάτινων πόρων και αποθεμάτων."

"Ντροπή να γίνει υπουργός Εξωτερικών ο Λίμπερμαν" (17.03.09, Kurier)"Η Χαμάς τρίβει τα χέρια της"

"Η πιθανότητα να γίνει ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ συνιστά πρόκληση", γράφει η αυστριακή εφημερίδα Kurier:

"Ο άνθρωπος που απορρίπτει οποιαδήποτε προσέγγιση και συμφιλίωση με τους Παλαιστινίους, ο άνθρωπος που εκφράζει ανοιχτά την μνησικακία του εναντίον των Αράβων που ζουν στο Ισραήλ και θέλει να τους αναγκάσει να δώσουν όρκο πίστεως στο σιωνιστικό κράτος, είναι ντροπή να γίνει υπουργός Εξωτερικών, ντροπή για ολόκληρη την περιοχή."

"Υπό τον Νετανιάχου και τους υποτακτικούς του από το δεξιό και ακροδεξιό - ορθόδοξο εβραϊκό στρατόπεδο δεν υπάρχει περίπτωση να δρομολογηθούν βήματα προς τα μπρος, αλλά μόνον πισωγυρίσματα και αναζωπύρωση των εχθροπραξιών", υποστηρίζει η γερμανική Süddeutsche Zeitung:

"Ο Νετανιάχου απλώς θα διαχειριστεί την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, αλλά δεν θα την λύσει. Μαζί με τον Λίμπερμαν είναι οι νεκροθάφτες της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Εγγύς Ανατολή.

Και το χειρότερο: για όλα αυτά τρίβει τα χέρια της η Χαμάς, διότι δεν χρειάζεται ειρηνιστές στην Ιερουσαλήμ, αλλά αυτούς ακριβώς που εξελέγησαν για να διαιωνίσει την εξουσία της στη Λωρίδα της Γάζας και για να νομιμοποιήσει την ύπαρξή της."

"Θρίαμβος σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική"

"Με τον Μαυρίσιο Φούνες οι αντάρτες του Ελ Σαλβαδόρ κατέλαβαν την εξουσία" (17.03.09, ABC)

"Με επικεφαλής τον Μαυρίσιο Φούνες οι αντάρτες του Ελ Σαλβαδόρ κατέλαβαν την εξουσία μέσω της κάλπης", επισημαίνει η ισπανική εφημερίδα ABC:

"Η αλλαγή είναι θετική γιατί ο Φούνες από την αρχή απέφυγε να ταυτιστεί με τον Βενεζουελανό πρόεδρο Τσάβες. Και πρέπει να έχει περιθώρια κίνησης για να χαράξει μια γραμμή α λά Λουίζ - Ινάσιο Λούλα. Η Ισπανία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα τον στηρίξουν."

"17 χρόνια μετά από το τέλος του εμφυλίου πολέμου η Αριστερά πέτυχε να νικήσει με ειρηνικά μέσα στο Ελ Σαλβαδόρ", υπογραμμίζει και η ελβετική Neue ZürcherZeitung:

"Η νίκη των πρώην γκεριλέρος συνιστά θρίαμβο της δημοκρατίας στο Ελ Σαλβαδόρ και σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική. Πρόκειται δε για μήνυμα ωριμότητας του αριστερού FMLN που έκανε τόση υπομονή."

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc