Φλερτ, έρωτες και επανασυνδέσεις

Κυριακή, 15.03.09

Στενές επαφές τρίτου τύπου, επαφές με τρίτους ή επαφές μέσω τρίτων; Τι ακριβώς συμβαίνει τελευταία πίσω απ’ τα παραδοσιακά τείχη των δύο βασικών πυλώνων του πολιτικού συστήματος; Το πιθανότερο είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν ταυτοχρόνως. Οι ωσμώσεις ανάμεσα σε όμορους πολιτικούς φορείς στη μία παράταξη και σε άσπονδους εσωκομματικούς παράγοντες στην άλλη δεν προέκυψαν τυχαία. Στο παρασκήνιο προϋπήρξαν χειρισμοί και βολιδοσκοπήσεις και η προετοιμασία και η δημοσιοποίησή τους παίζουν ρόλο τροχιοδεικτικής βολής για μέλλουσες επιδιώξεις.

Στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ τα ονόματα Καρατζαφέρης και Σημίτης απέκτησαν ξαφνικά ενδιαφέρον και η εκφορά τους από τα χείλη ορισμένων κομματικών στελεχών άλλαξε προς το καλύτερο. Το αντίθετο συμβαίνει στην ηγετική ομάδα του Συνασπισμού με ονόματα ορισμένων ιστορικών στελεχών του, που ωστόσο ελκύουν την προσοχή του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και ο προωθημένος στα ιδεολογικά ζητήματα κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος βρήκε ότι δεν είναι πάντα «ακραία» όσα λέει ο αρχηγός του ΛΑΟΣ. Στο ΠΑΣΟΚ ήρθε στο προσκήνιο και επικροτήθηκε η ιδέα της τιμητικής αποστρατείας του πρώην πρωθυπουργού με μια θέση υποψήφιου ευρωβουλευτή. Η προσεκτική διερεύνηση και οι πληροφορίες που υπάρχουν πίσω από αυτές τις εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι στην πολιτική τίποτε δεν γίνεται τυχαία.

Από το άθροισμα στην… αφαίρεση
Στη Ν.Δ. την ιδέα της σύγκλισης με τον ΛΑΟΣ εμφύτευσε ο ίδιος ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, προσφερόμενος να συνδράμει την κυβέρνηση στην κρίση με σπουδή του τύπου «για τη φουκαριάρα τη χώρα μου». Υπήρξαν φήμες ότι στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον πρωθυπουργό τον διαβεβαίωσε ότι διαρκούσης της οικονομικής αναταραχής μπορεί να υπολογίζει και τους δικούς του βουλευτές στην κοινοβουλευτική του στήριξη. Παραδόξως –και κατ’ άλλους αφελώς– σε ένα τμήμα της Ν.Δ. άρεσε αυτό το περίεργο άθροισμα, που θα μπορούσε να εγγυηθεί την κυβερνητική βιωσιμότητα ακόμη και υπό τις πιο απρόβλεπτες συνθήκες. Οι ίδιοι αισθάνονται ότι η αναιμική δημοσκοπική εικόνα της Ν.Δ. βελτιώνεται αν προστεθούν τα ποσοστά του ΛΑΟΣ – έστω κι αν αυτό συνιστά απλώς μαγική εικόνα.

Τελικά η απόπειρα συνοικεσίου δεν κράτησε περισσότερο από 48 ώρες. Στη Ρηγίλλης αντελήφθησαν ότι στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται να τους στείλουν ανθοδέσμη αν συνεχίσουν αυτή την ιστορία. Πρώτα ο κ. Ελ. Ζαγορίτης, ως γραμματέας της Κ.Ε., και εν συνεχεία η αρμόδια για τον πολιτικό σχεδιασμό κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου έσπευσαν να κατεβάσουν το θέμα. Υπό το μειδίαμα όμως του κ. Καρατζαφέρη, που ό,τι ήθελε να πάρει από αυτή τη σύγχυση το πήρε.

Η ώρα της ανακωχής
Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου σκόπευε να κάνει το παραμικρό άνοιγμα προς τον κ. Κ. Σημίτη. Αντίθετα, όταν πληροφορήθηκε ότι στα Γιάννενα του ετοίμαζαν υποδοχή, πρωτοστατούντος τοπικού βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, έσπευσε να τον προλάβει, ανεβαίνοντας ο ίδιος στην Παμβώτιδα δύο μέρες νωρίτερα. Οι διοργανωτές υποχρεώθηκαν να ακυρώσουν την εκδήλωση και ο κ. Σημίτης απέκτησε έναν ακόμη λόγο δυσθυμίας απέναντι στον προκάτοχό του. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καμία από τις δύο πλευρές δεν ήταν έτοιμη αυτή την εποχή για προσέγγιση.

Η συνάντηση της Πέμπτης προκλήθηκε από τη… Ν.Δ.! Για την ακρίβεια, το Μέγαρο Μαξίμου εξέταζε το ενδεχόμενο να καλέσει ο κ. Κ. Καραμανλής και τους κ.κ. Κ. Μητσοτάκη και Κ. Σημίτη, ως πρώην πρωθυπουργούς, μετά τους πολιτικούς αρχηγούς, για ανταλλαγή απόψεων επί της οικονομικής κρίσης.

Οταν βολιδοσκοπήθηκε επ’ αυτού το περιβάλλον Σημίτη, υπήρξε η εκτίμηση ότι δεν θα μπορούσε να αρνηθεί τη συνάντηση. Για να άρουν προκαταβολικά παρεξηγήσεις με το επίσημο ΠΑΣΟΚ, διεμήνυσαν στο περιβάλλον Παπανδρέου –μέσω του άξονα Ν. Θέμελη, Δημ. Ρέππα, που λέγεται ότι λειτουργεί εσχάτως– τι πρόκειται να συμβεί. Ο επικοινωνιακός θόρυβος που δημιούργησε –όχι τυχαία, όπως εκτιμούν πολλοί– η προβολή της μόνιμης ιδέας του κ. Θ. Πάγκαλου να μετακομίσει ο κ. Σημίτης στο Στρασβούργο διευκόλυνε τον κ. Παπανδρέου να προλάβει τη μετάβασή του στο γραφείο του κ. Καραμανλή.

Η πλευρά Σημίτη βρέθηκε διπλά παγιδευμένη και ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε άλλη επιλογή όταν ο κ. Παπανδρέου τον προσκάλεσε «σε πολύ φιλικούς τόνους» στο γραφείο του για μια συζήτηση χωρίς ατζέντα. Ωστόσο, ο Τ. Γιαννίτσης, από τους λίγους πιστούς του ακόμη, ανέλαβε να διευκρινίσει ότι θα αποτελούσε απαξίωση για τον πρώην πρωθυπουργό μια ενδεχόμενη πρόταση για το Ευρωκοινοβούλιο. Τα έλεγε για τον κ. Πάγκαλο για να τα ακούει ο κ. Παπανδρέου. Παρ’ όλ’ αυτά, και οι δυο πλευρές έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προετοιμάσουν το κλίμα για «μια συνάντηση με μέλλον».

Φήμες
Το κερασάκι στην τούρτα του παρασκηνίου των ημερών, που ήταν πιο γλυκό για το ΠΑΣΟΚ παρά για τη Ν.Δ., βάζουν οι φήμες για τη διάθεση της Ιπποκράτους να εγκαταλείψει το φλερτ με το σύνολο του Συνασπισμού και να στρέψει την προσοχή της σε ορισμένα στελέχη, όπως ο κ. Φ. Κουβέλης, οι σχέσεις των οποίων με την Κουμουνδούρου φαίνεται να διέρχονται κρίση. Πληροφορίες για επαφές με αυτά τα στελέχη δεν υπάρχουν. Αλλά στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι λίγοι όσοι θα ήθελαν να μεγαλώσει η λίστα στην οποία υπάρχουν τα ονόματα της κυρίας Μαρίας Δαμανάκη ή του κ. Ν. Μπίστη. Θα επιθυμούσαν μάλιστα να προστεθεί ακόμη και το όνομα του πολύπειρου κ. Ν. Κωνσταντόπουλου, που κάθε άλλο παρά έχει αποστρατεύσει τον εαυτό του.



ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 

Ελεύθερος Τύπος 

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»