Επισκόπηση τύπου | 27.03.2009

Δύο στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κρίσης;

Εν όψει της συνάντησης των 20 ισχυρότερων οικονομικά χωρών του κόσμου κυριαρχούν στον ευρωπαϊκό τύπο σχόλια για τη μείωση των μπόνους στους μάνατζερ, για την ενίσχυση του ΔΝΤ και τις διαφορές ΗΠΑ-Ευρώπης.

"Το γεγονός ότι στη Γαλλία ορισμένες επιχειρήσεις ξέχασαν την κοινωνική πραγματικότητα, οξύνει ακόμη περισσότερο τη συζήτηση για τα μπόνους των μεγαλομάνατζερ", σημειώνει η γαλλική Le Figaro με αφορμή το σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης να περιορίσει τις αμοιβές των μάνατζερ:

"Με τις προθέσεις της κυβέρνησης δίνεται το σύνθημα του κυνηγητού εναντίον όλων των επιχειρηματιών, έστω και αν οι περισσότεροι εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους με πειθαρχία και αποφασιστικότητα. Και όμως η δωρεάν προσφορά ενός μέρους μετοχών, τα μπόνους και τα υπόλοιπα πριμ που δίνονταν στους μεγαλομάνατζερ συνιστούν χρήσιμα εργαλεία στον κόσμο των επιχειρήσεων, διότι πιέζουν έτσι τους μάνατζερ να γίνουν πιο αποτελεσματικοί. Έτσι θα έπρεπε μάλλον αντί για την κατάργησή τους να τα διευρύναμε και στους υπαλλήλους. Θα ήταν πιο δίκαιο και πιο οικονομικό."

"Στην πραγματικότητα συγκρούονται τώρα δυο διαφορετικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κρίσης, εκείνη των ΗΠΑ με εκείνη της Γερμανίας, η οποία κατάφερε να προσεταιριστεί και την ΕΕ", διαπιστώνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αξιολογώντας τις σχέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας εν όψει της συνάντησης των 20:

"Από τη μια η Γερμανία φοβάται τον πληθωρισμό και από την άλλη οι ΗΠΑ φοβούνται την ύφεση. Η αντιπαράθεση αυτή δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, υπάρχουν όμως τα περιθώρια να κατανοηθεί και έτσι να διεξαχθεί πιο πολιτισμένα".

"Στην σημερινή κρίση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) γίνεται όλο και πιο σημαντικό", επισημαίνουν οι βρετανικοί The Times:

"Στη συνάντηση των 20 πρέπει να αποφασιστεί η αύξηση των κεφαλαίων του ΔΝΤ τουλάχιστον κατά 500 δις δολάρια, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διευρυνθεί το δικαίωμα της συναπόφασης και σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία. Κάτι τέτοιο θα σταθεροποιούσε την παγκόσμια οικονομία, διότι οι χώρες αυτές διαθέτουν μεγάλες αποταμιεύσεις."

"Το σύνθημα 'δεν πληρώνουμε για την κρίση σας' που επέλεξαν οι διοργανωτές των αυριανών διαδηλώσεων στο Βερολίνο και τη Φραγκφούρτη, είναι λανθασμένο, διότι η κρίση έπαψε προ πολλού να αφορά μόνο τον χρηματοπιστωτικό κόσμο, αφορά πια όλους μας και επομένως πρέπει να πληρώσουμε", σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung με αφορμή τις αυριανές, παγγερμανικές διαδηλώσεις:

"Χωρίς κρατική βοήθεια για την τόνωση της οικονομίας μια ολόκληρη γενιά εργαζομένων θα πληρώσει υποθηκεύοντας το μέλλον της. Από την άλλη το δεύτερο σύνθημα της διαδήλωσης 'ναι σε μια κοινωνία της αλληλεγγύης' είναι μεν πολύ τετριμμένο, αλλά στην παρούσα φάση πολύ σωστό."

Μαστίχα, αρχαιότητες, τουρισμός και Έλληνες γιατροί Η ομορφιά της αρχαίας Ολυμπίας και προτάσεις για τους Γερμανούς τουρίστεςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η ομορφιά της αρχαίας Ολυμπίας και προτάσεις για τους Γερμανούς τουρίστες

Σε αναλυτικό ρεπορτάζ για τις αμοιβές των γιατρών στην εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel αναφέρεται ότι "οι ξένοι γιατροί στη Γερμανία φθάνουν τους 20.434, εκ των οποίων έχουν ιατρείο ή εργάζονται σε κλινικές και νοσοκομεία 16.818. Οι περισσότεροι εξ αυτών κατάγονται από την πρώην ΣΕ, την Αυστρία και την Ελλάδα."

Τέλος στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung υπάρχουν αφιερώματα για την Ελλάδα: ένα για τη μαστίχα της Χίου και ένα για την αρχαία Ολυμπία με τουριστικό περιεχόμενο και προτάσεις για τους Γερμανούς τουρίστες.

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»