Τι γράφει ο ξένος τύπος. από καθημερινή

THE TIMES

Πολιτική γλώσσα

Ο πρόεδρος Σαρκοζί προσπαθεί να κάνει την αμεσότητα σύμβολο της περιόδου που κρατά το πηδάλιο της Γαλλίας. Πάντα απευθύνεται στους συνομιλητές του στο δεύτερο ενικό πρόσωπο και συχνά κάνει γραμματικά λάθη. Αυτά, βέβαια, δεν είναι για όλους χαριτωμένα. Αντιθέτως, πολλοί τον κατηγορούν για την υποκριτική «υιοθεσία» της «λαϊκής γλώσσας». Ισως έχουν δίκαιο. Η γλώσσα είναι ένα κοινωνικό μέσο. Ο πολιτικός που δεν μπορεί να εκφραστεί με σαφήνεια και αγνοεί τους γραμματικούς κανόνες εμφανίζεται αλαζονικός, σαν να πιστεύει ότι μόνο όσοι διαδραματίζουν υποδεέστερο ρόλο πρέπει να συμμορφώνονται με αυτούς. Οι πολιτικοί που δεν μπορούν να μιλήσουν σωστά την ίδια τους τη γλώσσα είναι έτοιμοι στόχοι για τα βέλη της δημόσιας κριτικής και χλεύης. Ακόμα και ο Γκορμπατσόφ πολέμησε για να κερδίσει τον σεβασμό των Ρώσων αστών εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο χειριζόταν τη μητρική του γλώσσα. Ομως η προσήλωση στην ορθότητα της γλώσσας αντί της επιτυχίας στην πολιτική δεν είναι απαραιτήτως ορθή προσέγγιση για την αξιολόγηση ενός πολιτικού.

THE NEW YORK TIMES

Aμφιταλαντεύεται

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δεν τόλμησε να διορίσει τον Τόμας Σάεντζ, σεβαστό νομικό, υπερασπιστή των ατομικών δικαιωμάτων και σύμβουλο του δημάρχου του Λος Αντζελες, στην υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ακόμα και το άκουσμα του ονόματός του προκάλεσε λυσσώδεις αντιδράσεις από ομάδες που μάχονται τους μετανάστες, ενώ πολλά μπλογκ τον αντιπαλεύονται μόνο και μόνο επειδή είναι άριστος σε αυτό που κάνει. Ηταν αυτός, άλλωστε, που κατάφερε να μπλοκάρει την αντισυνταγματική προσπάθεια άρνησης υπηρεσιών και εκπαίδευσης σε λαθρομετανάστες. Οι υπερασπιστές των μεταναστών πιστεύουν ότι ο κ. Ομπάμα έχει χάσει τον αρχικό του ενθουσιασμό για τις σχετικές μεταρρυθμίσεις εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται. Αν θέλει να τα καταφέρει θα πρέπει να πείσει όλους ότι το να είναι κανείς λαθρομετανάστης δεν αποτελεί προπατορικό αμάρτημα, που σε αποστερεί από κάθε προστασία και αφήνει ατιμώρητη κάθε συμπεριφορά εναντίον σου.

HERALD TRIBUNE

Η ρύπανση

Η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και η ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο Ομπάμα θα μεταβάλει τις «ρυπαντικές» συνήθειες των ΗΠΑ. Ο κ. Ομπάμα θα λάβει πολύ αυστηρότερα μέτρα για τη ρύθμιση των εκπομπών αερίων και θα ακολουθήσει την πολιτεία της Καλιφόρνια, όπου έως το 2016 θα περιορίσει το 30% των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τέτοια μέτρα θα δυσχεράνουν τις τρεις μεγάλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες που πασχίζουν για να επιβιώσουν. Ο κ. Ομπάμα, μέσω των μέτρων, θα ωθήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να βελτιώσουν την απόδοση των καυσίμων, γεγονός που θα δικαιολογήσει στα μάτια της αμερικανικής κοινής γνώμης τα πακέτα διάσωσης που σπατάλησε η αμερικανική κυβέρνηση για τη οικονομική τους επιβίωση. Γενικότερα, όμως, οι επενδύσεις σε «πράσινα αυτοκίνητα» θα συμβάλουν στην ενίσχυση γενικότερα των πράσινων επιχειρήσεων. Οι ΗΠΑ αναζητούν ένα νέο βιομηχανικό τομέα για να ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη του εξαντλημένου οικονομικώς βιομηχανικού κλάδου.

THE ECONOMIST

Νικώντας το έιτζ

Η Αφρική υποδέχθηκε ενθουσιωδώς τον Πάπα Βενέδιστο ΙΣT΄ κι αυτός ανταποκρινόμενος αναγνώρισε στην ομιλία ότι η Αφρική υποφέρει υπερβολικά από υποσιτισμό, φτώχεια, από την κλιματική αλλαγή και την οικονομική αναταραχή. Εκανε, όμως και ένα λάθος. Οταν ρωτήθηκε γιά τα προφυλακτικά, ως μέσο αντιμετώπισης του έιτζ, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επανέλαβε τη θέση της Εκκλησίας: ότι, δηλαδή, είναι άχρηστα στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Η νόσος -είπε- μπορεί να νικηθεί με εγκράτεια και ορθή συμπεριφορά. Οι θέσεις του θα μπορούσαν να θεωρηθούν εκτός πραγματικότητας σε μια ήπειρο που θρηνεί 20 εκατομμύρια θανάτους από έιτζ, ενώ σήμερα έχουν μολυνθεί από τον ιό αλλα 22,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Θα μπορούσε, ταυτόχρονα, όμως, να θεωρηθεί σκληρή. Γιά την καταπολέμιση του έιτζ χρειάζεται να ληφθεί πληθώρα μέτρων: εκπαίδευση, μονογαμικές σχέσεις, καθυστέρηση της πρώτης σεξουαλικής επαφής, ενίσχυση των νεαρών γυναικών ώστε να έχουν λόγο στη σεξουαλική τους ζωή και μεγαλύτερη πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα. Εξίσου απαραίτητοι είναι οι έξυπνοι ηγέτες που μπορούν να διαχεριστούν μια τέτοια κρίση...


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»