Διαστάσεις | 27.03.2009

Το φάντασμα του Χάιλμπρον

Επί δύο χρόνια η αστυνομία στη Γερμανία και την Αυστρία αναζητά το «φάντασμα του Χάιλμπρον», τη δολοφόνο μίας αστυνομικού. Ίχνη του DNA βρέθηκαν σε άλλα 40 μέρη που διαπράχτηκαν εγκλήματα. Είναι αξιόπιστα;

Οι διωκτικές αρχές βρίσκονται μπροστά σε ένα γρίφο που μπορεί να τινάξει στον αέρα την αξιοποίηση του DNA στη δίωξη του εγκλήματος, μπροστά σε ένα βασανιστικό ερώτημα: είναι δυνατόν όλες οι έρευνες δύο χρόνια τώρα για τη δολοφονία μίας αστυνομικού να βασίζονταν σε μία πλάνη; σε ένα τεχνικό λάθος της εγκληματολογικής πρακτικής;

"Το ζήτημα είναι, αν τα ίχνη DNA από την άγνωστη γυναίκα, την οποία επί δύο χρόνια αναζητούμε, ενδέχεται να μην είναι καθαρά ίχνη και αυτό το φάντασμα να μην υπάρχει καν", λέει ο επικεφαλής της εισαγγελίας του Χάιλμπρον Völkere Link.

Έρευνες και στην Αυστρία

Οι αμφιβολίες ενισχύθηκαν και από επιπλοκές που παρουσιάστηκαν και σε μια άλλη περίπτωση. Κατά την εξακρίβωση της ταυτότητας ενός απανθρακωμένου πτώματος στο Ζάαρλαντ διαπιστώθηκε ότι ήταν ένας εξαφανισμένος από το 2002 πολιτικός φυγάς, η αστυνομία είχε τα δακτυλικά του αποτυπώματα, αλλά στα χαρτιά του βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα και ίχνη από το DNA της δολοφόνου φάντασμα.  Μήπως φταίνε οι μπατονέτες για τα τεστ DNA;Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Μήπως φταίνε οι μπατονέτες για τα τεστ DNA; Αυτό είναι αδύνατο λέει ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας στο Ζααρμπρίκεν. Και το ίδιο ισχύει και για τα ίχνη που βρέθηκαν σε άλλα 40 σημεία στη Βάδη Βυρτεμβέργη, τη Ρηνανία Παλατινάτο το Ζάαρλαντ και την Αυστρία.

Ήταν καθαρές οι μπατονέτες;

"Το τελευταίο διάστημα είχαμε αποτελέσματα DNA, που από εγκληματολογική άποψη δεν μπορούν ταξινομιθούν", λέει ο Volker Link. Μήπως τελικά φταίνε οι μπατονέτες που χρησιμοποιούνται για το τεστ DNA; Και αν ναι, πως εξηγείται τεχνικά, αφού κάθε φορά χρησιμοποιείται ένα άθικτο πακέτο; "Εχουν εξεταστεί για παράδειγμα μπατονέτες που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, χιλιάδες μπατονέρες. Δεν υπάρχει όμως κανένα τεκμήριο ότι δεν ήταν καθαρές", σημειώνει ο εισαγγελικός λειτουργός.

Απέφυγε να επιβεβαιώσει και το σενάριο να πρόκειται για ίχνη DNA από εργαζόμενη εταιρίας που πακετάρει μπατονέτες. Αλλά, αν επιβεβαιωθεί η εκδοχή του τεχνικού λάθους θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τις διωκτικές αρχές, καθώς θα αποδειχτεί πως επί δύο χρόνια κυνηγούσαν πραγματικά ένα φάντασμα.

W.Köhler/Γιώργος Παππάς

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc