Η Ευρώπη Σήμερα | 13.03.2009

Ψήφισμα ΕΚ για ΠΓΔΜ: ο Έρικ Μέγιερ μιλάει στη DW

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η τρίτη έκθεση προόδου της ΦΥΡΟΜ. Οι ευρωβουλευτές ζητούν από το Συμβούλιο να ορίσει μέσα στο 2009 ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Στην έκθεση, το ζήτημα για το όνομα λαμβάνεται υπόψη ως μία βασική εκκρεμότητα, για την οποία θα πρέπει να εξευρεθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση.

Παρ' όλα αυτά το Ευρωκοινοβούλιο "φρονεί οτι παρόμοιες διμερείς διαφορές στα Βαλκάνια δεν πρέπει να παρακωλύουν την προσχώρηση ή να έχουν το προβάδισμα έναντι της διεργασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης".

Με τροπολογία των Σοσιαλιστών ωστόσο απαλείφθηκε μέρος παραγράφου με την οποία εζητείτο από την Ελλάδα "να πάψει να χρησιμοποιεί το βέτο της εναντίον της ΠΓΔΜ και να στηρίξει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ".

Η έκθεση προόδου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για το 2008, την οποία εισηγήθηκε ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Έρικ Μέγιερ, υιοθετήθηκε την Πέμπτη από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ψήφους 478 υπέρ, 92 κατά και 42 αποχές. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές καταψήφισαν την έκθεση.

Ε. Μέγιερ: «Καταλαβαίνω τις ευαισθησίες, αλλά…»

Έρικ Μέγιερ: Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Έρικ Μέγιερ: "Δεν υπάρχει εδαφική διεκδίκηση"Μιλώντας στην Deutsche Welle ο Ολλανδός ευρωβουλευτής δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται τις ευαισθησίες της Ελλάδας, αλλά διαφωνεί: «Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέγει την ονομασία που θέλει. Υπάρχει για παράδειγμα το Λουξεμβούργο, αλλά και μία περιφέρεια του Βελγίου, που επίσης αποκαλείται Λουξεμβούργο. Υπάρχει η Μολδαβία που είναι ανεξάρτητο κράτος, αλλά και μία περιφέρεια της γειτονικής Ρουμανίας, η οποία επίσης ονομάζεται Μολδαβία....»

Πολλές φορές η ελληνική διπλωματία προσπαθεί να απεμπλακεί από τη συζήτηση περί ιστορικών συμβόλων και να επιχειρηματολογήσει με όρους γεωπολιτικής. Αλλά κι εδώ προσκρούει σε αντιρρήσεις. Η Αθήνα τονίζει ότι η αναγνώριση της γειτονικής χώρας ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα προκαλούσε αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Δυστυχώς πολλοί Ευρωπαίοι έχουν πειστεί ότι μόνο η μη αναγνώριση της γειτονικής χώρας θα προκαλούσε αποσταθεροποίηση...

«Καταλαβαίνω τα συναισθήματα των Ελλήνων, πιστεύουν ότι υπάρχει μία εδαφική διεκδίκηση εις βάρος της Ελλάδας» λέει ο Ολλανδός ευρωβουλευτής. «Νομίζω όμως ότι δεν υπάρχει εδαφική διεκδίκηση, υπάρχει απλώς μία ιδιαίτερη σλαβική ταυτότητα που έχει αναπτυχθεί για περισσότερα από εκατό χρόνια. Οι άνθρωποι αυτοί αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες από τα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνα και επί δεκαετίες είχαν μία δική τους Δημοκρατία της Μακεδονίας στα πλαίσια της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας».

Μ. Κοππά: «έλλειψη κυβερνητικής πρωτοβουλίας»

Μαριλένα Κοππά: Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Μαριλένα Κοππά: "Φταίει η απουσία της ελληνικής κυβέρνησης"Για την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά το αρνητικό κλίμα στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οφείλεται στην έλλειψη κυβερνητικής πρωτοβουλίας:

«Το κλίμα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων όπως διαμορφώθηκε κι όπως αποτυπώθηκε τελικά στην έκθεση είναι ότι υπαίτια για την καθυστέρηση έναρξης διαπραγματεύσεων είναι αποκλειστικά η Ελλάδα, η οποία θέλει να στραγγαλίσει μία μικρή, αδύναμη χώρα. Τί φταίει σ΄ αυτό; Εγώ νομίζω ότι φταίει η απουσία της ελληνικής κυβέρνησης. Οι Σκοπιανοί την είχαν αυτήν την παρουσία. Κάθε φορά που συζητούσαν το θέμα το δικό τους ήταν εδώ».

Στρασβούργο, Γιάννης Παπαδημητρίου

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Comments

lornion said…
Δηλαδή κ.Μέγιερ με την εισήγηση σας στο ευρωκοινοβούλιο αποφασίσατε να στερήσετε από την Ελλάδα τα ιστορικά δικαιώματα που έχει επί του ονόματος;στηριζόμενοιΠΟΥ; στην λογική του "φρονούμεν ότι παρόμοιες διαφορές εις τα βαλκάνια δεν πρέπει να παρακωλύουν την προσχώρηση η να έχουν το προβάδισμα έναντι της διεργασίας της ευρωπαικής ενοποίησης";.Mε άλλα λόγια μας λέτε πως o Aλβανός η ο Σλαύος πούναι το μίγμα του πληθυσμού του κράτους των Σκοπίων , έχοντας το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, δύναται να κλέβει ιστορία γειτονικού κράτους αυτοπροσδιοριζόμενο; Αν θεωρείται έτσι τα πράγματα σας πληροφορώ οτι ;αλλοι έχουν διαφορετική γνώμη και σας λέγω οτι και ο πολύς κ.Κίσσινγκερ ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει ιστορικά δικαιώματα επί του ονόματος τα οποία δεν μπορούν να παραβλεφτούν.Επομένως θεωρείται το ψήφισμά σας ελαφρό κατ¨επιεική προσδιορισμό. Πιστεύω εκ του γεγονότος και μόνον οτι προτείνατε να μη χρησιμοποιεί η Ελλάδα το δικαίωμα του VETO ότι η όλη εισήγηση σας ήταν όχι αντικειμενική.Αλλάζει που δεν ψηφίστηκε κι¨αυτό το τροπάριο.
lornion said…
Αυτή τη μέρα που ήταν η κ. Μπακογιάννη;

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»