Η Χίλαρι Κλίντον εγείρει Κυπριακό και επαναλειτουργία της Σχολής στην Χάλκη


10-03-2009

[insert caption here]
Χίλαρι Κλίντον και Αλί Μπαμπατζάν
Το Στέητ Ντηπάρτμεντ έδωσε στην δημοσιότητα το κείμενο των δηλώσεων που έκαναν η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον και ο Τούρκος ομόλογός της Αλί Μπαμπατζάν μετά την συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα καθώς επίσης και το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που εξέδωσαν οι δύο χώρες πριν την αναχώρηση της Αμερικανίδας υπουργού από την Τουρκία.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που κοινοποίησε το Στέητ Ντηπάρμεντ η κυρία Κλίντον στην συνάντησή της με τον κύριο Μπαμπατζάν έθιξε και θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τον Ελληνισμό.Ειδικότερα, στην δημοσιογραφική συνέντευξή της στην Άγκυρα η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Επανέλαβα την υποστήριξη που παρέχει η κυβέρνηση του Προέδρου Ομπάμα στην προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει την Τουρκία, την Ευρώπη και την διατλαντική συνεργασία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις συνομιλίες που διεξάγονται τώρα κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη διακανονισμού της διαμάχης στην Κύπρο, με βάση την επανένωση του νησιού στα πλαίσια μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.Συζητήσαμε επίσης θέματα που αφορούν την δημοκρατία και την πολυεθνική κληρονομιά της Τουρκίας. Σε σχέση με αυτό έθεσα την σημασία που αποδίδουμε (οι Ηνωμένες Πολιτείες) στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στην Χάλκη και σε προσπάθειες που αποβλέπουν στην προσέγγιση όλων των κοινοτήτων της Τουρκίας».

Εξ άλλου το σύντομο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες, αν και περιορίζεται σε τέσσαρες μόνον παραγράφους, εν τούτοις περιέχει και αναφορά στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα το ανακοινωθέν λέει ότι η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα συμφώνησαν μεταξύ άλλων «να συνεχίσουν την συνεργασία τους στα Βαλκάνια και να υποστηρίξουν σθεναρά έναν περιεκτικό και αμοιβαία αποδεκτό διακανονισμό του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δίνοντας στα πλαίσιά του τέλος στην απομόνωση των Τουρκοκυπρίων».

Οι τοποθετήσεις αυτές της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών ευθυγραμμίζονται με τις υποσχέσεις που η κυρία Κλίντον είχε δώσει προεκλογικά στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα ότι θα προωθήσει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στην Χάλκη και την επανένωση της Κύπρου. Η κυρία Κλίντον είχε επίσης αναφέρει προ διετίας ότι θεωρεί την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σαν έναν από τους καλύτερους μοχλούς για την επίλυση του Κυπριακού.

voa

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»