Ζώντας στη Γερμανία | 13.03.2009

Όχι άλλο Βίνεντεν

 

Τι έφταιξε, τι πήγε λάθος, τι πρέπει να γίνει ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον, είναι τα βασικά ερωτήματα που ταλανίζουν τη γερμανική κοινωνία.

 

Ο 17χρονος Τιμ, ο δράστης του μακελειού στο σχολείο του Βίνεντεν, ήταν ένας μανιώδης παίκτης ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δεκάδες ηλεκτρονικά βίαια παιχνίδια όπως το Counterstrike κ.α.

Σύμφωνα με την αστυνομία τα παιχνίδια που κατασχέθηκαν ταιριάζουν στο προφίλ ενός δράστη που μπορεί να βρεθεί σε κατάσταση αμόκ. Ο Βαυαρός υπουργός Eσωτερικών Γιόαχιμ Χέρμαν, τονίζει πως δεν έχει τίποτα εναντίον των παιχνιδιών στο κομπιούτερ, αλλά υπογραμμίζει: «Υπάρχουν όμως ορισμένα εξαιρετικά βίαια παιχνίδια, όπου ο παίκτης ταυτίζεται με τον δολοφόνο και αφαιρεί χωρίς κανέναν δισταγμό ανθρώπινες ζωές.»

 

‘Όλοι έχουμε ευθύνες’

 

Θρήνος για αυτούς που χάθηκανΘρήνος για αυτούς που χάθηκανΜέχρι σήμερα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια βίας στη Γερμανία ελέγχονταν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και εάν εθεωρείτο αναγκαίο απαγορευόταν η χρήση τους από τους νέους. Ο κανονισμός αυτός στην πράξη αποδείχθηκε όμως αναποτελεσματικός. Η γερμανική Υπηρεσία Διώξεως του Εγκλήματος τάσσεται υπέρ μιας πλήρους απαγόρευσης τέτοιων παιχνιδιών. Δεν είναι όμως σαφές πως μπορεί πρακτικά να απαγορευθεί η χρήση τέτοιων παιχνιδιών μέσω διαδικτύου. Δηλαδή να τα κατεβάζει κανείς από το ίντερνετ.

 Για τον υπουργό Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πίσω από ό,τι έγινε στο Βίνεντεν κρύβεται ένα βαθύ κοινωνικό πρόβλημα: «Το ερώτημα είναι τι συμβαίνει με την κοινωνία μας, πρέπει να εντείνουμε τον προσανατολισμό μας σε αξίες, να ενισχύσουμε την οικογένεια, πρέπει να καταπολεμήσουμε περισσότερο τη βία που προβάλλεται στα μίντια. Σε μια ελεύθερη κοινωνία αυτό είναι ένα ερώτημα που αφορά όλους, λίγο ή πολύ.»

 

Ο υπουργός Εσωτερικών στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στα ΜΜΕ και στη βία που προβάλλουν. Η Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων προέτρεψε σε μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση όσον αφορά την μετάδοση ειδήσεων σχετικά με το τραγικό γεγονός. Μια υποχρέωση, όπως τονίστηκε, απέναντι στα θύματα και στους συγγενείς τους.

 

Όχι στα σχολεία - φρούρια

 

Το σχολείο στο ΒίνεντενΤο σχολείο στο ΒίνεντενΕπίσης προτάθηκε να γίνεται μεγαλύτερος έλεγχος στα σχολεία με ειδικά μηχανήματα για το εάν μεταφέρονται όπλα. Ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται σκεπτικός απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο:«Δεν νομίζω πως θα πρέπει να μετατρέψουμε τα σχολεία μας σε φρούρια. Αν κάνουμε κάτι τέτοιο, που μόνο τρελοί μπορούν να φανταστούν, σίγουρα τα αποτελέσματα δεν θα είναι αυτά που ελπίζουμε για τα παιδιά μας.»

 

Τέλος όσον αφορά στη θέσπιση αυστηρότερων νόμων σχετικά με την οπλοκατοχή, μια πρόταση που προέρχεται κυρίως από το Κόμμα της Αριστεράς, δεν φαίνεται να βρίσκει ευρεία αποδοχή. Ο νόμος είχε γίνει ήδη πιο αυστηρός μετά το μακελειό στο σχολείο της Ερφούρτης (2002). Οι νόμοι υπάρχουν, αλλά η εφαρμογή τους είναι το ζητούμενο.

 

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

 dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc