Θύελλα στις ΗΠΑ για τα μπόνους στην AIG

International Herald Tribune

Την έκρηξη οργής του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πυροδότησε η απόφαση της ασφαλιστικής εταιρείας AmericaInternational Group, η οποία έχει λάβει πάνω από 170 δισ. δολάρια σε κρατική βοήθεια από χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων, να μοιράσει φέτος μπόνους 165 εκατομμυρίων και μάλιστα σε στελέχη του τμήματος που την έφερε στο χείλος της κατάρρευσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος, μάλιστα, δεσμεύτηκε χθες ότι θα εξαντλήσει κάθε νομικό περιθώριο προκειμένου να μην υλοποιηθεί η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. «Σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν άνθρωποι που μοχθούν για να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις και το μόνο που ζητούν είναι να παίζουν όλοι με τους ίδιους κανόνες», τόνισε ο κ. Ομπάμα. «Πρόκειται για ζήτημα θεμελιωδών αξιών» πρόσθεσε, εμφανώς εκνευρισμένος.

Οι πρώτες φήμες για τα μπόνους κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα, δημιουργώντας εκνευρισμό στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα. Ο υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, διεμήνυσε στην AIG ότι η πρόθεσή της είναι απαράδεκτη. Ωστόσο, η απάντηση της εταιρείας είναι ότι δεσμεύεται νομικά να μοιράσει μπόνους από τις συμβάσεις εργασίας που έχει υπογράψει.

«Υπάρχουν συμβόλαια»

Ο διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας, Λόρενς Σάμερς, σημείωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή ότι «ναι μεν η κυβέρνηση δεν μπορεί να αθετήσει υπογεγραμμένα συμβόλαια, αλλά γίνονται κινήσεις από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να περιοριστούν, όσο είναι δυνατόν, τα ποσά που θα διανεμηθούν ως μπόνους». Το ποσό που προορίζεται για το τμήμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της εταιρείας έρχεται να προστεθεί στα 121 εκατομμύρια που έχουν ήδη συμφωνηθεί ως μπόνους για τα ανώτατα στελέχη και τους 6.400 υπαλλήλους της AIG στη χώρα.

Η πληρωμή τέτοιων ποσών σε μια εταιρεία που βρέθηκε στο επίκεντρο της χρηματοπιστωτικής κρίσης θα προκαλέσει οπωσδήποτε την κατακραυγή της κοινής γνώμης, υπονομεύοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποτρέψει την κατάρρευση της Wall Street. Ανάλογες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν ανάγκασαν τον κ. Ομπάμα να θεσμοθετήσει αυστηρότατους κανόνες στον τρόπο υπολογισμού της αμοιβής ανώτατων στελεχών, σε όσες εταιρείες χρησιμοποίησαν χρήματα των φορολογουμένων για να σωθούν.

Οργισμένη απάντηση

Η AIG, της οποίας βασικός μέτοχος με ποσοστό 80% είναι πλέον το κράτος, υπερασπίστηκε τα μπόνους, γνωστοποιώντας ότι τα σχετικά συμβόλαια είχαν υπογραφεί πριν από την κρίση και δεν μπορούν να σπάσουν. Επιπλέον, ο κυβερνητικός επίτροπος στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, Εντουαρντ Μ. Λίντι, υπογραμμίζει σε επιστολή του προς τον κ. Γκάιντνερ, ότι κάποια μπόνους είναι απαραίτητα ώστε να παραμείνουν στην AIG τα πιο ικανά της στελέχη: «Δεν μπορούμε να φέρουμε και να κρατήσουμε στη -δημόσια πια- εταιρεία μας τα καλύτερα μυαλά της χώρας αν οι υπάλληλοί μας πιστέψουν ότι η αμοιβή τους υπόκειται σε συνεχείς και αυθαίρετες παρεμβάσεις από το υπουργείο Οικονομικών».

Πάντως, φαίνεται ότι η απάντηση του κ. Γκάιτνερ ήταν οργισμένη, κάτι που παραδέχθηκε εμμέσως και ο κυβερνητικός επίτροπος. Στη συνέχεια ανασκεύασε λέγοντας ότι ούτε και εκείνος είναι ευχαριστημένος με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, αλλά δεν έχει άλλη επιλογή από το να τις τηρήσει. Συμπλήρωσε ότι ο ίδιος δεν θα λάβει μπόνους.

Η AIG έχει λάβει μεγαλύτερη κρατική βοήθεια από κάθε άλλη εταιρεία στις ΗΠΑ και έχει εξοργίσει τους φορολογουμένους με τις πρακτικές της. Είναι χαρακτηριστικό ότι 7 στελέχη του τμήματος των τοξικών παραγώγων θα λάβουν φέτος πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια σε μπόνους ο καθένας. καθημερινή

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc