Πιέσεις σε Ομπάμα για το Αρμενικό
 Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί βουλευτές ζητούν την αναγνώριση της γενοκτονίας

Γαλλικο, Ροϊτερς

Τη ρητή, προεκλογική δέσμευση του Μπαράκ Ομπάμα για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων υπενθυμίζουν βουλευτές και των δύο πολιτικών παρατάξεων, πιέζοντας τον νέο Αμερικανό πρόεδρο να υλοποιήσει την υπόσχεσή του εν όψει της 94ης επετείου της τραγωδίας, την 24η Απριλίου. Η τοποθέτηση των Αμερικανών βουλευτών αποτελεί διπλωματικό «αγκάθι» για τον Ομπάμα, ο οποίος προβλέπεται να επισκεφθεί την Τουρκία τον επόμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

Εστειλαν επιστολή

«Δεν υποβαθμίζουμε τις απειλές της Αγκυρας για απαντητικά μέτρα αν αναγνωρίσετε τη γενοκτονία ή αν το Κογκρέσο αναλάβει πρωτοβουλία για να αναγνωρίσετε τη γενοκτονία, αλλά πιστεύουμε ότι η συμμαχία μας είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει την αλήθεια», τονίζουν οι βουλευτές στη σχετική επιστολή τους προς τον Αμερικανό πρόεδρο, όπου προσθέτουν:

«Ως προεδρικός υποψήφιος… δηλώσατε ότι “η Αμερική δικαιούται έναν ηγέτη, ο οποίος θα πει την αλήθεια για τη γενοκτονία των Αρμενίων και θα δίνει ισχυρή απάντηση στις γενοκτονίες”. Συμφωνούμε απολύτως με αυτή την τοποθέτηση». Την επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος Ανταμ Σκιφ και Φρανκ Παλόν, όπως και οι Ρεπουμπλικανοί συνάδελφοί τους Τζορτζ Ραντάνοβιτς και Μαρκ Κερκ. Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν ήταν ο μοναδικός εν ενεργεία πρόεδρος της Αμερικής, ο οποίος μίλησε δημοσίως περί γενοκτονίας. Ωστόσο, τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ομπάμα, Τζο Μπάιντεν, όσο και η Κλίντον κατά το παρελθόν τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης. Στη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατσάν, αναγνώρισε ότι «υπάρχει κίνδυνος» να υλοποιήσει τη δέσμευσή του ο Μπαράκ Ομπάμα, δεδομένου ότι την έχει επαναλάβει πέντε φορές, προσέθεσε όμως ότι «η νέα αμερικανική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται καλύτερα, σήμερα, τις τουρκικές ευαισθησίες».

Δηλώσεις Μπαμπατσάν

Επιπλέον, ο Μπαμπατσάν προειδοποίησε ότι τυχόν αναγνώριση θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις εν εξελίξει συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας, οι οποίες αποσκοπούν στη συμφιλίωση των δύο γειτόνων. «Θα ήταν παράλογο να λάβει θέση επί του θέματος τρίτη χώρα. Ενα λάθος βήμα των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να εκτρέψει τη διαδικασία», προσέθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Περισσότερες από 20 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από Οθωμανούς Τούρκους στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Αγκυρα αρνείται ότι έλαβε χώρα γενοκτονία και υποστηρίζει ότι 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια «εμφυλίων συγκρούσεων», ύστερα από ένοπλη εξέγερση αυτονομιστών Αρμενίων στο ανατολικό τμήμα της Ανατολίας.

Η αναμενόμενη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία θα είναι η πρώτη σε μουσουλμανική χώρα. Στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης της Χίλαρι Κλίντον, ο Μπαμπατσάν δήλωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να παίξει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»