Επιστήμη | 18.02.2009
«Βιωμένη αίσθηση» - νέα θεραπεία μετατραυματικού συνδρόμου
Ακόμα και αν περάσει καιρός μια τραυματική εμπειρία αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχή και τον εγκέφαλο του ανθρώπου. Εμπειρίες από πολέμους, καταστροφές, ατυχήματα και ψυχικές κακοποιήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν μια «Μετατραυματική Αγχώδη Διαταραχή» (Post-Traumatic Stress Disorder). Το κέντρο του φόβου στον εγκέφαλο συγκλονίζεται, ενώ την ίδια στιγμή ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου συρρικνώνεται. Αρκεί λοιπόν ένα ερέθισμα για να επιστρέψει ο ασθενής συναισθηματικά στην κατάσταση που διαδέχθηκε την τραυματική εμπειρία. Το σώμα αντιδρά: οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονται, ο ασθενής ιδρώνει και συχνά δυσκολεύεται να αναπνεύσει.
Κρίση πανικού μετά από ιατρικό λάθος…
Η Γκούντρουν Μπρουνς είχε πάει στο νοσοκομείο για βρογχοσκόπηση. Από λάθος τρυπήθηκε ο πνεύμονας. Επί δύο ώρες γιατροί και νοσοκόμοι άφησαν την ασθενή αβοήθητη. Μόλις μισό χρόνο αργότερα η Γερμανίδα ασθενής ξαναπήγε στο νοσοκομείο για κάποιες άλλες εξετάσεις και είχε την εξής εμπειρία: «Όταν μπήκα στην αίθουσα όπου θα γίνονταν η εξέταση με κατέλαβε πανικός, που σχετίζονταν σίγουρα με το ιατρικό λάθος μισό χρόνο νωρίτερα».
Γιατί δεν παρατηρείται μετατραυματικό σύνδρομο στα ζώα;
Αντιλόπες στην ΚένυαΕδώ και δεκαετίες γιατροί και άλλοι επιστήμονες αναζητούν έναν αποτελεσματικό τρόπο θεραπείας του μετατραυματικού συνδρόμου. Μια σχετικά νέα θεραπεία ονομάζεται "Somatic Experiencing", «βιωμένη αίσθηση». Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην αποθεραπεία στρατιωτών που επέστρεφαν από αποστολές σε εστίες κρίσεως. Πατέρας της θεραπείας θεωρείται ο Πίτερ Λιβάιν, βιοφυσικός και ψυχολόγος. Στην ουσία ο Πίτερ Λιβάιν μετέφερε παρατηρήσεις από τα ζώα στον άνθρωπο. Διερωτήθηκε για ποιο λόγο στα ζώα δεν παρατηρείται «Μετατραυματική Αγχώδης Διαταραχή». Η Μαντίτα Κλάφκε, παιδαγωγός και ψυχοθεραπεύτρια, εξηγεί ότι: «Μετά την εμπειρία το ζώο παραμένει για αρκετή ώρα 'αποσβολωμένο'. Λίγο αργότερα τρέμει και τινάζεται.... Το παρατηρούμε στις αντιλόπες αυτό. Πηδούν στον αέρα. Ίσως έτσι εκφράζουν τη χαρά τους διότι γλύτωσαν από επίθεση σαρκοβόρου ζώου, όπως το λιοντάρι. Αυτή ακριβώς τη συμπεριφορά εξετάζουμε εμείς δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στο γεγονός ότι τα ζώα συνεχίζουν μετά τη ζωή τους κανονικά".
Η θεραπεία βασίζεται στις δυνάμεις του ανθρώπινου οργανισμού
Την απάντηση δίνει ο ίδιος ο άνθρωποςΣκοπός των γιατρών είναι να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της τραυματικής εμπειρίας στον εγκέφαλο. Η συνήθης θεραπεία είναι ότι ο ασθενής αναφέρεται τόσες φορές στην τραυματική εμπειρία που στο τέλος η αντίδραση του οργανισμού φθίνει. Διαφορετική είναι η προσέγγιση της θεραπείας της «βιωμένης αίσθησης». Όταν ο ασθενής που διηγείται αρχίζει να εμφανίζει σωματικά συμπτώματα, η θεραπεία διακόπτεται και τον ρωτάμε κάτι που θα τον χαλαρώσει, λέει η Γερμανίδα επιστήμονας: «Το ζητούμενο είναι ο ασθενής να ηρεμήσει μιλώντας για κάτι άλλο. Με τον τρόπο αυτό ενεργοποιούνται οι δυνάμεις του οργανισμού. Πιστεύουμε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός έχει τη δύναμη να εξισορροπήσει τις επιπτώσεις του τραύματος».
Η στρατηγική της θεραπείας είναι η εναλλαγή των συναισθημάτων. Με στόχο τα ευχάριστα συναισθήματα να υπερτερήσουν των αρνητικών που προκαλούνται από την τραυματική εμπειρία. Η «βιωματική αίσθηση» δεν βοηθά μόνο στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων, αλλά -στην ιδανική περίπτωση - στην αποθεραπεία του ασθενούς.
Comments