Ομπάμα: Κληρονόμησα την χρηματοπιστωτική κρίση

19-03-2009

President Barack Obama makes a statement on AIG, on the South Lawn of the White House in Washington, 18 Mar 2009

Σε δημόσια συζήτηση στη Καλιφόρνια, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι «κληρονόμησε την ακαταστασία», όπως είπε, στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, αλλά σαν πρόεδρος είναι δική του ευθύνη τώρα να επιλύσει το πρόβλημα. Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε σε ερωτήσεις των περίπου 1.300 παρευρισκομένων στην δημόσια συζήτηση στη Καλιφόρνια, μια απ’ τις πολιτείες που έχουν πληγεί σοβαρότατα απ’ την οικονομική κρίση.

Ο κ. Ομπάμα παραδέχτηκε την οργή που αισθάνονται οι Αμερικανοί για τα επίμαχα μπόνους που πλήρωσε η γιγάντια ασφαλιστική εταιρεία AIG σε ανώτερα διευθυντικά της στελέχη παρά το γεγονός ότι δέχεται ομοσπονδιακά δάνεια για να αποφύγει πτώχευση. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι στόχος τώρα είναι να διασφαλιστεί ότι τέτοια φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν.

AIG CEO Edward Liddy testifies, 18 Mar 2009, before the House Capital Markets, Insurance and Government Sponsored Enterprises subcommittee
Έντουαρντ Λίντυ
Στο μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας AIG, Έντουαρντ Λίντυ, δήλωσε ότι έχει ζητήσει απ’ τα ανώτερα στελέχη της εταιρείας να επιστρέψουν τουλάχιστον τα μισά από τα μπόνους που πήραν. Καταθέτοντας ενώπιον αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου ο κ. Λίντυ επεσήμανε ότι ζήτησε από στελέχη που πήραν μπόνους άνω των 100 χιλιάδων δολαρίων να τα επιστρέψουν και ότι ορισμένοι έχουν ήδη επιστρέψει τα χρήματα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της AIG αντιμετώπισε έντονες ερωτήσεις από μέρους μελών του Κογκρέσου για την απόφαση της AIG να χορηγήσει μπόνους 165 εκατομμυρίων δολαρίων, τη στιγμή που δέχεται ομοσπονδιακά κονδύλια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αποφύγει πτώχευση. Ο κ. Λίντυ χαρακτήρισε τα μπόνους «απεχθή», αλλά σημείωσε ότι ήταν νομικά υποχρεωμένος να τα χορηγήσει γιατί περιλαμβάνονταν στα συμβόλαια των εργαζομένων πριν αυτός αναλάβει την εταιρεία.

VOA

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc