Την Τουρκία θα καταγγείλει στον Πάπα ο Πρόεδρος Χριστόφιας

"Η κατοχή καταστρέφει την πολιτιστική μας κληρονομία"


Από παλαιότερη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤΗ τουρκική κατοχή είναι ο λόγος της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας την ανάγκη η Τουρκία να «δώσει το χέρι της» ώστε να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα γιατί, όπως εξήγησε, με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει αναστύλωση και πραγματική αποκατάσταση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς η οποία είναι απόκτημα, όχι μόνο του κυπριακού λαού αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κλήθηκε να αναφέρει κατά πόσον με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ θα συζητήσει και το κυπριακό πρόβλημα.

«Οταν πηγαίνεις και έχεις τη δυνατότητα να συναντηθείς με τέτοιες προσωπικότητες θα συζητήσεις και ζητήματα που ενδιαφέρουν άμεσα αυτές τις προσωπικότητες, όπως για παράδειγμα την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και δει της θρησκευτικό-εκκλησιαστικής μας κληρονομιάς», είπε.

Αφού ανέφερε ότι «ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας» υπάρχουν στην Κύπρο και Μαρωνίτες και Λατίνοι, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε πως οι Μαρωνίτες βρίσκονται στο νησί εδώ και 1.200 χρόνια και η Εκκλησία τους υπάγεται στο Βατικανό.

«Προσωπικά ενδιαφέρομαι και γνωρίζω ότι ενδιαφέρεται και η ηγεσία της δικής μας Εκκλησίας να αναπτυχθούν σχέσεις και διάλογος μεταξύ της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου και της Καθολικής Εκκλησίας, του Βατικανού», είπε.

Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπενθύμισε πως «με πρωτοβουλία της Κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου είχαμε πρόσφατα μια μεγάλη διαθρησκευτική, διαπολιτισμική συνάντηση η οποία επικέντρωσε την προσοχή της στον κοινό αγώνα για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο. Κατά συνέπεια, είναι ένα σημαντικότατο ζήτημα και επειδή η πολιτιστική μας κληρονομιά κινδυνεύει και καταστρέφεται πρέπει να πούμε και τους λόγους που καταστρέφεται, τις αιτίες».

«Είναι η κατοχή ασφαλώς, ο λόγος της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και πρόσθεσε πως είναι ανάγκη «η Τουρκία να δώσει το χέρι της ούτως ώστε να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα, γιατί με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει αναστύλωση και πραγματική αποκατάσταση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς η οποία είναι απόκτημα όλου του κυπριακού λαού, έστω και αν ορισμένοι αντιδρούν».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά έχει «ελληνικές ρίζες και μπορούν οι Ελληνες της Κύπρου να είναι περήφανοι, αλλά ανήκει σε όλους τους Κυπρίους και όχι μόνο στους Κυπρίους. Είναι απόκτημα της ανθρωπότητας και έτσι πρέπει να το παρουσιάζουμε, αν θέλουμε να μας βάλουν αυτί εκείνοι στους οποίους απευθυνόμαστε και να έχουμε αποτελέσματα», κατέληξε.


iKypros

25/03/2009

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc