Tι γραφει ο ξενος Tυπος /kathimerini


FINANCIAL TIMES

Οι Τόρις

Θεωρείται κλισέ να λέγεται ότι οι Τόρις δεν έχουν πολιτική και παράλληλα είναι αναληθές. Οι Βρετανοί Συντηρητικοί έχουν άποψη για θέματα που αφορούν τις φάλαινες που πεθαίνουν στον Τάμεση και τους ρυθμούς με τους οποίους τα βρετανικά μουσεία αγοράζουν καινούργια κομμάτια για τη συλλογή τους. Εχουν επίσης μια σύνθετη εξωτερική πολιτική που σχετίζεται με αποδοκιμασίες του έργου της Ε. Ενωσης και προσπάθειες να αγγίξουν την ουρά του κοστουμιού του Ομπάμα. Το πρόβλημα είναι ότι οι Τόρις δεν έχουν συνολική στρατηγική, ειδικότερα σήμερα με την παγκόσμια οικονομική κρίση σε πλήρη εξέλιξη.

Αν οι Τόρις κερδίσουν τις επερχόμενες εκλογές θα κληρονομήσουν τη βαθύτερη κρίση όλων των εποχών ή τα επακόλουθά της. Στη Βρετανία σήμερα υπάρχουν τράπεζες σε απίστευτα δύσκολη κατάσταση που στηρίζονται στην κρατική βοήθεια. Καθήκον των Τόρις είναι να πιέσουν την κυβέρνηση προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση. Ομως, ενώ είναι πειστικοί στα λόγια, υστερούν στην πράξη. Το τρίτο κατά σειράν κόμμα, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, έχει πολύ πιο γόνιμες ιδέες και πολιτικές...

THE WALL STREET JOURNAL

Θιβέτ και Κίνα

Η Κίνα έχει λίγα να χάσει και πολλά να κερδίσει αν ξεκινήσει σοβαρές συνομιλίες με το Θιβέτ. Ο Δαλάι Λάμα μπορεί να ενώσει τους Θιβετιανούς πίσω από τυχόν συμφωνία με το Πεκίνο, αλλά στα 73 του χρόνια ίσως δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά του για να την επεξεργαστεί. Η Κίνα μπορεί να σκέπτεται ότι έχει κάθε λόγο να περιμένει μέχρις ότου πεθάνει ο θρησκευτικός ηγέτης του Θιβέτ. Αλλά ο άνθρωπος αυτός είναι η φωνή της μετριοπάθειας, ενώ η νέα γενιά πιέζει για περισσότερη ανεξαρτησία και περισσότερο ριζοσπαστική προσέγγιση. Ο Δαλάι Λάμα προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι σκοπός της κινεζικής πολιτικής ήταν να επιτρέψει τις διαδηλώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την άσκηση μεγαλύτερης καταπίεσης. Απηύθυνε λοιπόν έκκληση στους Θιβετιανούς «να μην υποκύψουν σε τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες, καθώς η ζωή τους δεν είναι για πέταμα».

Αν η Κίνα δεν αναθεωρήσει την πολιτική της, οι Θιβετιανοί οι οποίοι ζουν ανάμεσα σε δύο ηφαίστεια, ενδέχεται να αισθανθούν ότι δεν έχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

LA STAMPA

Βλαστοκύτταρα

Με την απόφασή του να άρει τους περιορισμούς στην ομοσπονδιακή χρηματοδότηση της έρευνας για τα βλαστοκύτταρα, με την οποία επιδιώκει τη μετατροπή της επιστήμης σε μηχανή οικονομικής ανάκαμψης, o Ομπάμα σηματοδοτεί τους περιορισμούς που υφίστανται στην πολιτική της έρευνας και επιβεβαιώνει την πίστη του στο «κοινό καλό» που ξεπερνάει οποιοδήποτε δόγμα. Ο Aμερικανός πρόεδρος στοιχηματίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την επιστήμη προκειμένου να ξεκινήσουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, με στόχο πάντα να βρεθούν θεραπείες σε ανίατες ασθένειες. Πολλοί διατείνονται ότι αυτό που σήμερα κάνει ο Ομπάμα μοιάζει με το εγχείρημα του Κένεντι στη Σελήνη. Τον Αύγουστο του 2001, ο Μπους περιόρισε τα κονδύλια και πολλοί επιστήμονες μετοίκισαν στη Βρετανία. Ομως, τα πράγματα αλλάζουν και ζούμε πλέον την αντίστροφη πορεία. Πολλοί επιστήμονες ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους με προορισμό τις ΗΠΑ. Για έναν πρόεδρο καθηλωμένο από την ύφεση, το να παίξει το χαρτί της επιστήμης για να διοχετεύσει λίγο οξυγόνο στην αγορά θεωρείται έξυπνη κίνηση.

LE MONDE

Η ώρα της Γαλλίας

Η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα για τα βλαστοκύτταρα δεν θα αλλάξει ριζικά την έρευνα σ’ αυτόν τον τομέα, καθώς ήδη στις ΗΠΑ επιστημονικές ομάδες «τρέχουν» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, έχοντας επιτύχει τη διεθνή αναγνώριση. Ωστόσο, η πρωτοβουλία Ομπάμα αποτελεί ισχυρό μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κινητοποιούνται. Ας ελπίσουμε ότι το μήνυμά του θα φτάσει ώς τη Γαλλία, οι κυβερνήσεις της οποίας εμφανίζονται διστακτικές. Μετά την απόφαση του 1994 που απαγόρευε όλες τις έρευνες σε έμβρυα, ο νόμος περί βιοηθικής το 2004 επέτρεψε εξαιρέσεις «εκεί όπου η έρευνα πιθανολογείται ότι θα επιτρέψει πρόοδο προς την κατεύθυνση των σοβαρών θεραπειών». Πάντως, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Βιοηθικής, αναμένεται αναθεώρηση των έως τώρα αποφάσεων. Χωρίς να θέλει κανείς να υποβαθμίσει την επιχειρηματολογία όσων φοβούνται τις εξελίξεις, μια διακήρυξη της γαλλικής θέσης θεωρείται κρίσιμη. Αν η έρευνα πάνω στα βλαστοκύτταρα μπορεί να προχωρήσει, δεν θα πρέπει να παραμείνει σ’ ένα υποβαθμισμένο πλαίσιο. Αλλά χωρίς λανθασμένους χειρισμούς ή παραβιάσεις, όπως σωστά επεσήμανε ο πρόεδρος Ομπάμα.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»