Επισκόπηση τύπου  | 12.03.2009

Η Γαλλία επιστρέφει στο ΝΑΤΟ

 

Η επιστροφή της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ κυριαρχεί σήμερα στον ευρωπαϊκό τύπο. Σε μια γερμανική εφημερίδα δημοσιεύεται άρθρο για την διαφθορά στην Ελλάδα.

 

"Ο Σαρκοζί θέτει τέρμα σε μια πολιτική που δεν έχει πλέον καμία σχέση με την πραγματικότητα", παρατηρεί η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung για την απόφαση Σαρκοζί να επιστρέψει η Γαλλία στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ:

 

"Από τον πόλεμο στον Περσικό, στη Βοσνία, στο Κοσσυφοπέδιο και στο Αφγανιστάν, οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν μέρος στις νατοϊκές επιχειρήσεις."

"Ο στόχος του Σαρκοζί είναι να στείλει ένα μήνυμα τόσο στους ανατολικοευρωπαίους που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, όσο και στην Ουάσιγκτον: στους πρώτους για να τους καθησυχάσει και στους Αμερικανούς για να τους επιβεβαιώσει πως η δραστηριοποίηση της ΕΕ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας δεν στοχεύει στην αποδυνάμωση της ατλαντικής συμμαχίας."

 

"Εκείνο που μας εκπλήσσει, είναι πως οι Γάλλοι, όπως διαπιστώνεται από τις δημοσκοπήσεις, δεν έχουν αντιρρήσεις για την επιστροφή στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ", υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung:

 

"Ο πρωθυπουργός του Σαρκοζί Φιγιόν θα συνδέσει τη συζήτηση για την επιστροφή στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ώστε να επαναφέρει τους διαφωνούντες στην τάξη. Πρόκειται ασφαλώς για εκβιασμό, διότι από το συντηρητικό στρατόπεδο δεν θα τολμήσουν πολλοί να αποκηρύξουν την κυβέρνησή τους."

"Όπως φαίνεται θα ψηφίσουν ελάχιστοι εναντίον του Φιγιόν και του Σαρκοζί και έτσι θα διαφυλαχθεί η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Εξάλλου δεν είναι τόσο μεγάλος ο θαυμασμός τους για τον Ντε Γκολ για να ψηφίσουν κατά του Φιγιόν και του Σαρκοζί."

 

"Η αποχώρηση του Ντε Γκολ από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ήταν τότε ένα μήνυμα κατά της στρατιωτικο-πολιτικής ηγεμονίας των Αμερικανών", σημειώνει η ιταλική LaStampa:

 

"Από τότε τα πράγματα άλλαξαν, οι γαλλο-αμερικανικές σχέσεις καθορίζονται πια σε πεδία που έχουν πολύ λίγη σχέση με το ΝΑΤΟ. Γιατί όμως ο Σαρκοζί δίνει τόση βαρύτητα σε αυτό το βήμα; Πρώτον διότι έτσι θα μπορεί η Γαλλία να έχει το δικαίωμα της συναπόφασης και στο στρατιωτικό σκέλος και δεύτερον διότι το βήμα αυτό παίζει ψυχολογικά μεγάλο ρόλο, εφ' όσον ο Σαρκοζί επιδιώκει να είναι πάντα στο προσκήνιο."

 

Ελλάδα: "Πάνω από 1400 περιπτώσεις διαφθοράς την ημέρα"

 

Τέλος στην οικονομική εφημερίδα του ΝτίσελντορφHandelsblatt δημοσιεύεται ανταπόκριση του Γκερτ Χέλερ για τη διαφθορά στην Ελλάδα:

 

"Ο Λέανδρος Ρακιτζής είναι γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης. Μέχρι τώρα έχει δρομολογήσει έρευνες εναντίον 354 δημοσίων υπαλλήλων τόσο στην οικονομική διοίκηση, όσο και στην πολεοδομία για πιθανές οικονομικές παρατυπίες.

Σε άλλες 30 περιπτώσεις ο γενικός επιθεωρητής έκανε αίτηση για άρση του τραπεζικού απορρήτου, διότι οι συγκεκριμένοι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν κάτοχοι περιουσίας, η αξία της οποίας ήταν δυσανάλογη με το ύψος της αμοιβής τους. Επίσης άλλοι 200 υπάλληλοι είναι στο στόχαστρο του Λέανδρου Ρακιτζή, διότι εκκρεμεί εις βάρος τους η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας.

Ήταν καιρός να ασχοληθεί κάποιος με την καλπάζουσα διαφθορά.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα οι Έλληνες έδωσαν πέρσι γύρω στα 750 εκατομμύρια σε δωροδοκίες. Κατά ένα πέμπτο περισσότερα από το 2007.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 2008 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 520.000 περιπτώσεις δωροδοκίας, δηλαδή πάνω από 1400 την ημέρα. Έτσι ο αριθμός των υπόπτων δωροδοκίας που βρέθηκε στο στόχαστρο του γενικού επιθεωρητή είναι μάλλον μικρός." 

 

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

 dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc