Έρευνα: Αλλαγή του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος θέλει «ο κόσμος όλος», εν όψει της συνόδου G20

Ευρεία συναίνεση υπάρχει ανά τον κόσμο για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας, παρόλο που στον κατάλογο των μεγάλων προβλημάτων κυριαρχούν οι υψηλές τιμές των τροφίμων, όπως δείχνει μια νέα έρευνα του BBC.

Η Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC εκπόνησε την έρευνα σε 29.000 άτομα σε όλο τον κόσμο λίγο πριν τη διεξαγωγή της συνόδου της ομάδας G20 στο Λονδίνο την Πέμπτη, όπου οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων χωρών του κόσμου θα εξετάσουν την παγκόσμια οικονομική κρίση και τρόπους αντιμετώπισής της.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 70% των 29.913 ερωτηθέντων από περίπου τριάντα χώρες θεωρούν ότι είναι αναγκαίες οι «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» στο διεθνές οικονομικό σύστημα.

Σε 15 χώρες της G20 που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, το 65% έχει την ίδια άποψη και το 62% θεωρεί ότι ανάλογες αλλαγές είναι απαραίτητες και στις εθνικές οικονομίες.

Στο σύνολο του δείγματος, ποσοστό 31% εκτιμά πως η ύφεση έχει επηρεάσει «αρκετά» τους ίδιους και τις οικογένειές τους και το ίδιο ποσοστό τονίζει πως έχει επηρεαστεί «πολύ».

Όμως από την έρευνα προκύπτει πως η μεγαλύτερη ανησυχία του κόσμου παραμένει το επίπεδο των τιμών των τροφίμων που συνεχίζει να είναι πολύ υψηλό, παρά τις πρόσφατες μειώσεις.

Οι αυξημένες τιμές των τροφίμων έχουν επηρεάσει «αρκετά» το 29% των ανθρώπων που ρωτήθηκαν και «πολύ» το 47%.

Το Ινστιτούτο GlobeSCan διεξήγαγε τη δημοσκόπηση με προσωπικές συνεντεύξεις και μέσω τηλεφώνου από τις 24 Νοεμβρίου ως τις 27 Φεβρουαρίου στις ακόλουθες χώρες: Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Ιαπωνία, Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία Γκάνα, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Κένυα, Μεξικό, Νιγηρία, Φιλιππίνες, Πορτογαλία, Ρωσία, Ισπανία, Τουρκία, Βρετανία, ΗΠΑ, Κόστα Ρίκα, Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Νικαράγουα, Παναμάς.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC, AFP






Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»