30/03/09 16:46
«Θα κερδίσουμε το χαμένο χρόνο»
Ενθουσιασμός για την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής

ΑΠΕ
Ο Τοντ Στερν έκλεψε την παράσταση στη διάσκεψη της Βόννης
Βόννη
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Με παρατεταμένο χειροκρότημα έγινε δεκτή η ομιλία του Αμερικανού απεσταλμένου σε σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα που πραγματοποιείται στη Βόννη. Η Ουάσινγκτον εγκαταλείπει την πολιτική Μπους και υπόσχεται να «αναπληρώσει το χαμένο χρόνο» στις διαπραγματεύσεις.

«Είμαστε ευτυχείς που επιστρέψαμε. Θέλουμε να αναπληρώσουμε το χαμένο χρόνο και έχουμε καταληφθεί από τον επείγοντα χαρακτήρα του έργου που έχουμε μπροστά μας» δήλωσε ο Τοντ Στερν, ενθουσιάζοντας τους 2.600 συνέδρους που συμμετέχουν στην τεχνική συνάντηση της Συνθήκης-Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες.

Η διάσκεψη της Βόννης, στην οποία συμμετέχουν 175 χώρες, θα επιχειρήσει να θέσει τις βάσεις για τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο, όπου η διεθνής κοινότητα θα καταλήξει στη συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο μετά τη λήξη του το 2012.

Ο Τζορτζ Μπους είχε αρνηθεί να επικυρώσει το Πρωτόκολλο με το επιχείρημα ότι θα έβλαπτε την οικονομία και εξαιρούσε αδίκως τις αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία. Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ στις συνόδους του ΟΗΕ γίνοντας συνήθως δεκτοί με γιουχαρίσματα...

«Η Αμερική δεν μπορεί από μόνη της να προσφέρει τη λύση, όμως δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς την Αμερική» δήλωσε τώρα ο Τοντ Στερν.

Επισήμανε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα δώσει 80 δισ. δολάρια από το πακέτο ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας για την «πράσινη ενέργεια» και ακόμα 150 δισ. για έρευνα σε διάστημα 10 ετών.

Διευκρίνισε όμως ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συμφωνήσουν με το στόχο που θέτει η ΕΕ και άλλες χώρες για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 25-40%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έως το 2020.

Ο Τοντ δήλωσε ότι ο Ομπάμα έχει θέσει στόχο για μείωση κατά 80% έως το 2050, όμως τα επόμενα 12 χρόνια η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί το 16%-17%.

Επέμεινε επίσης ότι οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα -σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου- θα πρέπει κι αυτές να λάβουν δραστικά μέτρα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»