Tι γραφει ο ξενος Tυπος

HERALD TRIBUNE

Ο άλλος IRA

Εμοιαζε φοβιστικό, όπως τις παλιές κακές εποχές: Ενοπλοι, οι οποίοι διατείνονται ότι ανήκουν σε φράξια του IRA επιτέθηκαν σε Βρετανούς στρατιώτες έξω από το Μπέλφαστ, σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας δύο πολίτες, ενώ τη Δευτέρα άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν αστυνομικό. Είναι η πρώτη φορά μετά την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 που η Βόρεια Ιρλανδία επιστρέφει στο γνώριμο αιματηρό περιβάλλον. Κι είναι αλήθεια ότι όλο το βάρος τώρα πέφτει στην κυβέρνηση και στη σύμπνοια που θα πρέπει να υπάρξει μεταξύ καθολικών και προτεσταντών. Ο κυβερνητικός συνασπισμός παραμένει εύθραυστος, αλλά ας ελπίσουμε ότι οι ηγέτες των κομμάτων θα δουλέψουν για να ξεπεραστεί η κρίση. Γι’ αυτό και πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσον πράγματι υφίσταται το παρακλάδι του IRA και αν ναι, πώς λειτουργεί. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπράουν ταξίδευσε ώς τη Βόρεια Ιρλανδία, μια κίνηση η οποία αν μη τι άλλο δείχνει αλληλεγγύη. Ο Μπράουν θα πρέπει να αντισταθεί σε οποιαδήποτε πίεση απόσυρσης των βρετανικών στρατευμάτων. Ο πραγματικός IRA ισχυρίζεται ότι είναι η μία και μοναδική φωνή της Β. Ιρλανδίας.

ARAB NEWS

Ανάγκη σύμπνοιας

Ενώ Χαμάς και Φατάχ διαπραγματεύονται πάνω σε ενιαία παλαιστινιακή κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλλον αμφισβητεί την πιθανότητα να καταλήξουν κάπου. Οι Παλαιστίνιοι όμως αυτή τη στιγμή δεν χρειάζονται την αμφισβήτηση κανενός. Η διάσπασή τους είναι το σημαντικότερο όπλο στα χέρια των Ισραηλινών. Ποιες είναι οι πιθανότητες μιας δίκαιης διευθέτησης όταν Παλαιστίνιοι στρέφονται εναντίον Παλαιστινίων. Τα όσα συνέβησαν στη Λωρίδα της Γάζας αποτελούν μοναδική ευκαιρία για την προώθηση λύσης. Οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να τη χάσουν. Αν Χαμάς και Φατάχ παραμερίσουν τις διαφορές τους θα τύχουν της εκτίμησης του λαού, αλλά και όλου του αραβικού κόσμου. Θα πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας προκειμένου να ξεκινήσουν επί ίσοις όροις οι διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς. Αλλά δεν φτάνει μόνον η Χαμάς, δεν φτάνει η Φατάχ. Είναι ανάγκη να συμπεριληφθούν κι άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις, να συμπεριληφθεί και η Χανάν Ασράουι, η οποία υπήρξε μέλος της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη της Μαδρίτης.

DER SPIEGEL

Οι ψευδαισθήσεις

Ανεξάρτητοι Γερμανοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν τη γερμανική κυβέρνηση ότι θα ήταν λάθος να χάσει την ευκαιρία συνεργασίας της με την κυβέρνηση Ομπάμα. «Ο Ομπάμα μας προσφέρει συνεργασία, αλλά θα κινηθεί και μόνος του αν δεν ανταποκριθούμε στις προτάσεις του», δηλώνει ο διευθυντής του γερμανικού ινστιτούτου Aspen Μπένζαμιν Σριρ, αναφερόμενος στο ανοικτό μέτωπο του Αφγανιστάν. Ο ίδιος προσθέτει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες της τι σημαίνει Αφγανιστάν, ποιοι είναι οι στόχοι, ποιες οι προκλήσεις και ποιοι οι κίνδυνοι. Επί σειρά ετών οι Γερμανοί ζούσαν με την ψευδαίσθηση ότι το να διατεθεί το ποσό των 80 εκ. ευρώ για έργα ανοικοδόμησης στο Αφγανιστάν και με το να αποσταλούν 3.000 στρατιώτες, όλα θα πήγαιναν καλά και η χώρα που ταλανίζεται από τους Ταλιμπάν. Και ο Γιόσκα Φίσερ τάσσεται υπέρ της ανάμειξης του Βερολίνου, επισημαίνοντας ότι οι αμερικανικές αλλαγές στη στρατηγική στην Καμπούλ είναι ευκαιρία για τη Γερμανία να εμφανιστεί ως εγγυήτρια δύναμη με βάση τη συμφωνία ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν.

DW

Ο τουρισμός

Η Διεθνής Εκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο είναι κάτι σαν τον σεισμογράφο της παγκόσμια οικονομίας. Και αν όντως ισχύει η παρομοίωση, τότε η κατάσταση τουλάχιστον στον συγκεκριμένο κλάδο δεν είναι δραματική. Αντίθετα μάλιστα, ο Κρίστιαν Γκέκε, διευθυντής της έκθεσης στο Βερολίνο, χαίρεται για τη μεγάλη συμμετοχή: «Η Διεθνής Εκθεση Τουρισμού 2009 είναι σταθερή», δηλώνει, καθώς συμμετέχουν 11.098 εκθέτες –ρεκόρ συμμετοχής– και 187 χώρες. Τα τρία τέταρτα πάντως των συμμετεχόντων είναι από το εξωτερικό και απευθύνονται κατά κύριο λόγο στο γερμανικό κοινό. Οι Γερμανοί θεωρούνται πρωταθλητές στον τουρισμό και αυτό αποδεικνύουν και τα στατιστικά στοιχεία. Οι κρατήσεις στην αρχή του έτους για το 2009 ήταν περιορισμένες, αλλά εδώ και ένα μήνα τα πράγματα εξελίσσονται πολύ καλύτερα. Αυξημένες είναι οι κρατήσεις για κρουαζιέρες στο εξωτερικό, καθώς και τα εσωτερικά ταξίδια στη Γερμανία. Για τα μακρινά ταξίδια όπως Καραϊβική, Ασία, ΗΠΑ, οι κρατήσεις είναι παρόμοιες. Ψηλά στις προτιμήσεις των Γερμανών εξακολουθεί να παραμένει η Ισπανία με την Τουρκία να ακολουθεί. kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»