Νομισματικό αντάρτικο.-ελευθεροτυπία



Η ΚΙΝΑ, ΣΥΝΕΠΙΚΟΥΡΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ, ΙΝΔΙΑ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ, ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

ΜΠΑΙΡΑΚΙ σηκώνει η Κίνα και ζητάει να αντικατασταθεί το δολάριο ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα. Η πρόταση εντείνει την ανησυχία για το μέλλον του «διεθνούς ταραξία», του δολαρίου, καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα έχει «κόψει» πάνω από ένα τρισ. δολάρια με τη μορφή ομολόγων και ενισχύσεων προς τράπεζες και επιχειρήσεις, προκειμένου να βγάλει την αμερικανική οικονομία από την ύφεση.


Η αντιπαράθεση ΗΠΑ και Κίνας, η οποία συμπίπτει μάλιστα με τις αυξανόμενες ανησυχίες του αμερικανικού Πενταγώνου για ενίσχυση της κινεζικής στρατιωτικής παρουσίας στον Ειρηνικό, τείνει να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον κατά την επικείμενη σύνοδο των είκοσι πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου (G20), στο Λονδίνο.

Κεραυνός

Ο διοικητής της Τράπεζας του Λαού, της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Ζου Ζιατσουάν, πρότεινε με άρθρο του έμμεσα την αντικατάσταση του δολαρίου ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος, από ένα καλάθι νομισμάτων, κατά τα πρότυπα των «ειδικών τραβηχτικών δικαιωμάτων(SDR)» του ΔΝΤ.

Τα «ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα» δημιουργήθηκαν το 1969 από το ΔΝΤ για να στηριχθεί το καθεστώς των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών που προέβλεπε η συμφωνία του Μπρέτον Γουντς.

Η σημασία τους υποβαθμίστηκε ωστόσο μετά την εγκατάλειψη της συμφωνίας του Μπρέτον Γουντς και την υποτίμηση του δολαρίου. Χρησιμοποιείται όμως ακόμα και σήμερα ως λογιστική μονάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στηρίζεται σε καλάθι τεσσάρων νομισμάτων (δολάριο, γεν, ευρώ, στερλίνα).

Ανάλογη πρόταση για τη δημιουργία ενός «υπερεθνικού διεθνούς αποθεματικού νομίσματος» είχε κάνει προ ημερών και η Ρωσία, ωστόσο πέρασε στα ψιλά. Η κινεζική πρόταση φέρεται να έχει την υποστήριξη της Ρωσίας και των άλλων «αδυνάτων» της G20 (Ινδία, Βραζιλία, Νότια Κορέα και Νότια Αφρική). Η Ρωσία μάλιστα είναι η χώρα η οποία αναμένεται να θέσει το ζήτημα στη σύνοδο του G20.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αντιδρούν, γιατί δεν θέλουν προς το παρόν να αμφισβητηθεί η μονοκρατορία του δολαρίου. Σε κάθε περίπωση, η κινεζική πρόταση, η οποία φαντάζει «ακαδημαϊκή», προς το παρόν δείχνει:

* Την εντεινόμενη ανησυχία της Κίνας για την τύχη των επενδύσεών της σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Η Κίνα διαθέτει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, 739,6 δισ. δολάρια σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα και διαθέτει περισσότερα από ένα τρισ. δολάρια σε δολαριακά αποθεματικά. Είναι, με άλλα λόγια, ο μεγαλύτερος κάτοχος δολαρίων στον κόσμο και κυριότερος χρηματοδότης (πιστωτής) των ΗΠΑ.

* Τον αυξανόμενο διεθνή οικονομικό ρόλο της Κίνας, που, μαζί με τους άλλους ισχυρούς των αναπτυσσόμενων οικονομιών (Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία), επιδιώκει να επιβάλει τη δική της ατζέντα στο G20. Οι χώρες αυτές πλήττονται ιδιαίτερα από την αστάθεια του δολαρίου, καθώς το πετρέλαιο και οι πρώτες ύλες αποτιμώνται στο αμερικανικό νόμισμα.

* Την έντονη ανησυχία των κυρίαρχων οικονομικών δυνάμεων για την τύχη του «βασιλιά» των νομισμάτων, του δολαρίου, που εξακολουθεί να κυριαρχεί στις διεθνείς συναλλαγές, παρά την άνοδο του ευρώ τα τελευταία χρόνια.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»