Διαστάσεις | 31.03.2009/dw

Ασκήσεις "ρομάντζου" για γερά νεύρα

Μετά την "Ομπαμάνια" η ευρωπαϊκή περιοδεία του Μπάρακ Ομπάμα θα βάλει τις σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης στις σωστές τους διαστάσεις

Ο Πρόεδρος Ομπάμα αναγγέλλει τη νεα στρατηγική στο Αφγανιστάν και το ΠακιστάνBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Πρόεδρος Ομπάμα αναγγέλλει τη νεα στρατηγική στο Αφγανιστάν και το ΠακιστάνΕυρωπαϊκή αυλαία, σήμερα για τον Μπάρακ Ομπάμα. Πάει πολύς καιρός από τότε που η γηραιά ήπειρος περίμενε να υποδεχθεί με τόσες προσδοκίες και τόσο θετικά συναισθήματα έναν Αμερικανό πρόεδρο, όπως τον Ομπάμα. Βέβαια η παρθενική τουρνέ του στην Ευρώπη δεν θα είναι ένας γύρος θριάμβου. Η παγκόσμια οικονομική κρίση απαιτεί λεπτούς χειρισμούς διαχείρισης των προβλημάτων, γι΄ αυτό και το πρόγραμμα του Ομπάμα είναι ασφυκτικά κλεισμένο με διασκέψεις και συναντήσεις. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα φανεί πόσο ο Ομπάμα, ο εκλεκτός της Ευρώπης στη μάχη για τον Λευκό Οίκο, μπορεί να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των Ευρωπαίων.

Οι διαφορές παραμένουν

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Είναι κάτι σαν ένα ρομάντζο αυτό που ενώνει την Ευρώπη με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ένα μονόπλευρο ρομάντζο. Η εμπειρία έχει δείξει ότι τέτοιου είδους συναισθήματα κρύβουν τον κίνδυνο να καταλήξουν σε απογοήτευση. Ο πολιτικός αναλυτής Ρέτζιναλντ Ντέιλ από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Ουάσιγκτον θεωρεί ότι επειδή ακριβώς ο Ομπάμα έχει ελάχιστη εμπειρία από τη Ευρώπη, δεν πρόκειται να αφεθεί στα θετικά συναισθήματα των Ευρωπαίων, αλλά θα κινηθεί με βάση τα συμφέροντα της χώρας του. Όπως υποστηρίζει ο έγκυρος πολιτικός επιστήμων, ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προσαρμόσει προς τα κάτω τις δικές του προσδοκίες από τους Ευρωπαίους. Εγκατέλειψε τις ελπίδες ότι η Ευρώπη θα επιβράβευε την πολιτική αλλαγή στέλνοντας περισσότερους στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Το πρόβλημα της σχέσης της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ παραμένει, όπως επίσης και οι ενδοιασμοί για την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στη δυτική συμμαχία.

Ασκήσεις συμβιβασμού

Η Γουόλ ΣτριτBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η Γουόλ ΣτριτΣτον αγώνα κατά της παγκόσμιας οικονομική κρίσης οι Ευρωπαίοι απαντούν αρνητικά στα κελεύσματα του Αμερικανού προέδρου για τόνωση της αγοράς με περισσότερες ενέσεις ρευστότητας. Ας θυμηθούμε στο σημείο αυτό τι είχε πει ο Μπάρακ Ομπάμα πριν λίγο καιρό. «Θεωρούμε πολύ σημαντικό», είχε πει, «να υπάρχει συντονισμός. Κι αυτό δεν είναι απαραίτητο να γίνει μέσω μιας σούπερ υπηρεσίας. Πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες, ώστε, όταν κάνουμε κάτι για μεγαλύτερη διαφάνεια, εμπιστοσύνη και ανοίγματα της Γουόλ Στριτ, να συμβαίνει στο ίδιο στο Λονδίνο και σε άλλες χρηματοπιστωτικές αγορές. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε έναν αγώνα δρόμου προς τα κάτω, αλλά να επιδιώκουμε ένα σταθερό παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Παρατηρητές στη Ουάσιγκτον προσαρμόζουν προς τα κάτω τους στόχους αυτής της περιοδείας. Ο Τσαρλς Κάπτσαν από το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ένα φημισμένο think tank, ελπίζει ωστόσο ότι από τις συνόδους κορυφής και τις ανταλλαγές απόψεων θα δοθεί απάντηση σε ένα βασικό ερώτημα, το πώς δηλαδή μπορεί κανείς να σέβεται τη διαφορετική άποψη του συνομιλητή του και από την άλλη να κάνει το καλύτερο σε σημεία που υπάρχει σύμπτωση θέσεων.

Κρυφό όπλο η Μισέλ Ομπάμα

Και εξώφυλο στο VogueBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Και εξώφυλο στο VogueΟ Αμερικανός αναλυτής βλέπει και μια αντίφαση σε αυτό το ταξίδι. Η ατμόσφαιρα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη, υποστηρίζει, οι Ευρωπαίοι χαίρονται πραγματικά που τους επισκέπτεται ο Ομπάμα, όταν πρόκειται όμως για την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, τα πράγματα σκουραίνουν κάπως. Έτσι αυτήν την εβδομάδα αναμένεται μεγάλη δόση για συμβιβασμό, προκειμένου να καλυφτούν οι διαφορές. Για παράδειγμα, σε ότι αφορά το Αφγανιστάν, ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να αρκεστεί στην αύξηση της ευρωπαϊκής βοήθειας για την εκπαίδευση των αστυνομικών, στην ενίσχυση της οικονομικής βοήθειας και την στήριξη σε έργα υποδομών στη χώρα. Αντίθετα, δεν αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις στον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Σε ότι αφορά τις διατλαντικές σχέσεις τα πράγματα δεν θα είναι διαφορετικά σε ότι αφορά την ουσία, το στιλ όμως θα είναι διαφορετικό. Γιατί σε ζητήματα στιλ ο Μπάρακ Ομπάμα έχει ένα μυστικό όπλο, την Μισέλ Ομπάμα. Λέγεται ότι η Μισέλ θα κλέψει την παράσταση και θα ενισχύσει την θετική αύρα του συζύγου της.

Διεθνή πρακτορεία/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc