Επισκόπηση τύπου | 31.03.2009

"Η έμμονη ιδέα του Γκρουέφσκι"

Η δεδηλωμένη θέληση της ΠΔΓΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ και τα πρώτα ρήγματα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο θέμα της ονομασίας, αλλά και η αθώωση του Κώστα Πλεύρη σχολιάζονται σήμερα από τον γερμανικό τύπο.

"Προς το ΝΑΤΟ καβάλα στο άλογο του Αλέξανδρου", είναι ο τίτλος αναλυτικού ρεπορτάζ της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung για την πορεία της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ:

"Η Ελλάδα μπλοκάρει ακόμη την ένταξη της 'Μακεδονίας' στο ΝΑΤΟ, επειδή δεν αποδέχεται αυτό το όνομα για αυτή τη χώρα. Στα Σκόπια άρχισαν τώρα να φαίνονται τα πρώτα σημάδια φθοράς στην ενδομακεδονική συναίνεση", σημειώνει η εφημερίδα και εξηγεί το γιατί:

"Σε αυτή τη διένεξη οι 'Μακεδόνες' είχαν διασφαλίσει τις συμπάθειες της διεθνούς κοινότητας, ενώ αντίθετα ήταν ελάχιστη η κατανόηση για την απαίτηση της Ελλάδας να υπαγορεύει πως θα πρέπει να ονομάζεται η γειτονική χώρα.

Επί της αρχής συμφωνούσαν και τα δύο μεγάλα κόμματα της 'Μακεδονίας', το συντηρητικό Δημοκρατικό Κόμμα της Μακεδονικής Εθνικής Ενότητας και η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, ότι η χώρα τους έχει το δικαίωμα να επιλέξει πως θα ονομάζεται.

Πρόσφατα όμως άρχισε να αποκτά ρήγματα η ενδοπολιτική συναίνεση, ενώ και ξένοι διπλωμάτες παρατηρούν πια με σκεπτικισμό πως διαχειρίζεται τη διένεξη για την ονομασία ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι.

Ο Γκρουέφσκι φαίνεται ότι διακατέχεται όλο και περισσότερο από την έμμονη ιδέα ότι οι Σλαβομακεδόνες είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποιοι αποκαλούμενοι ιστορικοί παρουσιάζουν με ριψοκίνδυνα κατασκευάσματα την άμεση σχέση του στρατηλάτη με τους σημερινούς κατοίκους της 'Μακεδονίας', αν και η σλαβική κατάκτηση της περιοχής άρχισε τον 6ο αιώνα μ.Χ., δηλαδή σχεδόν χίλια χρόνια μετά από το θάνατο του Αλεξάνδρου."

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Ο Γκρουέφσκι διακατέχεται από την έμμονη ιδέα ότι οι Σλαβομακεδόνες είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου" (31.03.09, FAZ)

"Τα πρώτα σημάδια φθοράς στην 'ενδομακεδονική' συναίνεση"

"Στη 'Μακεδονία' διογκώνεται στο μεταξύ η κριτική και για την πρόθεση του πρωθυπουργού να κατασκευάσει μνημείο στο κέντρο των Σκοπίων με τον Μεγαλέξανδρο καβάλα στο άλογό του, ύψους 30 μέτρων. Η Ραντμίλα Σεκερίνσκα, πρώην υπουργός Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και σήμερα αξιόλογη βουλευτής της αντιπολίτευσης, αποστασιοποιείται από την πάλαι ποτέ ενδομακεδονική συναίνεση για την ονομασία δηλώνοντας στην εφημερίδα μας ότι 'η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τη διένεξη για να εξυπηρετήσει στόχους της εσωτερικής της πολιτικής. Έτσι όταν έχει δυσκολίες, παίζει το χαρτί της διαμάχης για την ονομασία και όποιος ασκεί κριτική σε αυτή την τακτική στιγματίζεται ως προδότης'.

Τίθεται όμως το ερώτημα πως θα ξεπεραστεί η εχθρότητα με την Ελλάδα: 'Ανοίγοντας πιο βαθιά χάσματα και εξωθώντας την εχθρότητα αυτή στα άκρα ενώ παράλληλα επιδιώκουμε την ένταξή μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ; Ή με ειλικρινείς διαβουλεύσεις για τα κοινά μας συμφέροντα;'

Η εφημερίδα αναλύει τις θέσεις της σοσιαλδημοκράτισσας βουλευτή για συμβιβασμό στην ονομασία με την προσθήκη ενός γεωγραφικού προσδιορισμού όπως Βόρεια ή Άνω ‘Μακεδονία’ και καταλήγει:

"Ταυτόχρονα οι επικριτές του Γκρουέφσκι επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να ξεχνιέται ποιοί είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι της διένεξης. Εν τέλει είναι η Ελλάδα που εκβιάζει τη 'Μακεδονία' στη διένεξη για την ονομασία. Επιπλέον τονίζουν ότι η διεθνής συμπάθεια δεν ωφέλησε, επειδή δεν οδήγησε σε πραγματικές πιέσεις προς την Ελλάδα."

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Ο Έλληνας αρνητής του Ολοκαυτώματος Κώστας Πλεύρης αποκαλεί στο βιβλίο του τους Εβραίους υπάνθρωπους" (31.03.09, SZ)"Στην Ελλάδα ο αντισημιτισμός είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος"

"Ο δεδηλωμένος ρατσιστής θριαμβεύει - ο Έλληνας αρνητής του Ολοκαυτώματος Κώστας Πλεύρης κρίθηκε αθώος", είναι ο τίτλος σχολίου στη Süddeutsche Zeitung με αφορμή την αθώωσή του από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών:

"Οι Έλληνες Εβραίοι είναι σοκαρισμένοι και εξοργισμένοι για την απόφαση του Εφετείου Αθηνών, που την προηγούμενη Παρασκευή αθώωσε τον αρνητή του Ολοκαυτώματος Κώστα Πλεύρη από την κατηγορία της υποδαύλισης ρατσιστικού μίσους.

Ο Πλεύρης στο βιβλίο του 'Οι Εβραίοι - όλη η αλήθεια' διακηρύσσει ότι είναι ναζί, φασίστας, αντιδημοκράτης και αντισημίτης. Στο βιβλίο του αποκαλεί τους Εβραίους 'υπάνθρωπους', εξυμνεί τον Αδόλφο Χίτλερ και εκφράζει την λύπη του που δεν ολοκλήρωσε το έργο του."

"Ο Πλεύρης την εποχή της χούντας δίδασκε ψυχολογία του πολέμου σε σχολή της αστυνομίας και είναι το είδωλο των νεοφασιστών της χώρας του. Εξάλλου ο αντισημιτισμός είναι στην Ελλάδα ιδιαίτερα διαδεδομένος.

Έτσι η λαϊκή εφημερίδα Αυριανή σχολίαζε τη νίκη Ομπάμα γράφοντας ότι ‘επρόκειτο να θέσει τέρμα στην εβραϊκή κυριαρχία στις ΗΠΑ’."

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»