Επιστήμη | 13.03.2009

20 χρόνια ζωής γιορτάζει το world wide web

20 χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα ο παγκόσμιος ιστός ή world wide web (www), όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι

Όταν ο Σερ Τίμοθι Τζον Μπέρνερς Λι επέστρεψε στο CERN το 1984 βρέθηκε για άλλη μια φορά αντιμέτωπος με το παλιό πρόβλημα χειρισμού του τεράστιου όγκου ερευνητών και προγραμμάτων του Ιδρύματος αλλά και της γρήγορης και απλής διακίνηση επιστημονικών πληροφοριών ανάμεσα στα μέλη του. Ο επιστήμονας άρχισε να οραματίζεται ένα παγκόσμιο σύστημα διακίνησης πληροφοριών και 5 χρόνια αργότερα υπέβαλε ένα υπόμνημα σχετικά με το σχέδιό του στη διοίκηση. Περιμένοντας την απάντηση άρχισε να εργάζεται πάνω στις λεπτομέρειες του συστήματος που είχε στο μυαλό του.

Με αυτό το έγγραφο δόθηκε το πράσινο φως για την ελεύθερη διάθεση του wwwBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Με αυτό το έγγραφο δόθηκε το πράσινο φως για την ελεύθερη διάθεση του wwwΌπως αναφέρει σχετικό άρθρο στην wikipedia, σύντομα δημιούργησε το πρωτόκολλο http, δηλαδή τη "γλώσσα" επικοινωνίας των υπολογιστών και παράλληλα επινόησε ένα τρόπο αναγνώρισης κάθε "εγγράφου", αποδίδοντάς του ένα μοναδικό παγκόσμιο αναγνωριστικό (Universal Resource Identifier), μαζί με ένα αναγνωριστικό διεύθυνσης. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά συνδυάστηκαν και σήμερα αποτελούν το URL, το Ενιαίο Χαρακτηριστικό Εντοπισμού (Uniform Resource Locator). Ο ίδιος είναι και ο πατέρας του πρώτου προγράμματος πλοήγησης (browser). Προηγουμένως όμως έπρεπε να δημιουργήσει και ένα πρόγραμμα εξυπηρέτησης (server) όπου θα αποθηκεύονται τα δεδομένα και μια γλώσσα για την περιγραφή του εγγράφου. Έτσι, επινόησε τη γλώσσα HTML. Το 1991 τα είχε ετοιμάσει όλα και, μη έχοντας ακόμη επίσημη απάντηση από το CERN, δημιούργησε τον πρώτο server, τον info.cern.ch., διαθέτοντας παράλληλα ελεύθερα το πρόγραμμα περιήγησης και το λογισμικό του server μέσω του Διαδικτύου. Παράλληλα, άρχισε να «διαφημίζει» το δημιούργημά του μέσω των Ομάδων Νέων (Newsgroups). Σύντομα άρχισε να επικοινωνεί με χρήστες και να βελτιώνει τη δημιουργία του, χρησιμοποιώντας τις υποδείξεις τους.

Ο Μπέρνερς Λι παρουσιάζει το world wide web το 1991 στο Σαν Αντόνιο των ΗΠΑBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Μπέρνερς Λι παρουσιάζει το world wide web το 1991 στο Σαν Αντόνιο των ΗΠΑΣτο μεταξύ, οι χρήστες της νέας υπηρεσίας, που ο ίδιος είχε ονομάσει World Wide Web άρχισαν να αυξάνονται αλματωδώς, ενώ οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν πολύ πιο εύκολο και εξυπηρετικό να "δημοσιεύουν" τις πληροφορίες τους σε μια ιστοσελίδα αντί να απαντούν σε πολυάριθμα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να τις δημοσιεύουν στις ομάδες νέων.

20 χρόνια μετά υπάρχουν 25 δισεκατομμύρια δημοσιευμένες σελίδες και περίπου 1,3 δισ. χρήστες παγκοσμίως, αριθμός που αυξάνεται καθημερινά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα του ίντερνετ δεν γεννήθηκε πριν από 20 χρόνια. Ήδη στα μέσα της δεκαετίας του ΄60 ο αμερικανικός στρατός είχε αναπτύξει ένα σύστημα για να ενώσει ομάδα υπολογιστών με στόχο την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων.

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»