Διαστάσεις | 25.03.2009

Ένεση αισιοδοξίας από Ομπάμα

 

Στη δεύτερη τηλεοπτική συνέντευξη τύπου του Μπάρακ Ομπάμα κυρίαρχο θέμα ήταν η οικονομική κρίση και η αντιμετώπισή της με 3,6 τρις. Αστρονομικό το δημόσιο έλλειμμα, αλλά παραμένει ο στόχος της μείωσής του μακροπρόθεσμα.

 

Ο Ομπάμα κλήθηκε να δικαιολογήσει τις σχεδιαζόμενες δαπάνες στον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου που φτάνουν τα 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Υπογράμμισε ότι επενδύσεις στο σύστημα υγείας, στην ενέργεια και την παιδεία είναι απαραίτητες για να αποκτήσει η οικονομία σταθερά θεμέλια. Μακροπρόθεσμα, βέβαια, ο στόχος είναι η μείωση του αστρονομικού δημόσιου ελλείμματος, σημείωσε ο πρόεδρος, δείχνοντας συναινετική διάθεση για να διασφαλίσει το "ναι" των βουλευτών. Ρεπουμπλικανοί βουλευτές του επιρρίπτουν ανευθυνότητα, αλλά και μερίδα των δημοκρατικών επεξεργάζεται εναλλακτικό σχέδιο προϋπολογισμού με περιορισμούς στις δημόσιες δαπάνες.

 

Ο πρόεδρος Ομπάμα στη δεύτερη τηλεοπτική συνέντευξη τύπουΟ πρόεδρος Ομπάμα στη δεύτερη τηλεοπτική συνέντευξη τύπουΥπευθυνότητα από όλους

 

Ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι τα μέτρα που πήρε μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στοχεύουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα της οικονομίας. Το σημαντικότερο δίδαγμα από την κρίση είναι ότι πρέπει να λειτουργήσουν υπεύθυνα όλοι, είπε ο Ομπάμα. "Τραπεζίτες, μάνατζερ και η Γουολ Στριτ πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι ασυγχώρητο να θησαυρίζουν εις βάρος των φορολογουμένων". Είπε επίσης ότι "οι εποχές των άμετρων αμοιβών και της σπέκουλας έχουν παρέλθει". "Ταυτόχρονα βέβαια δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε κάθε επενδυτή και επιχειρηματία που επιδιώκει το κέρδος", σημείωσε ο Ομπάμα. Πολύ σκληρότεροι ήταν οι χαρακτηρισμοί που είχε χρησιμοποιήσει ο Ομπάμα για τους μάνατζερ και τα σκανδαλώδη μπόνους με λεφτά του κράτους στην ΑΙG.

 

Αμερικανοί παρακολουθούν τη συνέντευξη ΟμπάμαΑμερικανοί παρακολουθούν τη συνέντευξη ΟμπάμαΣυντονισμός σε διεθνές επίπεδο

 

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση κορυφής της G20, στις αρχές Απριλίου στο Λονδίνο, ο Ομπάμα υπογράμμισε την ανάγκη της συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο για την υπέρβαση της κρίσης, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν ζήτησε από τους Ευρωπαίους συγκεκριμένα μέτρα. "Πρότεινα να κάνουμε όλοι βήματα για την ενίσχυση της οικονομίας", είπε ο Ομπάμα και διευκρίνισε: "Διότι δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο, ορισμένες χώρες να παίρνουν ασυνήθιστα μέτρα και άλλες να μένουν άπραγες με την ελπίδα ότι θα επωφεληθούν από τα μέτρα των άλλων". Στόχος της συνόδου στο Λονδίνο θα πρέπει να είναι η αναζωογόνηση της οικονομίας, αλλά χωρίς να ενισχυθεί ο προστατευτισμός. Απαιτούνται νέοι κανόνες για τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και προς τούτο θα πρέπει να βελτιωθεί ο συντονισμός με άλλες χώρες, είπε ο Ομπάμα. Απέρριψε πάντως την πρόταση των Κινέζων για ένα νέο διεθνές νόμισμα. Το δολάριο είναι εξαιρετικά ισχυρό, είπε και οι επενδυτές συνεχίζουν να βλέπουν στις Ηνωμένες Πολιτείες "την ισχυρότερη οικονομία με το σταθερότερο πολιτικό σύστημα".

 

Chr. Bergmann/Γιώργος Παππάς

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»