Διαστάσεις | 13.03.2009

Τα μηνύματα της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού στο Βερολίνο

 

Την Τετάρτη άνοιξε τις πύλες της στο Βερολίνο η σημαντικότερη Διεθνής Τουριστική Έκθεση στον κόσμο (ΙΤΒ), όπου η Ελλάδα συμμετέχει με πάνω από 70 περίπτερα. Τα φετινά μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό είναι δυσοίωνα.

 

Σε αντίθεση με άλλες χρονιές φέτος είναι πολύ λίγα τα στοιχεία που δίνουν οι μεγάλοι ‘τουρ οπερέιτορς’ για πελάτες και προορισμούς. Αιτία η επιφυλακτικότητα μεγάλου αριθμού δυνητικών τουριστών να κάνουν κρατήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης.

Αυτή η στάση αναμονής έχει ασφαλώς αρνητικές επιπτώσεις και στις κρατήσεις για τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα.

Ο Μιχάλης Καραβάς, ιδιοκτήτης του ΑΤΤΙΚΑ, του μεγαλύτερου ελληνικού ταξιδιωτικού γραφείου στη Γερμανία κάνει λόγο για μείωση 14-15%: «οι κρατήσεις για Ελλάδα είναι τουλάχιστον 20% κάτω από πέρυσι, ορισμένοι κάνουν λόγο για 25, 27 και 30%.

Εμείς θα έχουμε μια μείωση της τάξεως του 14-15%. Είναι βέβαια μια σημαντική μείωση και για μας. Δεν πρόκειται να καταστραφούμε, αλλά φέτος δεν θα βγάλουμε και τα χρήματα.»

 

 

"Η Αθήνα παρουσιάζει πτώση της τάξεως του 45%"Λιγότεροι φέτος οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι τουρίστες σε Αθήνα και Επτάνησα

 

Η ίδια εικόνα και στα στοιχεία που δίνουν οι τουριστικοί παράγοντες που έχουν έρθει από την Ελλάδα για να συμμετέχουν στην ΙΤΒ του Βερολίνου. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής, Γιώργος Τσακίρης υπογραμμίζει την σημασία των Αμερικανών τουριστών: «Η Αθήνα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αμερικανική αγορά, η οποία προς όλες τις χώρες της Ευρώπης παρουσιάζει μια πτώση της τάξεως του 45%. Το μερίδιο αυτής της πτώσης θα το πάρουμε δυστυχώς και εμείς στην Αθήνα».

 

Δραματικά εξελίσσεται η κατάσταση στα Επτάνησα και προπαντός στην Κεφαλονιά. Ο Τάκης Πεφάνης τουριστικός πράκτορας στο νησί, παραδοσιακό τόπο διακοπών Άγγλων τουριστών: «η φετινή σεζόν φαίνεται αρκετά μειωμένη έναντι του 2008. Το νησί μας είναι κάτω, γύρω στο 30% και μπορεί να πάει και παρακάτω. Επειδή η αγγλική αγορά έχει πέσει πάρα πολύ, μπορεί τελικά η μείωση να φτάσει το 40%.»

 

Μείωση αναμένεται και σε Κρήτη, Χαλκιδική και Ρόδο. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Βασίλης Μιναΐδης: «θα υπάρξει μια μείωση της τάξεως του 10% στις αφίξεις. Αλλά δυστυχώς τα έσοδα των ξενοδοχείων θα είναι 20% μειωμένα. Και αυτό γιατί αναγκαστήκαμε να κάνουμε μεγαλύτερες εκπτώσεις από άλλες φορές, επειδή υπήρξε απροθυμία των τουριστών να κλείσουν νωρίτερα προφανώς περιμένοντας καλύτερες τιμές.»

 

 

Προσφορές στα ξενοδοχεία και κρατική στήριξη"Αναγκαστήκαμε να κάνουμε ήδη προσφορές" μέχρι και 30%

 

Εκπτώσεις στις τιμές μεταξύ 20 και 30% έχουν κάνει εδώ και δύο μήνες και τα ξενοδοχεία στην Αθήνα και τη Χαλκιδική παρότι βρισκόμαστε ακόμα στα μέσα Μαρτίου. Αυτές οι προσφορές γίνονται συνήθως όταν έχει ξεκινήσει η καλοκαιρινή σεζόν και υπάρχουν ακόμα κενές  κλίνες.

Για αυτό το λόγο ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος έκανε λόγο στο Βερολίνο για «πιο φτηνή Ελλάδα» ανακοινώνοντας συγχρόνως σειρά μέτρων και προσπαθειών που καταβάλει ο ελληνικός τουρισμός για να αναχαιτίσει την αρνητική εξέλιξη: «πρώτον ο ΕΟΤ θα αυξήσει την προβολή της χώρας, όπως και το κάνει, κατά 50% για να ενδυναμώσει το brand name της Ελλάδας. Δεύτερον, θα μειώσει τα κοστολόγια του, διότι το κόστος φέτος παίζει κορυφαίο ρόλο, γιατί αντιμετωπίζει με επιτυχία την ανασφάλεια των πολιτών. Και τρίτον, το κράτος θα διευρύνει  τις τουριστικές του διεργασίες, θα τις εμβαθύνει με τους επιχειρηματίες του παγκόσμιου τουρισμού.»

 

Αυτή η συνεργασία ή μάλλον βοήθεια του κράτους προς τον τουριστικό τομέα παρέχεται ήδη. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος:

 

«Ήδη αυτή την περίοδο η πολιτεία προχωρά σε κάποια ενίσχυση των ‘τουρ οπερέιτορ’ όσον αφορά τα flight charter, δηλαδή στις αεροπορικές θέσεις. Επίσης θα προωθεί τώρα το νομοσχέδιο για την επιδότηση της απασχόλησης στις επιχειρήσεις για τον Απρίλιο και τον Μάιο και ενδεχομένως προσπαθούμε και για τον Οκτώβριο. Αυτό θα δώσει μια ανάσα στα ξενοδοχεία για τις θέσεις εργασίας. Και από εκεί και πέρα κάποια άλλα μέτρα όπως είναι η μείωση του ‘τέλους παρεπιδημούντων’. Αυτό το ποσό θα το διαθέσουμε εξ ολοκλήρου στην  κάλυψη των προσφορών που έχουμε ήδη κάνει.»

 

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε: ακόμα και αν επιτευχθεί με τις χαμηλές προσφορές η σταθεροποίηση του αριθμού των ξένων τουριστών στα περσινά επίπεδα, το σίγουρο είναι ότι φέτος τα έσοδα από τον τουρισμό θα πέσουν αισθητά.  

 

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

 dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc