Διαστάσεις | 30.03.2009

Αρχίζει αύριο η περιοδεία Ομπάμα

Σε λίγες ώρες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ξεκινά την πολυαναμενόμενη περιοδεία του στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα των συναντήσεων είναι χωρίς αμφιβολία βαρύ και οι προσδοκίες από την επίσκεψη μεγάλες.

Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία και Τουρκία είναι οι σταθμοί της περιοδείας Ομπάμα. Οι προσδοκίες των Ευρωπαίων είναι υψηλές, τόσο στην σύνοδο κορυφής της ομάδας των 20 ισχυρότερων κρατών στο Λονδίνο, όσο και την σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο. Πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν όμως για υπερβολική ευφορία επισημαίνοντας τις διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ σε σημαντικά ζητήματα.

Οικονομία και Αφγανιστάν τα ζητήματα ενδεχόμενης διαφωνίας με τους Ευρωπαίους

Η αφίσα της συνόδου των G20 στο ΛονδίνοBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η αφίσα της συνόδου των G20 στο Λονδίνο«Η σημαντικότερη αφορά την οικονομία», λέει ο Κρεγκ Κένεντι, πρόεδρος της German Marshall Funds, μιας οργάνωσης για τη σύσφιξη της συνεργασίας μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης: «Η διαφωνία αφορά την οικονομική πολιτική. Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για την αμερικανική στρατηγική στην αντιμετώπιση της κρίσης, που προβλέπει μεγάλες οικονομικές ενισχύσεις και ελάχιστο έλεγχο. Το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας και η διόγκωση του αμερικανικού δημοσιονομικού ελλείμματος προκαλούν πονοκέφαλο στην Ευρώπη».

Ο Λευκός Οίκος δείχνει ωστόσο να διαφωνεί με την εκτίμηση αυτή χωρίς ωστόσο να την διαψεύδει. Ο αναπληρωτής οικονομικός σύμβουλος Αμερικανού προέδρου Μάικελ Φρόμαν τονίζει ότι «κανείς δεν ασκεί πιέσεις σε καμία χώρα να έρθει στο Λονδίνο και να δεσμευθεί αμέσως για συγκεκριμένα ποσά».

Θα ζητηθεί από τους Ευρωπαίους μεγαλύτερη συμβολή στο Αφγανιστάν;

Τι θα ζητήσουν οι ΗΠΑ από τους Ευρωπαίους για το Αφγανιστάν;Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Τι θα ζητήσουν οι ΗΠΑ από τους Ευρωπαίους για το Αφγανιστάν;Ένα δεύτερο σημείο στο οποίο ενδέχεται να προκύψουν διαφωνίες μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων είναι η αποστολή στο Αφγανιστάν. Ο Κρεγκ Κένεντι πιστεύει πως οι Ευρωπαίοι ανησυχούν μήπως βρεθούν ενώπιον αιτημάτων του Μπάρακ Ομπάμα για μεγαλύτερη συμβολή. Μέχρι σήμερα βέβαια ο Λευκός Οίκος δεν έχει ζητήσει τίποτα συγκριμένο. Ο Γερμανός πρέσβυς στις ΗΠΑ πάντως Κλάους Σάριοτ έχει τη δική του εκτίμηση: «Από τις συνομιλίες που διεξάγονται συμπεραίνω ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος, όχι τόσο στην στρατιωτική πτυχή, όσο στον πολιτικό χαρακτήρα της αποστολής. Προτεραιότητα μοιάζει να είναι μια ορθότερη διακυβέρνηση και προπαντός η χορήγηση βοήθειας στην ανασυγκρότηση της χώρας».

Και επικοινωνιακός ο χαρακτήρας της περιοδείας Ομπάμα

Ενθουσιώδης υποδοχή του Ομπάμα το καλοκαίρι του ΄08 στο ΒερολίνοBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ενθουσιώδης υποδοχή του Ομπάμα το καλοκαίρι του ΄08 στο ΒερολίνοΗ περιοδεία Ομπάμα έχει σίγουρα και συμβολικό χαρακτήρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να βελτιώσει με την επίσκεψή του την εικόνα που έχουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ταξίδι του έχει καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα. Ο Τσαρλς Κούπτσαν ειδικός σε ευρωπαϊκά ζητήματα στο Συμβούλιο για Εξωτερικές Υποθέσεις στην Ουάσιγκτον εκτιμά: «Είναι προφανές ότι θα υπάρξουν πολιτισμένα διαφωνίες στα σημεία όπου δεν υπάρχει κοινός παρονομαστής. Εκεί όμως όπου θα υπάρχει συμφωνία ο Αμερικανός πρόεδρος θα προσπαθήσει να εξάγει το μέγιστο όφελος».

Christina Bergmann/Στέφανος Γεωργακόπουλος

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»