ανησυχία και βαρύ κλίμα στις Βρυξέλλες- καθημερινή

Παραιτήθηκε η τσεχική κυβέρνηση

«Πλήρη αναντιστοιχία ανάμεσα στην οικονομική ισχύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις ικανότητες των πολιτικών ηγετών της» διαπιστώνουν οι Times της Νέας Υόρκης, με αφορμή τη νέα κρίση εσωστρέφειας που παραλύει τις Βρυξέλλες. Την περασμένη Τρίτη, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Τσεχίας υπέβαλε πρόταση μομφής εναντίον της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού του Μίρεκ Τοπολάνεκ, η οποία, σημειωτέον, ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο. Βασική αιτία για την πρόταση μομφής ήταν η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Η πρόταση έγινε δεκτή καθώς υιοθετήθηκε και από 4 βουλευτές της συμπολίτευσης, οι οποίοι εκδήλωσαν με αυτόν τον τρόπο τη διαφωνία τους για τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό του πρωθυπουργού. Ο κ. Τοπολάνεκ δεν είχε άλλη επιλογή από το να υποβάλει χθες την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας, Βάτσλαβ Κλάους.

Δηλώσεις που εξόργισαν

Πριν από αυτό, όμως, ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε προλάβει να προκαλέσει την μήνιν των ομολόγων του, με δηλώσεις του την Τετάρτη ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στις οποίες σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η δημοσιονομική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα στρώνει «τον δρόμο προς την κόλαση». Ο Λευκός Οίκος, διά μέσου του εκπροσώπου Τύπου, Ρόμπερτ Γκιμπς, αρνήθηκε να σχολιάσει επί της ουσίας τους κάθε άλλο παρά διπλωματικούς χαρακτηρισμούς του κ. Τοπολάνεκ, περιοριζόμενος να τους αποδώσει σε σκοπιμότητες εσωτερικής κατανάλωσης. Ωστόσο, έκδηλη είναι η αμηχανία στη Γηραιά Ηπειρο για το σκηνικό που διαμορφώνεται ενόψει της κρίσιμης Συνόδου του G20, που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στις 2 Απριλίου, με τη συμμετοχή 19 ισχυρών οικονομικά κρατών από τον αναπτυσσόμενο και τον ανεπτυγμένο κόσμο και της Ε.Ε. Την Ενωση θα εκπροσωπήσει ο απερχόμενος Τσέχος πρωθυπουργός, ο οποίος θα κληθεί να «διευκρινίσει» εκ του σύνεγγυς στον κ. Ομπάμα τις ενστάσεις του για το αμερικανικό σχέδιο δράσης κατά της ύφεσης. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει περαιτέρω «απορίες», θα έχει μία ακόμη ευκαιρία να τις συζητήσει με τον κ. Τοπολάνεκ στην ευρωαμερικανική σύνοδο που θα διεξαχθεί στην Πράγα στις 4 Απριλίου.

Εμφανώς προβληματισμένος, ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μάρτιν Σουλτζ, δήλωσε ότι ο κ. Τοπολάνεκ δεν έχει αντιληφθεί το περιεχόμενο του ρόλου της ευρωπαϊκής προεδρίας, ενώ η τσεχική αντιπολίτευση έκανε λόγο για «γκάφα ολκής». Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τσεχίας απέδωσε την παρεξήγηση σε μεταφραστικό λάθος στην απόδοση της ομιλίας του κ. Τοπολάνεκ στα αγγλικά, ισχυρισμός που απορρίπτεται από το σύνολο σχεδόν των σχολιαστών.

Γεγονός, πάντως, παραμένει ότι μολονότι η φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο Τσέχος πρωθυπουργός επικρίθηκε, οι θέσεις του περί της αναγκαιότητας δημοσιονομικής πειθαρχίας βρίσκουν σύμφωνους αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες. Ως εκ τούτου, σε μια στιγμή που η επίτευξη συναίνεσης στη Σύνοδο του G20 θεωρείται απαραίτητη για τον συντονισμό των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης, η Ε.Ε. θα προσέλθει σε αυτήν διχασμένη και με έναν πρόεδρο του οποίου η κυβέρνηση έχει απολέσει τη δεδηλωμένη.

Αρχισαν διαβουλεύσεις

Στην Πράγα, ξεκίνησαν ήδη οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, ο κ. Τοπολάνεκ θα παραμείνει στη θέση του έως ότου ολοκληρωθεί η τσεχική προεδρία της Ε.Ε. και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν εκλογές. Ο ίδιος ο απερχόμενος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι η μοναδική λύση στο αδιέξοδο, με δεδομένο, μάλιστα, ότι εκκρεμεί και η επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβώνας από την τσεχική Γερουσία, όπου κυριαρχούν οι ευρωσκεπτικιστές.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc