«Χρειάζεται γρήγορη δράση»
«Φοβού τους Έλληνες χρέη φέροντες» προειδοποιούν την ευρωζώνη οι βρετανικοί Times

ΑΠΕ

Λονδίνο
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Η περίπτωση της Ελλάδας δείχνει την αδυναμία της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, γράφει σε άρθρο της Πέμπτης η βρετανική εφημερίδα The Times. Γι' αυτό, τονίζει ο συντάκτης του άρθρου, η Ευρώπη θα πρέπει να καταλήξει σύντομα σε κανόνες για έξοδο από την κρίση.

«Δέκα χρόνια μετά, η ευρωζώνη θα πρέπει να φοβάται τους Έλληνες χρέη φέροντες» γράφει χαρακτηριστικά ο τίτλος του άρθρου της εφημερίδας.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι μία σειρά από πρόσφατα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΕ -όπως η κατάρρευση της τσεχικής κυβέρνησης, προεδρεύουσας της Ένωσης για αυτό το εξάμηνο-, εμποδίζουν τους Ευρωπαίους ηγέτες από το να εντοπίσουν μια άλλη απειλή: την κατάρρευση της ζώνης του ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες (Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία), αντιμετωπίζουν δύο βασικά προβλήματα: το πρώτο είναι ότι το δημόσιο χρέος βρίσκεται εκτός ελέγχου, παραμένοντας κοντά στο 100% του ΑΕΠ στη χώρα μας.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι οι μακροπρόθεσμες αδυναμίες του οικονομικού συστήματος αυτών των χωρών.

«Οι υπερβολικά ρυθμιστικές οικονομίες τους αποθαρρύνουν την καινοτομία και την αποδοτικότητα. Η ποιότητα των πανεπιστημίων τους είναι χαμηλή και ελάχιστα ξοδεύονται στην έρευνα και την ανάπτυξη. Εξαρτώνται υπερβολικά από βιομηχανίες χαμηλής τεχνολογίας που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν αυτές της Ασίας -αλλά τα πανίσχυρα συνδικάτα τους έχουν αυξήσει υπερβολικά τους μισθούς» αναφέρει η εφημερίδα.

Ειδικά για την Ελλάδα, κριτικάρει το πολιτικό σύστημα της χώρας ως «εύθραυστο», λέγοντας ότι εάν η πολιτική ηγεσία δεν αναλάβει δράση, οι επενδυτές θα το σκεφτούν πολύ να επενδύσουν.

Ωστόσο, η εφημερίδα τονίζει ότι παρά τους κινδύνους για την ευρωζώνη, ούτε οι Έλληνες, αλλά ούτε και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα επιθυμούσαν την έξοδο της Αθήνας από αυτήν.

Η Αθήνα ανησυχεί τόσο για το πολιτικό κόστος, όσο και για τα αποτελέσματα ενός τέτοιου ενδεχομένου, ενώ τα κράτη-μέλη της ΕΕ φοβούνται φαινόμενο «ντόμινο» που θα οδηγούσε στην αποχώρηση και άλλων αδύναμων οικονομιών (όπως η Ιρλανδία ή η Ιταλία).

Ο συντάκτης υποστηρίζει ότι ακόμα και εάν η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να δανείσει στην Ελλάδα, ορισμένα κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Βρετανία, θα δέχονταν να το κάνουν.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει επώδυνες μειώσεις δαπανών και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Είναι το ελληνικό πολιτικό σύστημα αρκετά εύρωστο για να 'καταπιεί' αυτό το πικρό φάρμακο; Σίγουρα (αυτό) θα οδηγούσε σε τεράστιες διαδηλώσεις κατά της λιτότητας και σε φωνές για εγκατάλειψη της ζώνης του ευρώ» αναφέρουν οι Times.

«Εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι το ευρώ θα αντέξει για άλλα δέκα χρόνια, θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να καταλήξουν σε κανόνες βοήθειας προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα» καταλήγει το δημοσίευμα.

Newsroom ΔΟΛ


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc