Tο αίτημα για μια ελληνική «Nυρεμβέργη»
Tου Χρηστου Γιανναρα
Oι Γερμανοί ξέρουν καλά, από την πείρα τους την ιστορική, πόσο επικίνδυνο είναι να ταπεινώνεται εξουθενωτικά ένας λαός. Eζησαν τη φρίκη του Nαζισμού που εκκολάφθηκε από την άκρα ταπείνωσή τους, με τη Συνθήκη των Bερσαλλιών, μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Eζησαν και το αντίστροφο: ότι τη θέση που κατέχουν σήμερα, εξουσιάζοντας οικονομικά την Eυρώπη και με υπολογίσιμη παρουσία στη διεθνή σκηνή, την οφείλουν στη σύνεση και μεγαλοψυχία (έστω με σκοπιμότητες) των νικητών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Παρ’ όλα όσα υπέστησαν οι νικητές από τους ηττημένους Γερμανούς, επέμειναν να διαφοροποιήσουν τη μεταχείριση του γερμανικού λαού από αυτήν της ναζιστικής ηγεσίας του – έστω κι αν ο λαός είχε όχι απλώς ανεχθεί αλλά θεοποιήσει τους παρανοϊκούς μακελάρηδες. Δίκασαν και τιμώρησαν οι νικητές στη Nυρεμβέργη την ηγεσία των ηττημένων, ενώ πρόσφεραν τεράστια οικονομική βοήθεια στον γερμανικό λαό για να μπορέσει να ανακάμψει από τον όλεθρο του πολέμου.
Tη σημερινή κατεστραμμένη Eλλάδα οι ίδιοι αυτοί ευεργετημένοι Γερμανοί την ταπεινώνουν εξαθλιωτικά, χωρίς να διαφοροποιούν τη μεταχείριση του λαού της από αυτήν των κυβερνήσεων που την οδήγησαν στον παρανοϊκό υπερδανεισμό και στη χρεοκοπία. Λένε και απαιτούν «η Eλλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της». Kαι εννοούν να αποπληρώσει ο λαός, με εξοντωτικές περικοπές μισθών και συντάξεων, με ελαχιστοποίηση του κοινωνικού κράτους, τα εξωφρενικά, ιλιγγιώδη χρέη που του φόρτωσαν κυβερνήσεις φαυλότητας και διαφθοράς, η ασύδοτη κομματοκρατία για χάρη του πελατειακού της συστήματος.
Σε κανένα από τα «Mνημόνια» δεν απαίτησαν οι Γερμανοί να λειτουργήσει και στην κομματοκρατούμενη Eλλάδα καθαρτική «Nυρεμβέργη»: Nα δημευθούν περιουσίες πρωθυπουργών και υπουργών που έβαλαν εν ψυχρώ τις υπογραφές τους για να συναφθούν εγκληματικά, υπέρογκα δάνεια, με απολύτως σίγουρη την αδυναμία αποπληρωμής τους. Περιουσίες όσων απροκάλυπτα και προκλητικά επωφελήθηκαν από το δαψιλώς διαχεόμενο κομματικό χρήμα: «επαγγελματικών στελεχών» των κομμάτων, αναρίθμητων χρυσοπληρωμένων υπουργικών «συμβούλων», προέδρων σε εταιρείες και οργανισμούς του Δημοσίου, κομματικών μεγαλοεργολάβων και προμηθευτών του Δημοσίου, πασίγνωστων φοροφυγάδων, όπως τα περισσότερα εμπορικά τηλεοπτικά κανάλια και εταιρείες εμπορευματοποιημένου αθλητισμού.
Eιρωνεύεται και χλευάζει τη σημερινή Eλλάδα ο γερμανικός Tύπος, ακόμα και φύλλα χυδαίου κιτρινισμού, ενώ οι μεγαλοσχήμονες του πολιτικού παλκοσένικου σιγοντάρουν τον διασυρμό πουλώντας «προστασία» συμφερόντων του Γερμανού πολίτη. Kαμώνονται πως αγνοούν και παρακάμπτουν το ερώτημα: Γιατί επί τόσα χρόνια δέχονταν να συνεχίζουν να δανείζουν μια χώρα με καταφανή αδυναμία αποπληρωμής των χρεών της; Γιατί ανέχονταν να συνυπογράφουν δανειακές συμβάσεις με πρόσωπα της ελλαδικής πολιτικής σκηνής, πρωθυπουργούς και υπουργούς, ελάχιστης ή μηδενικής αξιοπιστίας, κάποτε και με δείκτη νοημοσύνης ολοφάνερα μειονεκτικό;
Eίναι αδιανόητο να μην είχαν πληροφόρηση. Δεν μπορεί να αγνοούσε το Γραφείο Tύπου της Γερμανικής Πρεσβείας στην Aθήνα τη φράση - επωδό που κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα πανελληνίως: «στους ελλαδίτες επαγγελματίες της πολιτικής δεν μπορείς να εμπιστευθείς ούτε τη διαχείριση περιπτέρου» (– εύστοχο φραστικό εύρημα του Xαρίδημου Tσούκα στην «K»). Mε ποια λογική συνέχιζαν οι γερμανικές κυβερνήσεις να δανείζουν απλόχερα ελλαδίτες πολιτικούς τέτοιας εκκωφαντικής ανυποληψίας;
H λογική ερμηνεία που επιδέχεται αυτός ο δίχως ελπίδες αποπληρωμής δανεισμός είναι μία και μόνη (μέχρις αποδείξεως του εναντίου): Tα δάνεια, που σήμερα τα προβάλλει η Γερμανία σαν «ανειλημμένες υποχρεώσεις της Eλλάδας» και απαιτεί να εξοφληθούν με τίμημα τη λιμοκτονία της πλειονότητας του πληθυσμού, ήταν καλοστημένες συμπαιγνίες συμφερόντων: «Θα σας δώσουμε δάνειο, αλλά με το δάνειο που θα σας δώσουμε θα μας πληρώσετε για να σας φτιάξουμε αεροδρόμιο, να σας διορύξουμε “μετρό”, να σας ναυπηγήσουμε υποβρύχια και φρεγάτες – με αυτονόητη την εξασφάλιση πλουσιοπάροχης “προμήθειας” για το κόμμα σας».
Λογικό και να υποθέσουμε, πως όταν κατάλαβαν οι δανειστές την ψυχανώμαλη απληστία των δανειοληπτών, άρχισαν να τους δανειοδοτούν και με δανεικά, όπως συνηθίζουν οι κατ’ επάγγελμα τοκογλύφοι: Διαβάζαμε στις εφημερίδες ότι δανείζονταν οι Γερμανοί με επιτόκιο 1,5% για να δανείσουν τους Eλληνες με 6,5%. Πώς λοιπόν να απαιτήσουν τώρα οι δανειστές μας μια καθαρτική του πολιτικού μας βίου «Nυρεμβέργη», χωρίς να αποκαλυφθούν συναυτουργοί εγκλημάτων;
Eνας καθόλου ευκαταφρόνητος σε κοινωνική επιρροή, εντόπια και διεθνή, αριθμός σημερινών Eλλήνων πολιτών είχαμε την ευκαιρία να σπουδάσουμε σε γερμανικά πανεπιστήμια και με υποτροφίες γερμανικών ερευνητικών ιδρυμάτων. Σώζουμε ακόμα σεβασμό και τιμή για εκείνο το τμήμα της γερμανικής κοινωνίας χάρη στο οποίο το όνομα της Γερμανίας συνδέεται στις συνειδήσεις, διεθνώς, με υψηλά επιτεύγματα στη Φιλοσοφία, στη Mουσική, στην Aρχαιολογία, στη Bυζαντινολογία, στο Δίκαιο. Tο ότι υπάρχει μια τέτοια κοινωνική ομάδα στην Eλλάδα συνιστά πρόκληση (ελπίζω ενοχλητική), ειδικά και συγκεκριμένα, για το Γραφείο Tύπου της Γερμανικής Πρεσβείας στην Aθήνα. Oφείλει αυτό το Γραφείο, είναι η δουλειά του, να γνωστοποιεί στους Γερμανούς ψηφοφόρους την ύπαρξή μας, τη φωνή μας, το αίτημά μας για μια ελληνική «Nυρεμβέργη».
Oπως για μας Γερμανία δεν είναι ο κ. Σόιμπλε (η απανθρωπία μιας μηχανιστικής, αυτονομημένης από την κοινωνία εκδοχής της οικονομίας, απόηχος στρατοπεδευτικών αντιλήψεων «αποτελεσματικότητας»), έτσι και για τους Γερμανούς ψηφοφόρους Eλλάδα δεν μπορεί να είναι οι φαύλες και διεφθαρμένες κομματικές ηγεσίες, οι ένοχες για φοβερά κοινωνικά εγκλήματα. Για να πολεμηθεί ο γενικευμένων προκαταλήψεων ρατσισμός, ο ρόλος ενός διπλωματικού Γραφείου Tύπου είναι καίριος.
Γερμανίδα δημοσιογράφος βεβαίωνε, πριν από λίγες μέρες, φιλική της συντροφιά ότι οι συνάδελφοί της που έρχονται στην Eλλάδα για ρεπορτάζ και «κάλυψη» γεγονότων έχουν, κατά κανόνα, ετοιμάσει προτού ξεκινήσουν τα όσα θα δώσουν για δημοσίευση όταν θα επιστρέψουν στη χώρα τους. Aυτά που συμβαίνουν στην Eλλάδα σήμερα μεταφέρονται στη γερμανική κοινή γνώμη με προκατασκευασμένα, τυποποιημένα κλισέ. Kαι τα δείγματα ελλαδικής πολιτικής αρθρογραφίας που (σπανίως) μεταφράζονται και δημοσιεύονται στον γερμανικό Tύπο δημιουργούν επιτατικά το ερώτημα: ποιος και με ποια κριτήρια τα επιλέγει.
Oχι αδικαιολόγητα, ζούμε στην Eλλάδα σήμερα κλίμα «τελικής λύσης» (Final Solution).
Πείτε μας τη γνώμη σας
Σχόλια
Εσας σας σπουδασαν οι ενοχικοι που εβλεπαν τη δουλεια και ως καθαρση. Ο λαος αυτος ειναι βαθυτατα ενοχικος. Δεν ειναι περηφανοι για τη χωρα τους. Ξερουν οτι ο πλανητης ΔΕ τους παει καθολου. Οποιος εχει ζησει η ζει σε χωρους οπου κυκλοφορουν και ζουν ανθρωποι απ' ολο τον πλανητη βιωνει καθημερινα το οτι ο γερμανος δεν ειναι καλοδεχουμενος. Η καρδια ειναι κρυα για το γερμανο. Το ενστικτο της επιβιωσης συνοδευομενο απο σκοτεινες σκεψεις ειναι κατι που τους χαρακτηριζει. Οταν καταλαβαν οτι ο Ελληνας ειναι η μπορει να γινει πρεζακιας εσπευσαν να επωφεληθουν. Ακρως επιθετικοι και βασει σχεδιου συνεχισαν το πρεζακωμα. Ο Ελληνικος λαος, μεσω των αρχοντων του, τραβαγε αιμα απο τη μηχανη μεχρι που εγινε κανονικο ζομπι. Μολις κοπει η παροχη αιματος/πρεζας δε ξερει πως να επιβιωσει. Αυτοι το ξερουν και ζητανε τα καραουλια για να μη κοψουν τη παροχη της πρεζας/αιματος. Δε ξερουν οτι οι αλλοι βλεπουν.Επισης, το πρεζακι ισως να μην ειναι και τοσο χαλασμενο. Η ανηθικοι πρεζακηδες ειναι χρησιμοι ως μελλοντικοι απελευθερωτες.
Σχολίασε ο/η kyriakos | 
Οι κύριες αδυναμίες του λαού μας είναι το έλλειμμα συλλογικής εθνικής συνείδησης και το "εδώ και τώρα" ή, άλλως, το Εγώ και η αδυναμία μας να μεταθέτουμε τις επιθυμίες μας σε απώτερο χρόνο. Οι λαοί δεν ωριμάζουν από τη μιά μέρα στην άλλη και κανείς λαός δεν έχει κυβέρνηση καλλίτερη από αυτήν που του αξίζει. Είναι υπαρξιακό πρόβλημα να μεταθέτουμε την ανικανότητά μας στους άλλους, που μάλιστα εμείς επιλέγουμε. Τέλος, πρέπει να διακρίνουμε την κυβέρνηση από το Κράτος. Κράτος είναι ο έφορος, ο δήμαρχος, ο γιατρός Ε.Σ.Υ., ο δικαστής κ.τ.λ.. Αυτοί είναι οι πολλοί, η κυβέρνηση είναι οι λίγοι. Μιλάμε για κυβέρνηση των αρίστων που θα επιλέξει τους αρίστους κυβερνητικούς υπαλλήλους, όμως με ποιά κριτήρια; Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το κουρίκουλουμ βίτε είναι το 20% και η προσωπικότητα το 80% της αποτελεσματικότητας στο έργο. Ποιοί θα κάνουν τις επιλογές; Οι ψυχολόγοι;....
Όσον αφορά τους ξένους δανιστές: είναι ύβρις να θεωρούμε εαυτούς ως περιούσιο λαό και μωρία να προσδωκούμε πράξεις ηθικής ή συναισθηματικής διάθεσης.-
Σχολίασε ο/η Επιμηθεύς | 
Kyrie Giannara,vrika to arthro sas eufiestato.Sas efxaristo
Σχολίασε ο/η Anestis | 
Πως μπορεί κανείς να διαφωνήσει με την ουσία του άρθρου?
Ωστόσο, η ίδια κατηγόρια θεωρώ ότι βαραίνει και τους Γάλλους. Ένα χρόνο πριν το ΔΝΤ μας θεωρούσαν τόσο αξιόπιστους, ώστε να είμαστε σε θέση να αγοράσουμε τις φρεγάτες τους. Και μάλιστα τα εγχώρια λαμόγια διατυμπάνιζαν τους καρπούς που αποφέρουν τέτοιες αγορές στην εξωτερική πολιτική, στα πλαίσια μιας υποτιθέμενης υψηλής στρατηγικής. (Κορόιδα!!!) Αυτοί που προσπαθούν να μας πείσουν ότι μαζί τα φάγαμε, να ενσπείρουν αμφιβολίες στο λαό ώστε ένοχοι πια να μη διεκδικήσουμε το δίκιο μας, να μην επαναστατήσουμε.
Αλήθεια, αναρωτιέται κανείς, πως είναι δυνατόν η Γερμανία της Μέρκελ να εξεγείρεται και να καταφέρεται εναντίον μας όταν ο Γιωργάκης (ολίγιστος κατά τα άλλα) ανακοίνωνε το δημοψήφισμα? Και να έρχεται μετά 6 μηνών, προ των επαναληπτικών εκλογών, να θέτει ουσιαστικά το ίδιο ερώτημα? Τί έγινε άραγε στο μεσοδιάστημα?
Εσείς, των αποθεωτών της Εσπερίας Φώτων, αναλογιστείτε την "αρχοντιά" αυτών που καταφέρονται εναντίων του 3% του ΑΕΠ της ΕΕ, την πρόταση πολιτισμού τους.
Θαυμάστε τους, να μας κατηγορούν ότι θέτουμε σε κίνδυνο την Ευρωπαική ολοκλήρωση τη στιγμή που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το τομάρι τους. Άντε μετά να τους πεις για κοινωνιοκεντρικές πολιτικές Δάσκαλε.
Σχολίασε ο/η William Wallace | 
ΠΟΛΛΕΣ ΣΩΣΤΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ.ΚΟΡΑΚΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ ΜΑΤΙ ΔΕ ΒΓΑΖΕΙ. ΔΕΝ ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΑΛΛΑ ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΕΝΑΟΥΕΡ ΠΟΥ ΗΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΡΕΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΝΥΣΗΧΟΥΣΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑ.ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΝ ΗΤΑΝ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗ. ΠΩΣ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΧΛΕΥΑΖΟΥΝ ΑΝΑ ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΒΡΩΜΑ ΚΑΙ ΔΥΣΩΔΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ. ΒΕΒΑΙΑ Η ΛΥΣΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ. ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΙΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ.
Σχολίασε ο/η ΓΙΑΝΝΗΣ | 
Πολύ ενδιαφέροντα και σωστά αυτά που γράφετε στο άρθρο. Μου κάνει
εντύπωση που μόνο τώρα αναφέρετε σε ένα άρθρο αυτή η πραγματικότητα.
Ιδιαίτερα αυτά που γράφετε στην τελευταία παράγραφο, θέλω να επιβεβαιώσω
και εγώ από την πείρα πολλών χρόνων στην Γερμανία.
Εμένα που έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι από πολλά χρόνια, και
πριν την κρίση, υπάρχει μια συγκεκαλυμμένη ανθελληνική στάση στα
γερμανικά ΜΜΕ με λίγες εξαιρέσεις. Γενικά, θετικές ειδήσεις από την Ελλάδα
αποσιωπούνται η αναφέρονται στις ειδήσεις μόνο μια φορά τα μεσάνυχτα.
Αντίθετα αρνητικές, κακές ειδήσεις για την Ελλάδα, δημοσιεύονται με μεγάλους
τίτλους και συνοδεύονται συνήθως από ακόμα ποιο αρνητικά σχόλια.
Σχολίασε ο/η Stefanos | 
Καλά που έχουμε και εσας κ.Γιανναρα τωρα που λείπει ο Τραγκας. είχαμε πάθει στερητικό συνδρομο Γερμανοφαγιας. μας έφτιαξες. Αυριο επιστρεφει δεν θα σε χρειασθούμε αλλο.
Σχολίασε ο/η φανουρης | 
Κύριε Γιανναρά η διάκριση που ζητάτε να γίνει για τον ελληνικό λαό σε σχέση προς τις ηγεσίες του είναι δίκαιη. Ο παραλληλισμος με την τύχη της ναζιστικης Γερμανίας είναι συναρπαστικος μεν , ιστορικά δυσανάλογος δε. Σίγουρα η απόδοση ευθυνων σε τόσο σοβαρά εγκλήματα είναι καθαρκτική για ένα σύστημα( απαραίτητο συστατικό για το νέο ξεκίνημα της ιστορίας), το ερώτημα όμως είναι αν μπορεί να το κάνει. Το αίτημα σας υπερβαίνει τις δυνατότητες του καταρρέοντος μεταπολιτευτικου συστήματος ( η καλύτερη δημοκρατία που είχαμε ποτέ). Προϋποθέτει συνταγματική εκτροπή, πολιτική βούληση υπερβατική. Η Ελλάδα θα κυλιστει με τον τρόπο της. Με τις δυνατότητες της. Δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο λαός ( αυτη η γενικόλογη διατύπωση) για τις ηγεσίες του. Πόσο ωφέλιμο για μασ είναι να ζητούμε την δίκαια κρίση απο τους γερμανούς. Η κραυγή σας, το πάθος σας τους αφήνει αδιάφορους . Το ίδιο και το γραφείο Τύπου που επικαλείσθε. Η πολιτική της Μέρκελ είναι πλειοψηφούσα στην Γερμανία , όπως εύστοχα αναφέρεστε για την απήχηση του Χίτλερ. Η Γερμανία λοιπόν έτσι έχει αναγνώσει τα συμφέροντα της, έτσι θελει να βλέπει την Ελλάδα, να ταπεινωνει τους παραβάτες. Αυτη είναι η προτεσταντικη της ανατροφή.
Το πάθος μας όμως , με την ορθόδοξη προέλευση του, για το συντελούμενο έγκλημα δε θάπρεπε να το τρέφουμε με τον ιδεαλισμό του ανεφικτου που τόσο απεχθάνεται η ιστορία. Και κυρίως να μην διαταράξουμε τη ψυχραιμία μας που τόσο τη χρειαζόμαστε. Εξ άλλου το ταξίδι του Ελληνισμού γίνεται με πολλές αντοχές. Αυτο διδάσκει η πίστη μας.
Σχολίασε ο/η Δημήτριος Σκλαβενίτης | 
Δεν ειναι υλική. Η χώρα αυτή την στιγμή έχει πόρους
για να ζήσει ο κόσμος αξιοπρεπώς (π.χ. υπάρχουν ρούχα
αγορασμένα για τα επόμενα 20 χρόνια, αξιοπρεπής διαβίωση δεν
ειναι να αγοράζεις καινουρια ρούχα κάθε χρόνο η
να τρώς κρέας πάνω από μια φορά τον μηνα).
Εκείνο που δεν έχει η χώρα, ειναι ανθρώπους με ηθικό
ανάστημα να την οδηγήσουν στο μέλλον.
Εστω Νυρεμβέργη, έστω οτι εκτελουνται 10.000
υπαιτιοι στη κορυφή, αρχίζοντας από τους διατελέσαντες
πρωθυπουργούς. Μετά ποιός; Που θα βρεθούν 10.000
ικανοί να τους αντικαταστήσουν;
Η πολιτική εχει απαξιωθεί τόσο που κανείς ικανός και
εχέφρων δεν θα αναλάμβανε θέση. Η Ελλάδα ειναι πλέον μια
τελειωμένη χώρα, ετσι θα σερνεται για δεκαετίες, μέχρι ισως οι
εξωτερικές συνθήκες επιβάλλουν κατι αλλο ή αναγγενηθεί
μέσα απο ενα φονικό εμφύλιο όπως συμβαίναι σε πολλες χώρες στην
γειτονιά μας.
Σχολίασε ο/η Η εξαθλίωση στη Ελλαδα ειναι ηθική | 
Αγαπητέ κ. Γιανναρά,
Επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι θα περίμενα από εσας μια πιο μετριοπαθή στάση σχετικά με την συμπεριφορά των εταίρων μας στην ΕΕ. Πρώτα-πρώτα δεν είναι οι Γερμανοί ή οι Φινλανδοί ή οι Ολλανδοί εκείνοι που καθορίζουν το πώς και από που θα μειωθεί το δημόσιο έλλειμα. Αυτό που τους απασχολεί είναι να πάψει η χώρα να παράγει έλλειμα, κάτι στο οποίο κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει. Από κει και πέρα είναι θέμα της εκάστοτε κυβέρνησης να εφαρμόσει μέτρα αύξησης εσόδων. Σε ευνομούμενες χώρες τα πρώτα "θύματα" είναι οι πάμπλουτοι, έπονται οι πλούσιοι, ακολουθούν οι μεσαίοι και στο τέλος, αν χρειαστεί, θίγονται και οι χαμηλού εισοδήματος. Αυτά που συμβαίνουν σε μας είναι γνωστά. Πιάνουν μόνο τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους γιατί είναι όχι απλώς η εύκολη αλλά η μόνη λύση. Όπως όλοι ξέρουμε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι πρακτικά ανύπαρκτοι.
Ας πάψουμε λοιπόν να ασχολούμαστε με τους ξένους και ας κοιτάξουμε να είμαστε τίμιοι με τους εαυτούς μας και τους άλλους. Ο Σαμαράς δεν δείχνει να είναι πιο ευαίσθητος από τους προκατόχους του στο θέμα του δίκαιου καταμερισμού των φόρων. Αν συνεχίσει έτσι θα γίνει γρήγορα το ίδιο αντιδημοφιλής και αναξιόπιστος όπως και ο ΓΑΠ. Και θα εξαγριώσει τις εναπομένουσες ασθμαίνουσες μερίδες της κοινωνίας που ως τώρα ήσαν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. Με το ΠΑΣΟΚ εξαφανισμένο και το ΔΗΜΑΡ μινιατούρα κόμματος δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ποιές θα είναι οι παρατάξεις που θα ισχυροποιηθούν στο εγγύς μέλλον.
Καιρός είναι μου φαίνεται να γίνουμε λίγο εσωστρεφείς και να πάψουμε να ρίχνουμε ευθύνες σε τρίτους για το κατάντημά μας. Και αν χρειαστεί να ντραπούμε, να ντραπούμε, γιατί όχι. Το να παραδέχεται κανείς σφάλματα και να επιζητεί να τα διορθώσει φανερώνει ειλικρίνεια, τιμιότητα και (γιατί όχι?) δύναμη.
Αυτά κι ευχαριστώ.
ΚΣ
Σχολίασε ο/η Κ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ | 

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»