ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ 2/4/2010

Ένα ιστορικό ντοκουμέντο επ’ ευκαιρία της τεσσαρακοστής και των εορτών του Πάσχα

Περιήλθε στα γραφεία μας η παρακάτω ιστορική επιστολή, στην οποία περιγράφονται τα χαρακτηριστικά του Ιησού Χριστού και οι δραστηριότητες Του εκείνη την εποχή. Δεδομένου ότι η φωτογραφική τέχνη ήταν τότε άγνωστη, ίσως η περιγραφή του Ιησού να είναι η πλέον μοναδική, που μας δίδει τη δυνατότητα να σχηματίσουμε την πραγματική εικόνα του προσώπου Του, όπως ήταν τότε που δρούσε στην Ιουδαία.
ΠΕΡΙ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
Αντίγραφο της επιστολής της ευρεθείσης εις την εν Ρώμη βιβλιοθήκην των Λαζαριστών και μεταφρασθείσης εις την ελληνικήν, εκ του πρωτοτύπου λατινικού κειμένου. Η επιστολή αυτή απεστάλη παρά του Πουβλίου Λεοντούλου χρηματίσαντος Διοικητού της Ιουδαίας προ του Πόντιου Πιλάτου, απευθύνεται δε προς τον τότε Αυτοκράτορα και αφορά τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν.
«Μεγαλειότατε,
Ήκουσα, ως Καίσαρ, ότι επιθυμείς να μάθης, ότι σοι γράφω νυν, περί ανθρώπου δηλ. λίαν ενάρετου, καλουμένου Ιησού Χριστού, ον ο λαός θεωρεί Προφήτην, θεόν δε οι μαθηταί αυτού λέγοντες, ότι είναι υιός του θεού του δημιουργού των ουρανών και της Γης και παντός, ότι εν αυτοίς ευρίσκεται και υπάρχει.
Τη αληθεία, Καίσαρ, ακούονται καθ’ εκάστην θαυμάσια πράγματα περί του ανθρώπου αυτού. Ανεγείρει νεκρούς και θεραπεύει ασθενείς διά μιας λέξεως. Ανήρ αναστήματος μετρίου, καλός την όψιν και μεγαλοπρέπειαν περιβεβλημένος, ιδίως κατά το πρόσωπον, ούτως ώστε όσοι ατενίζουν αυτόν αναγκάζονται ν’ αγαπώσι και να φοβούνται αυτόν.
Έχει την κόμην μέχρι μεν των ώτων χρώματος καρύου, εκείθεν δε μέχρι των ωμοπλατών γενομένη γαιόχρουν, αλλά μάλλον στιλπνήν διχάζεται δε αυτή εν τω μέσω άνωθεν κατά το σύστημα των Ναζωραίων. Το μέτωπον του είναι λείον και γαλήνιον, το πρόσωπον του δε άνευ ρυτίδος ή κηλίδος. Η ρις και τα χείλη αυτού κανονικότατα. Το γένειον είναι πυκνόν και χρώματος του αυτού τη κόμη, δεν είναι δε μακρόν και διχάζεται εις το μέσον. Το βλέμμα αυτού είναι σοβαρόν και εμποιούν φόβον, έχει δε δύναμιν ηλιακής ακτίνος. Ουδείς δύναται να ίδη αυτόν ατενώς. Όταν επιτιμά εμποιεί φόβον, όταν δε τούτο ποιεί, κλαίει.
Είναι αξιαγάπητος και χαρίεις μετά σοβαρότητος. Λέγουσιν, ότι ουδέποτε ώφθη γελών, αλλά πλειστάκις κλαίων.
Έχει ωραίας τας χείρας και τους βραχίονας. Εν τη συνομιλία ευαρεστεί πάσι και δυσκόλως μεν εμφανίζεται, αλλ’ όταν εμφανισθή που, φέρεται μετριοφρόνως και έχει ωραιότατον παράστημα του κόσμου.
Είναι ωραίος ως η μητέρα του, ήτις εστίν η ωραιότερα γυνή, όσαι ποτέ εθεάθησαν εις τα μέρη ταύτα.
Εάν όμως η Μεγαλειότης Σας, ω Καίσαρ, ποθεί να ιδή, αυτόν ως μοι έγραφες άλλοτε, γνώρισαν μοι τούτο, ίνα αποστείλω σοι αυτόν πάραυτα. Καίτοι δε ουδέποτε εσπούδασε τι, είναι όμως κάτοχος πάσης επιστήμης. Περιπατεί ανυπόδητος και ασκεπής την κεφαλήν. Πολλοί βλέποντες αυτόν γελώσιν, αλλ’ όταν ευρίσκονται ενώπιον αυτού τρέμουσι και θαυμάζουσιν αυτόν. Λέγουσιν, ότι ουδέποτε άνθρωπος, ως αυτός, ενεφανίσθη εις τα μέρη ταύτα.
Τη αληθεία, ως μοι λέγουσιν οι Εβραίοι, ουδέποτε εδόθησαν συμβουλαί, ουδέποτε εκηρύχθη διδασκαλία, ως η διδασκαλία αυτού, πολλοί δε των Ιουδαίων θεωρούσιν αυτόν θεόν. Άλλοι πάλιν μοι λέγουσιν, ότι είναι εχθρός της μεγαλειότητάς σας, ως Καίσαρ, πολλαχώς με παρενοχλούσιν οι μοχθηροί αυτοί Εβραίοι. Λέγουσι, ότι αυτός ουδέποτε δυσηρέστησε τίνα, αλλ’ ότι μάλλον εποίησε το αγαθόν. Όλοι όσοι γνωρίζουσιν αυτόν λέγουσιν, ότι ευηργετήθησαν παρ’ αυτού.
Εντούτοις, ω Καίσαρ, είμαι πρόθυμος να υπακούσω εις την Μεγαλειότητά Σας και ότι διάταξης, θέλει εκτελεσθή.
Εν Ιερουσαλήμ
Ινδικτιώνος 7 Σελήνης 11
ΠΟΥΒΛΙΟΣ ΛΕΟΝΤΟΥΛΟΣ
Διοικητής της Ιουδαίας» Πηγή-Ανεξάρτητος Κεφαλονιας

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»