Πολιτική | 04.04.2010 Ο πρέσβης Τάσος Κριεκούκης ολοκλήρωσε τη θητεία του στο Βερολίνο Ο Έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο Τάσος Κριεκούκης Großansicht

Πολιτική | 04.04.2010


Μετά από τρεισήμισι χρόνια στο Βερολίνο ο έλληνας πρέσβης στη Γερμανία Τάσος Κριεκούκης επιστρέφει στην Αθήνα, όπου συνταξιοδοτείται μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας στο διπλωματικό σώμα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Γερμανία ο έμπειρος διπλωμάτης δεν έζησε μόνον τις κατά κανόνα καλές διμερείς σχέσεις Αθήνας – Βερολίνου. Τους τελευταίους μήνες κλήθηκε να διαχειριστεί τη δοκιμασία από την οποία πέρασαν –πρόσκαιρα- οι ελληνογερμανικές σχέσεις με αφορμή την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τα επικριτικά σχόλια μερίδας του γερμανικού τύπου.

Στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση του Έλληνα πρέσβη παραβρέθηκε και ο Γερμανός υπΕξ Γκίντο Βεστερβέλε. Γεγονός ασυνήθιστο στα διπλωματικά δεδομένα του Βερολίνου διότι σπάνια Γερμανός υπΕξ παραβρίσκεται στα αποχαιρετιστήρια ξένου διπλωμάτη και μάλιστα στην πρεσβευτική του οικία. Για τον Έλληνα πρέσβη Τάσο Κριεκούκη ο Γκίντο Βέστερβελε έκανε μια εξαίρεση, λόγω των άριστων σχέσεων που διατηρούν. Αλλά δεν ήταν μόνον ο κ. Βέστερβελε στα αποχαιρετιστήρια: είχαν έρθει οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, υπουργοί, πολιτικοί και καλλιτέχνες. Ενώ αμέτρητες ήταν οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις τις τελευταίες ημέρες: με τον πρόεδρο του γερμανικού κοινοβουλίου Λάμερτ, τον δήμαρχο του Βερολίνου Βόβεραϊτ ή τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών Γκένσερ και Κίνκελ. Η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο - Jägerstr. 54-55Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο - Jägerstr. 54-55

Με άλλα λόγια ο Τάσος Κριεκούκης κατάφερε αυτό που δύσκολα καταφέρνουν διπλωμάτες μικρότερων χωρών: να μην περάσει απαρατήρητος στο Βερολίνο. Σε αυτό τον συνέβαλε η χαρισματική του προσωπικότητα, η ικανότητα να χειρίζεται άνετα ακόμη και πολύ δύσκολα ζητήματα και ασφαλώς η τέλεια χρήση της γερμανικής και άλλων πέντε γλωσσών. Πάνω απ’ όλα όμως τον βοήθησε η εργατικότητα του και το υψηλό αίσθημα ευθύνης. Ακόμη και την τελευταία ημέρα του στο Βερολίνο κυριολεκτικά έτρεχε από ραντεβού σε ραντεβού.

Ένα από αυτά ήταν η τελετή ανάρτησης αναμνηστικής πινακίδας στο σπίτι που έζησε για χρόνια ο συνθέτης Νίκος Σκαλκώτας, αλλά και η συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή μας, αργά το βράδυ στην πρεσβεία. Στην ερώτηση μας, αν το κλίμα έντασης που δημιουργήθηκε μεταξύ Γερμανία και Ελλάδας το τελευταίο διάστημα θα αφήσει τραύματα στις σχέσεις των δύο χωρών, απάντησε: «Πιστεύω ότι ήταν ένα κύμα που ‘έσκασε’ πάνω στο βράχο. Γρήγορα ήρθε, γρήγορα θα φύγει. Αυτό λέω και στους Γερμανούς.»

Τι σημαίνει η επικράτηση της Γερμανίας στη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ;

Τ. Κριεκούκης - από την ανάρτηση αναμνηστικής πινακίδας στο σπίτι που έμενε ο συνθέτης Ν. Σκαλκώτας Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Τ. Κριεκούκης - από την ανάρτηση αναμνηστικής πινακίδας στο σπίτι που έμενε ο συνθέτης Ν. Σκαλκώτας Αναλύοντας τις πρόσφατες εξελίξεις ο Έλληνας πρέσβης καταλήγει σε μια σειρά από συμπεράσματα. Το πρώτο είναι, ότι ο χειρισμός από τη Γερμανία της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης παρουσίασε ‘συγκυριακά’ ένα σύστημα τριών ομόκεντρων κύκλων, δηλαδή της Γερμανίας, της ευρωζώνης και της ΕΕ με πυρήνα, αλλά και κυρίαρχη τη Γερμανία. «Είναι νωρίς», θα πει ο κ. Κριεκούκης «να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την επανάληψη του ίδιου συστήματος λήψεως αποφάσεων. Και είναι επίσης νωρίς να αξιολογηθεί αν και ποια ανακλαστικά των λοιπών κρατών - μελών θα προκαλέσει αυτή η δημόσια εκδήλωση της γερμανικής ισχύος. Φαίνεται ωστόσο ότι η Γερμανία επιδιώκει ρόλο κεντρικού ρυθμιστή στη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ με προφανή αντίκτυπο και στην αναβάθμιση της θέσης της έναντι άλλων χωρών. Ιδίως των ΗΠΑ και της Κίνας.»

Ως προς τις ελληνογερμανικές σχέσεις ο κ. Κριεκούκης διαπιστώνει ότι «Η ελληνική δημοσιονομική κρίση έδειξε για τη χώρα μας τα περιορισμένα περιθώρια επηρεασμού μιας ήδη ειλημμένης γερμανικής απόφασης.»

Τ. Κριεκούκης - από την τελετή στο σπίτι που έμενε ο Ν. ΣκαλκώταςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Τ. Κριεκούκης - από την τελετή στο σπίτι που έμενε ο Ν. ΣκαλκώταςΗ γραμμή πλεύσης που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα σε αυτές τις συνθήκες και συνυπολογίζοντας τον ηγετικό ρόλο που αναλαμβάνει η Γερμανία στα πλαίσια της ΕΕ είναι πρώτα απ’ όλα να αναζητήσει σημεία επαφής και συνεργασίας μαζί της, όπως ήταν για παράδειγμα το κοινό ανακοινωθέν συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στο οποίο κατέληξαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος στις αρχές Μαρτίου στο Βερολίνο. Η υλοποίηση αυτού του ανακοινωθέντος προσφέρει κατά τον κ. Κριεκούκη «ένα σημαντικό πεδίο διαρκούς επαφής και σύγκλισης των συμφερόντων μας με τη Γερμανία. Αρκεί σε επίπεδο πολιτικής και διοίκησης να το χειριστούμε εποικοδομητικά, ξεπερνώντας τη σημερινή φάση φυσιολογικής αδυναμίας που έχουμε. Στο ίδιο πνεύμα, εφόσον θέσουμε τις βάσεις μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τη Γερμανία, δεν θα έβλεπα για ποιο λόγο, δεν θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε σε συνεννόηση μαζί της τομείς συνεργασίας και έναν αναβαθμισμένο ρόλο εκεί που θα μπορούμε να τον έχουμε π.χ. στα Βαλκάνια.»

Προτεραιότητα η σύσφιξη των σχέσεων με τη Γερμανία

Στο ερώτημα για το σημαντικότερο επίτευγμα της θητείας του, ανέφερε τις προσπάθειες του για τη διεύρυνση και εμβάθυνση των επαφών με πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς παράγοντες της Γερμανίας, καθώς επίσης και το γεγονός έναρξης της ανέγερσης κτηρίου για την ελληνική πρεσβεία σε ιδιόκτητο οικόπεδο του ελληνικού κράτους: «Για λόγους αξιοπρεπούς εκπροσώπησης της χώρας μας από πλευράς κτιριακής αλλά και λόγους συναισθηματικούς. Γιατί πολύ πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είχε δουλέψει αρκετά και ο πατέρας μου εκεί μέσα.»

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος/dw

Comments

lornion said…
υπάρχουν στο διπλωματικό σώμα άνθρωποι πιστοί στο καθήκον που η προσωπικότητα τους ακτινοβολεί. Τούτο αναγνωρίζεται από συναδέλφους και προισταμένους ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΆ ΑΠΌ ΠΡΌΣΩΠΙΚΌΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ. Ο Ελληνας Κριεκούκης πρεσβευτής στη Γερμανία ηταν Ενας Υπηρέτης του καθήκοντος.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc