Πολιτική | 16.11.2010
Χωρίς προϋπολογισμό για το 2011 η ΕΕ
Την απογοήτευσή της εξέφρασε η Κομισιόν για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2011. Σημαντικές επενδύσεις στα κράτη - μέλη θα καθυστερήσουν αρκετούς μήνες δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό επίτροπος Γιάνους Λεβαντόβσκι: «Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό και θα πρέπει όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού».
Το Ευρωκοινοβούλιο στις ΒρυξέλλεςΟ Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε πως «ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν γίνεται για τις Βρυξέλλες, αλλά για τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις, τους επιστήμονες, τους φοιτητές, τους δήμους και τις κοινότητες», και τόνισε πως «Η συνθήκη της Λισαβόνας έγινε με σκοπό να λειτουργούν οι θεσμοί και όχι να μπλοκάρουν ο ένας τον άλλο. Η πλειονότητα των χωρών - μελών ήταν έτοιμη να συμφωνήσει για τον προϋπολογισμό. Μόνο μερικές κυβερνήσεις απέρριψαν κατηγορηματικά όσα ζητούσε το ευρωκοινοβούλιο».
Παιχνίδι αντοχών και εξουσίας
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και χωρών - μελών απέτυχαν χθες το βράδυ. Εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθιστούν υπεύθυνους για την κατάσταση αυτή, τη στάση ορισμένων κρατών μελών, όπως δήλωσαν. Κυρίως η Βρετανία, η Σουηδία και η Νορβηγία υιοθέτησαν μια πιο άκαμπτη στάση.
O πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ ΜπαρόζοΕάν δεν επιτευχθεί λύση μέχρι το τέλος του χρόνου τότε από τον Ιανουάριο θα εφαρμοστεί η λύση τους ενός δωδέκατου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα θα εκταμιεύεται το ένα δωδέκατο του προϋπολογισμού του 2010. Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού για το 2011.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στη Γερμανία πρόκειται για ένα παιχνίδι αντοχών και εξουσίας μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και χωρών - μελών. Σχέδια πρεστίζ όμως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Πολιτικής θα μείνουν στα χαρτιά. Το Ευρωκοινοβούλιο ζητούσε γενικότερα αύξηση του προϋπολογισμού κατά 6%, ενώ οι κυβερνήσεις ήθελαν μια πιο συγκρατημένη οικονομική πολιτική και μια αύξηση του προϋπολογισμού που δεν θα ξεπερνούσε το 2,9%. Τελικά πάντως το Ευρωκοινοβούλιο σε αυτό το σημείο συμφώνησε.
Η ΕΕ διαθέτει ετησίως έναν προϋπολογισμό της τάξεως των 125 δις. Και για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης ο προϋπολογισμός της Γερμανίας είναι πάνω από το διπλάσιο.
DW / Tagesschau / DPA / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
Comments