Κοινωνία | 05.02.2011
"Αποκτήστε τη γερμανική υπηκοότητα!"
Από το 2005 μέχρι σήμερα μειώνονται συνεχώς οι αιτήσεις για την απόκτηση της γερμανικής υπηκοότητας, αν και περίπου τα 2/3 των ξένων ζουν πάνω από 8 χρόνια στη Γερμανία.
Βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες είναι οι στενοί δεσμοί των ξένων με τη χώρα καταγωγής τους αλλά και το γεγονός πως η Γερμανία αναγνωρίζει μόνον σε συγκεκριμένες ομάδες ξένων την διπλή υπηκοότητα (π.χ. στους Έλληνες / νόμος περί αμοιβαιότητας).
Όμως τόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όσο και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων επιδιώκουν να εντάξουν τους ξένους πολίτες στη γερμανική κοινωνία και να τους συνδέσουν άμεσα και σταθερά με την πολιτική κουλτούρα της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό πολλά κρατίδια ξεκίνησαν καμπάνιες ενημέρωσης με στόχο να αυξήσουν τον αριθμό των ξένων με γερμανική υπηκοότητα.
Ναι, στην γερμανική υπηκοότητα: συμφέρει και διευκολύνει
"Εδώ είμαστε σπίτι μας", αναγράφει διαφημιστική πινακίδαΤο κρατίδιο του Αμβούργου δημιούργησε γι’ αυτό το σκοπό ένα ‘δίκτυο διαμεσολαβητών’ ανάμεσα στις υπηρεσίες και τους ξένους πολίτες.
Οι διαμεσολαβητές είναι όλοι ξένοι με γερμανική υπηκοότητα που εξυπηρετούν όσους ξένους κάνουν αίτηση για την απόκτηση της γερμανικής υπηκοότητας. Η Γιαρντένα Κίφλε από την Ερυθραία, μία από τους διαμεσολαβητές του δικτύου, εξηγεί γιατί διστάζουν οι ξένοι:
«Αρκεί ο σκαιός τρόπος αντιμετώπισης των υπηρεσιών για να ανακόψει τη διάθεση κατάθεσης αίτησης και πιστοποιητικών. Πολλοί ξένοι μόλις φθάνουν στην αρμόδια υπηρεσία πανικοβάλλονται χωρίς λόγο και δεν ξέρουν πια τίποτε. Ούτε εάν έχουν μαζί τους το α ή β πιστοποιητικό ή εάν έχουν συμπληρώσει το τάδε έντυπο. Ο πανικός οφείλεται κυρίως στις εμπειρίες που έχουν οι περισσότεροι ξένοι στις πατρίδες τους. Γιατί σε άλλες χώρες οι υπηρεσίες έχουν πραγματική εξουσία.»
Το 2010 στο Αμβούργο απέκτησαν την γερμανική υπηκοότητα 4.500 ξένοι.
Πρόκειται για αύξηση σε σχέση με το 2009, αλλά από το 2000 μέχρι σήμερα η τάση είναι και εδώ καθοδική. Έτσι οι διαμεσολαβητές έχουν πολύ δουλειά. Οι περισσότεροι επισκέπτονται τακτικά τα γραφεία αλλοδαπών οργανώσεων, κάνουν διαλέξεις με θέμα την απόκτηση της γερμανικής υπηκοότητας και προσπαθούν να πείσουν το ακροατήριό τους πως αξίζει τον κόπο αποκτήσει κανείς τη γερμανική υπηκοότητα.
Το πιο βασικό επιχείρημα των διαμεσολαβητών είναι ότι με την υπηκοότητα αποκτάς το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, υποστηρίζει η κ. Κίφλε, αλλά και γερμανική ταυτότητα και μαζί της μια σειρά σοβαρών διευκολύνσεων, όπως π.χ. «το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ, μπορείς να βρεις πιο εύκολα δουλειά ή θέση μαθητείας».
Στο δίκτυο διαμεσολαβητών του Αμβούργου έχει παίξει καθοριστικό ρόλο η τοπική Τουρκική Κοινότητα. Ο πρόεδρός της Χουσεΐν Γιλμάζ εκτιμά πως «με την αύξηση των ξένων γερμανικής υπηκοότητας ενισχύεται τόσο η πολιτική και κοινωνική συμμετοχή τους, όσο και η αναγνώριση των ξένων ως ισότιμων πολιτών εκ μέρους της γερμανικής κοινωνίας.»
Κατά πόσον θα ευοδωθεί η προσπάθεια του δικτύου των διαμεσολαβητών είναι άγνωστο. Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί το 2012 από την τοπική κυβέρνηση του Αμβούργου.
Kathrin Erdmann / Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης dw
Comments