Πολιτική | 12.12.2011

Δοκιμασία για τον Κάμερον στη Βουλή των Κοινοτήτων

 

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, μιλάει σήμερα το απόγευμα στην Βουλή των Κοινοτήτων, προκειμένου να εξηγήσει την απόφασή του να θέσει βέτο στην αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ.

 
Εκρηκτική αναμένεται να είναι η συνεδρίαση του κοινοβουλίου για το βέτο που άσκησε ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στο γαλλογερμανικό σχέδιο αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών με στόχο τη σταθεροποίηση του ευρώ. Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, η ομιλία του βρετανού πρωθυπουργού θα ξεκινήσει στις 17.30 ώρα Ελλάδος.
Η συνοχή της κυβέρνησης συνασπισμού κρέμεται από μια κλωστή μετά την ανοιχτή επίθεση κατά του Κάμερον που εξαπέλυσε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης των Φιλελευθέρων Νικ Κλέγκ. Σε συνέντευξη την Κυριακή στο BBC, ο κ. Κλέγκ χαρακτήρισε το βέτο ως μια κίνηση του Πρωθυπουργού “άκρως απογοητευτική που θέτει σε κίνδυνο την θέση της Βρετανίας στην Ευρώπη και γενικότερα  στη διεθνή σκηνή”. Παράλληλα, ο κ. Κλέγκ τόνισε πως η ακραία κίνηση του Κάμερον δεν διαφυλάττει τα βρετανικά συμφέροντα, τον κατασκευαστικό τομέα και την αγορά εργασίας, αλλά μόνο ένα μικρό κομμάτι του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Τα πάντα είναι τώρα στον αέρα
Τα χαμόγελα ξεγελούνΤα χαμόγελα ξεγελούνΗ δημόσια καταδίκη του Κάμερον από τον εταίρο του υπαγορεύτηκε από την οξύτατη και μαζική αντίδραση των Φιλελευθέρων, μετά το βέτο, γεγονός που άσκησε πίεση στον Κλέγκ, ο οποίος αρχικά είχε δικαιολογήσει την απόφαση καταγγέλλοντας την “αδιαλλαξία Παρισιού και Βερολίνου”. Σύμφωνα με πληροφορίες η σφοδρότητα της επίθεσης έχει ενοχλήσει τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος εκτιμούσε πως η εξέλιξη αυτή  αφ ενός αποδυνάμωνε τους «ευρωσκεπτικιστές» του κόμματός του ενώ αφ ετέρου η χλιαρή, αρχικά, αντίδραση του Νικ Κλέγκ εκλήφθηκε ως ένδειξη πως ο πρωθυπουργός θα έβγαινε αλώβητος από αυτή την ιστορία. Αντιθέτως, τα πάντα είναι τώρα στον αέρα, παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο του Νικ Κλέγκ όσο και του υφυπουργού Οικονομικών Ντάνι Αλεξάντερ πως η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά το έργο της. Παράλληλα, σφοδρά πυρά θα δεχτεί ο κ. Κάμερον και από την αντιπολίτευση που θεωρεί πως ο πρωθυπουργός προέταξε το κομματικό του συμφέρον από αυτό της χώρας.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λόνδινο
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
 
 
dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»