Πολιτική | 12.08.2011
Συνάντηση Μέρκελ και Σαρκοζί και κριτική Σόρος
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχαν ανακοινώσει μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής τον Ιούλιο ότι θα καταθέσουν στο τέλος του καλοκαιριού νέες προτάσεις. Και αυτό θα πράξουν την επόμενη Τρίτη στη γαλλική πρωτεύουσα. Αναμένεται πάντως ότι η Γαλλία θα θέσει και πάλι ζήτημα κεντρικής οικονομικής κυβέρνησης για την ευρωζώνη, πρόταση στην οποία η Γερμανία απαντά με επιφύλαξη.
Θετικά αντέδρασαν ωστόσο χθες πριν το κλείσιμό τους τα χρηματιστήρια στην είδηση για τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί. Οι χρηματιστές θεωρούν σημαντικό μήνυμα τις νέες γαλλογερμανικές πρωτοβουλίες. Η άνοδος που σημείωσε όμως χθες η Φρανκφούρτη οφείλεται κυρίως στην άνοδο του Dow Jones.
Στη Γερμανία η ευθύνη για την κρίση, γράφει ο Τζ. Σόρος
Παράλληλα ο Αμερικανός επενδυτής Τζορτζ Σόρος ασκεί κριτική στη Γερμανία για την διαχείριση της ευρωκρίσης. Συγκεκριμένα σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt παρατηρεί ότι «ήταν η γερμανική διστακτικότητα, που ενίσχυσε την άσχημη κατάσταση στην Ελλάδα και οδήγησε στην επέκταση της κρίσης, η οποία μεταβλήθηκε σε υπαρξιακή κρίση για την Ευρώπη». Ο Σόρος επικρίνει ‘την πολιτική των μικρών βημάτων’ της Άγκελα Μέρκελ χαρακτηρίζοντάς την υπερβολικά αργή. Επισημαίνει ότι η ηγέτες της ευρωζώνης έδωσαν στην Ελλάδα ένα πακέτο βοήθειας χωρίς να πείσουν για τη σωτηρία της, ενώ ταυτόχρονα επιθυμούν τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών, όπου ο κερδισμένος είναι περισσότερο οι τράπεζες και λιγότερο η Ελλάδα.
Ο Τζορτζ Σόρος εκτιμά ότι μια ανεξέλεγκτη στάση πληρωμών της Ελλάδας ή ο αποκλεισμός της από την ευρωζώνη θα ήταν η απαρχή μιας τραπεζικής κρίσης παρόμοιας με το αμερικανικό κραχ του ΄28 - ΄30 και την περίοδο της «Μεγάλης Κατάθλιψης».
Ρόλος κλειδί για το ευρωομόλογο
Ο Τζορτζ Σόρος γράφει ότι ήταν λάθος η ανάληψη εγγυήσεων από μεμονωμένες χώρες για να αντιμετωπιστεί η αδυναμία κάποιων άλλων χωρών να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Κατά την άποψή του η ανάληψη εγγυήσεων είναι υπόθεση της ΕΕ.
Γι’ αυτό ο Σόρος τάσσεται υπέρ την έκδοση ευρωομολόγου. «Διαφορετικά το ευρώ θα καταρρεύσει», επισημαίνει ο Αμερικανός επενδυτής και ζητά από τη Γερμανία να στηρίξει εκείνη πρώτη το ευρωομόλογο. Σημειώνει μάλιστα ότι όσο το Βερολίνο δεν δίνει το πράσινο φως στο ευρωομόλογο θέτει σε κίνδυνο ακόμα και το επίπεδο ΑΑΑ της πιστοληπτικής της ικανότητας.
Τέλος ο Τζορτζ Σόρος θεωρεί προβληματική την χορήγηση πιστώσεων στην Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης. Διότι η Ιταλία και Ισπανία δίνουν οι ίδιες υψηλότερο επιτόκιο για τα ομόλογά τους από τα επιτόκια που παίρνουν από την Ελλάδα για τις πιστώσεις.
DPA / Handelsblatt / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
dw
Comments