Η Αμερική παραμένει «ΑΑΑ»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι "εμείς οι Αμερικανοί δεν χρειαζόμαστε έναν οίκο αξιολόγησης για να μας καθοδηγήσει"

«Αμφισβητήθηκε η ικανότητα του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ να αντιδράσει ορθά», τόνισε ο Mπ. Ομπάμα
«Αμφισβητήθηκε η ικανότητα του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ να αντιδράσει ορθά», τόνισε ο Mπ. Ομπάμα
"Ημασταν και είμαστε χώρα ΑΑΑ". Αυτό το μήνυμα έστειλε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στους οίκους αξιολόγησης και στις αγορές, και σε μια ιδιαίτερα δύσκολη μέρα για την αμερικανική οικονομία, που χαρακτηρίστηκε από την κάθετη πτώση των χρηματαγορών της Νέας Υόρκης. Ο Αμερικανός ηγέτης ισχυρίστηκε ακόμα ότι, σύμφωνα με την εκτίμηση πολλών παραγόντων της διεθνούς οικονομίας, η Αμερική διατηρεί στο ΑΑΑ την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητάς της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου ο δείκτης Ντάου Τζόουνς άρχισε να υποχωρεί και σε ένα σημείο έφτασε τις μείον 600 μονάδες.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, δήλωσε ότι δεν τίθεται, επί του παρόντος, θέμα επιβολής ενός ισχυρότερου κανονιστικού πλαισίου στους οίκους αξιολόγησης. Μιλώντας στην καθημερινή ενημέρωση Τύπου ο εκπρόσωπος είπε ότι "δεν είναι ενήμερος για διαβουλεύσεις με αυτό το περιεχόμενο", αφήνοντας όμως και ένα παράθυρο ανοικτό, μια και πολλοί οικονομικοί παράγοντες της Αμερικής επιθυμούν και ζητούν από τον πρόεδρο Ομπάμα να αναλάβει δράση εναντίον των οίκων αξιολόγησης, που καταδυναστεύουν τις αγορές.
Ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε και στο πολιτικό αδιέξοδο που διαπιστώθηκε μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων κατά τη διακομματική διαβούλευση για το χρέος. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ οφείλεται ακριβώς σ' αυτή τη διαμάχη. "Αμφισβητήθηκε η ικανότητα του πολιτικού συστήματος να αντιδράσει ορθά", τόνισε ο κ. Ομπάμα και πρόσθεσε ότι "εμείς οι Αμερικανοί δεν χρειαζόμαστε έναν οίκο αξιολόγησης για να μας καθοδηγήσει πάνω στα ζητήματα αυτά".
Η Αμερική παραμένει «ΑΑΑ»
Ο Αμερικανός ηγέτης τόνισε εμφαντικά πως η υποβάθμιση θα πρέπει να δώσει κίνητρο στο Κογκρέσο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του δημόσιου ελλείμματος, το οποίο -όπως είπε- δεν θα συρρικνωθεί μόνο μέσω της περικοπής δημοσίων δαπανών, αλλά και μέσω της αύξησης των φορολογικών εσόδων.
Οπως είναι γνωστό, η συμφωνία στο Κογκρέσο για το χρέος και το έλλειμμα του Δημοσίου, που εγκρίθηκε στις 2 Αυγούστου, προβλέπει ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή που αποφασίστηκε θα παρουσιάσει τις προτάσεις της έως τα τέλη του Νοεμβρίου. Ο κ. Ομπάμα ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα παρουσιάσει δημόσια τις προτάσεις του για τον περιορισμό των ελλειμμάτων στον αμερικανικό προϋπολογισμό.
Για μία ακόμη φορά ο Αμερικανός ηγέτης δεν χαρίστηκε στους πλούσιους. Είπε ότι οι πλουσιότεροι Αμερικανοί πρέπει να πληρώσουν υψηλότερους φόρους και τόνισε ότι οι προσαρμογές που θα γίνουν στα δημοφιλή κοινωφελή προγράμματα θα πρέπει να είναι μετριοπαθείς.
Πάντως, οι αναλυτές πιστεύουν ότι, ακόμα και να αλλάξουν τα πράγματα στις χρηματαγορές, τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα δεν θα εξαφανιστούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Πιστεύουν ότι "υπάρχει πραγματικό πρόβλημα στην Αμερική" και θεωρούν ότι "το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και πολιτικό".
Ενας αναλυτής εντόπισε το πρόβλημα στην απουσία ηγετικού ρόλου του συνόλου των πολιτικών. "Ευθύνονται τόσο οι Δημοκρατικοί, που ελέγχουν την Προεδρία και τη Γερουσία, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν τη Βουλή", δήλωσε και πρόσθεσε πως "για όσο διάστημα το Κόμμα του Τσαγιού θα καθορίζει την ατζέντα των Ρεπουμπλικάνων, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θα μπορεί να πάρει αποφάσεις και μέτρα, άρα η οικονομία θα υποφέρει, και, μαζί με την αμερικανική, θα υποφέρει και η παγκόσμια οικονομία". Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο αναλυτή του CNBC, ο οποίος υποστήριξε ότι "το πρόβλημα είναι περισσότερο αμερικανικό και λιγότερο ευρωπαϊκό, όμως, επειδή υπάρχει αλληλοεπίδραση, επηρεάζονται το ίδιο και οι δύο οικονομίες".
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ  /   ΕΘΝΟΣ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc