Πολιτική | 03.11.2009

Ιστορική ομιλία Μέρκελ στο Καπιτώλιο

Παρατεταμένα χειροκροτήματα και επευφημίες συνόδευσαν την ομιλία της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Με ένα μεγάλο ευχαριστώ προς το αμερικανικό λαό για τη συμβολή του στην πτώση του Τείχους και την επανένωση των Γερμανιών άρχισε την ομιλία της ενώπιον του Κογκρέσου η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Μια ομιλία που διέκοψαν πολλές φορές με τα παρατεταμένα χειροκροτήματά τους τα μέλη των αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων. Μια ομιλία με προσωπικούς αλλά και πολιτικούς τόνους, που άρχισε από το «τζιν παντελόνι συγκεκριμένης μάρκας που την ενθουσίαζε» όταν ήταν μικρή και ζούσε ακόμη στην Ανατολική Γερμανία, και κατέληξε στις προσπάθειες που θα πρέπει να καταβληθούν για την προστασία του κλίματος. «Έχουμε ανάγκη από μια συμφωνία στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα που θα γίνει στην Κοπεγχάγη», είπε η καγκελάριος παραπέμποντας στις ευθύνες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Και όχι μόνο: «Κίνα και Ινδία θα πρέπει να συμπράξουν». Κεντρικός στόχος θα πρέπει να είναι «ο περιορισμός στους δύο βαθμούς της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη. Και για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να είναι όλες οι χώρες έτοιμες να αποδεχθούν δεσμευτικές διεθνώς υποχρεώσεις», επισήμανε η κ. Μέρκελ.

«Όποιος απειλεί το Ισραήλ, απειλεί και εμάς»

Τα μέλη του Κογκρέσου διέκοψαν πολλές φορές με χειροκροτήματα την ομιλία της καγκελαρίουBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Τα μέλη του Κογκρέσου διέκοψαν πολλές φορές με χειροκροτήματα την ομιλία της καγκελαρίουΙδιαίτερη έμφαση έδωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης στις διατλαντικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει καλύτερος εταίρος για την Ευρώπη από τις ΗΠΑ και αντίστροφα.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η κυρία Μέρκελ στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. «Η ατομική βόμβα δεν επιτρέπεται να πέσει στα χέρια του Ιρανού προέδρου, ενός προέδρου που αρνείται το Ολοκαύτωμα και το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ. Όποιος απειλεί το Ισραήλ, απειλεί και εμάς», τόνισε χαρακτηριστικά η καγκελάριος. Προηγουμένως είχε υπενθυμίσει ότι η ημερομηνία της 9ης Νοεμβρίου, που είναι η 20η επέτειος από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, είναι επίσης η επέτειος του πογκρόμ των ναζί εναντίον των εβραίων.

«Η παγκόσμια οικονομία απαιτεί μια παγκόσμια τάξη»,

Νωρίτερα, η καγκελάριος είχε συνομιλία με τον πρόεδρο Μπαράκ ΟμπάμαBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Νωρίτερα, η καγκελάριος είχε συνομιλία με τον πρόεδρο Μπαράκ ΟμπάμαΑναφερόμενη στα επίκαιρα προβλήματα η Άγκελα Μέρκελ, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημασία της διαφάνειας και του ελέγχου των χρηματοοικονομικών αγορών. «Η παγκόσμια οικονομία απαιτεί μια παγκόσμια τάξη», επισήμανε, εξαίροντας τη σημασία του G20 για την υπέρβαση των κοινών προβλημάτων.

Η καγκελάριος τάχθηκε υπέρ ενός συνδυασμού στρατιωτικής και πολιτικής δραστηριοποίησης για την ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν, υπενθυμίζοντας ότι η Γερμανία εκπροσωπείται στη χώρα αυτή με την τρίτη σε μέγεθος στρατιωτική δύναμη.

«Η γενιά μας θα πρέπει να γκρεμίσει τα τείχη του σήμερα. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ειρήνη και ασφάλεια, να εγγυηθούμε ευημερία και δικαιοσύνη και να προστατεύουμε τον πλανήτη μας», σημείωσε εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων και επευφημιών η Άγκελα Μέρκελ.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Γιώργος Παππάς/FROM DW

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»