Μέσω ΑΣΕΠ όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο

«Το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του κράτους-δικαίου στην κατεύθυνση μιας πολιτείας ευνομίας, δικαιοσύνης και ισότητας γίνεται με το νομοσχέδιο, που θα καταθέσει η κυβέρνηση, και θα αφορά τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα», τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θεμέλιο της προσπάθειας αυτής είναι η αξιοκρατία. Πρόσθεσε δε, ότι «ως κοινωνία πλέον δεν ανεχόμαστε πελατειακές σχέσεις, συναλλαγές και αυθαιρεσίες. Δεν τις αντέχει κανένας Έλληνας και καμία Ελληνίδα, διότι έτσι αποτελματώθηκε η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια».

Τόνισε, επίσης, ότι «είναι πολιτικό χρέος της κυβέρνησης, ηθικό καθήκον και ιστορική ευθύνη να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή από αυτό το παρελθόν», συμπληρώνοντας πως «μπορεί να ενοχληθούν κάποιοι, αλλά σημασία έχει ότι αυτή η κόκκινη γραμμή θα είναι απελευθερωτική για τους πολλούς και τον τόπο».

Αναφερόμενος στον τρόπο διακυβέρνησης, υπογράμμισε ότι μια ανοικτή κυβέρνηση λογοδοσίας, αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας, δεν είναι υπόθεση ούτε μιας ημέρας, ούτε ενός νομοσχεδίου. «Είναι υπόθεση καθημερινού αγώνα με συνεχείς πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις αποφάσεις. Αυτό έγινε και με τον τρόπο επιλογής των γενικών γραμματέων με τη δημόσια διαβούλευση στο διαδίκτυο και σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε».

Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας γενικότερα για το έργο της κυβέρνησης στο διάστημα των 35 ημερών της θητείας της, τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει να γίνονται πράξη οι μεγάλες ανατροπές για τις οποίες το ΠΑΣΟΚ πήρε εντολή από τους πολίτες και πρόσθεσε πως, «η κυβέρνηση πρέπει καθημερινά να διαβεβαιώνει με πράξεις τούς πολίτες, κάνοντας κάθε μέρα ένα βήμα μπροστά, ότι εφαρμόζουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις».

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα της αξιοπιστίας της κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας τέσσερις φορές τον όρο αυτό και τονίζοντας ότι έχει σημασία να πείθονται οι πολίτες για την αξιοπιστία της κυβέρνησης. «Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα έχουμε μια απλή ανοχή, αλλά θα έχουμε δυναμική και συμμετοχή, γιατί χωρίς συμμετοχή δεν θα φέρουμε αλλαγή», είπε και σημείωσε: «Μόνο όταν πείθουμε τους πολίτες καθημερινά, ότι γίνεται σοβαρή και ειλικρινής προσπάθεια από την κυβέρνηση για τους ίδιους και τη χώρα, θα διαπιστώσουμε ότι αξίζει τον κόπο να συμμετέχουν και εκείνοι σε αυτή την πορεία».

Αναφέρθηκε, επίσης, στη δέσμευση να υλοποιηθεί το πρόγραμμα των εκατό πρώτων ημερών, πρόγραμμα που, όπως είπε, αφορά και την οικονομία και ειδικότερα την αναθέρμανση της αγοράς, την προστασία των αδύναμων, τις επενδύσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και το κράτος.

«Ένα κράτος, που πρέπει να στέκει δίπλα στους πολίτες, να διέπεται από τις αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας, ώστε η χώρα να κάνει το καθοριστικό βήμα προς το μέλλον», κατέληξε.

Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου

"Το πρώτο βήμα για την εκ νέου θεμελίωση της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο", χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης το σχέδιο νόμου το οποίο από σήμερα θα τεθεί και σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, τράπεζες, κλπ) θα υπάγονται στο ΑΣΕΠ. Επίσης, μέσω του ΑΣΕΠ θα γίνονται οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στη Βουλή και στις ανεξάρτητες αρχές.

Όπως είχε προαναγγελθεί, καταργείται η προσαύξηση της μοριοδότησης λόγω εμπειρίας στο Δημόσιο, καθώς και η συνέντευξη με εξαίρεση το ειδικό επιστημονικό προσωπικό.

Ακόμα, καταργείται η μοριοδότηση όσων μετείχαν σε προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ όπως και η διάκριση της ηλικίας που υπήρχε για τους άνω των 30 ετών.

Για τους αθλητές που διακρίθηκαν σε παγκόσμιους αγώνες κλπ, καταργείται το δικαίωμα της πρόσληψης στο Δημόσιο για τους επαγγελματίες, ενώ αυτοί που θα έχουν το δικαίωμα αυτό θα προσλαμβάνονται μόνο όταν σταματούν τον αθλητισμό.

Για το αν θα επιταχυνθούν οι χρονοβόρες μέχρι σήμερα διαδικασίες στο ΑΣΕΠ, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι σύμφωνα με όσα ανέφερε η ανεξάρτητη αρχή, θα μειωθεί δραστικά ο χρόνος αν κάνει η ίδια τις προκηρύξεις των διαγωνισμών έναντι των φορέων και έχει τον πλήρη έλεγχο, καθώς τότε θα αποφευχθεί η σωρεία ενστάσεων που υπάρχουν σήμερα.

Τέλος, για το δραστικό περιορισμό των συμβάσεων έργου ο κ. Ραγκούσης είπε ότι μετά από ένα μεταβατικό στάδιο ενός έτους δεν θα επιτρέπεται πρόσληψη με σύμβαση έργου αν υπάρχει κενή οργανική θέση, ενώ επεσήμανε ότι για το Δημόσιο κοστίζει λιγότερο ένας μόνιμος υπάλληλος παρά ένας με σύμβαση χρόνου ή έργου.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο πολλαπλασιαστής του βαθμού του τίτλου σπουδών αυξάνεται σε 110 μόρια, ενώ αυξάνεται και ο διδακτορικός τίτλος σε 400 μόρια και ο αντίστοιχος μεταπτυχιακός σε 200 μόρια. Καταργείται η αθροιστική μοριοδότηση για κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ενώ το τεστ δεξιοτήτων μέσω ΑΣΕΠ θα έχει ισχύ για δέκα έτη έναντι τριών που ήταν μέχρι σήμερα.

Επίσης, η διάρκεια σύμβασης προσωπικού σε βρεφονηπιακούς σταθμούς θα είναι στο εξής ίση με τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Αλλαγές στο σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών

Αλλάζει ριζικά το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών, όπως ανακοίνωσε σήμερα, η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθηση και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου.

Η υπουργός τόνισε ότι οι μόνιμοι διορισμοί, όπως και εκείνοι των αναπληρωτών, θα γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ. Δεν θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι σε υπηρεσίες ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται στα σχολεία και μάλιστα να παίρνουν και τα σχετικά μόρια των σχολείων, όπου υποτίθεται ότι διδάσκουν. Επιπλέον, ουδεμία απόσπαση θα γίνεται αν πρώτα δεν βρεθεί ο αντικαταστάτης.

«Επανεξετάζεται συνολικά το σύστημα μοριοδότησης και κινήτρων, έτσι ώστε, όταν μετακινείται ο εκπαιδευτικός δεν θα τον ακολουθούν τα μόρια. Κύριο κριτήριο μεταθέσεων θα είναι οι ανάγκες των σχολείων. Είναι ανάγκη να αλλάξει το όλο σύστημα και να πάμε σε ένα άλλο, με διαφάνεια και αξιοκρατία», πρόσθεσε η υπουργός και σημείωσε: «Υφίστανται αδικίες εις βάρος των εκπαιδευτικών, που δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη, καθώς πρυτανεύουν τα "κονέ" και τα βίσματα».

Όπως έγινε γνωστό, την επόμενη εβδομάδα το νέο πλάνο θα δοθεί για διαβούλευση, μέσω Ίντερνετ, στο πλαίσιο των προτάσεων του υπουργείου, ούτως ώστε να γίνει το νομοθέτημα, να ψηφιστεί από τη Βουλή και να ισχύσει από τον Σεπτέμβριο.

Η υπουργός ζήτησε συγγνώμη από γονείς και μαθητές, διότι υπάρχουν ακόμη κενά στα σχολεία, ο αριθμός των οποίων είναι μονοψήφιος και «οπωσδήποτε αντιμετωπίσιμος».

Αναφερόμενη στο θέμα της γρίπης, η κα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, τα σχολεία που κλείνουν λειτουργούν ως ανάχωμα για τη μη μετάδοση της γρίπης» και κάλεσε όλους να εμβολιασθούν.

  • ** Σήμερα, το μεσημέρι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντιπροσωπεία Ορθοδόξων Μητροπολιτών και ανωτάτων κληρικών, καθώς και Εβραίων ανωτάτων θρησκευτικών λειτουργών, οι οποίοι συμμετέχουν στην Ζ' Ακαδημαϊκή Συνάντηση του Διμερούς Διαλόγου Ορθοδοξίας και Ιουδαϊσμού, που διοργανώνεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και πραγματοποιείται στην Αθήνα.

    FROM HR-NET

  • Comments

    lornion said…
    o κόσμος αηδίασε την αδράνεια της ΝΔ περί τα καυτά προβλήματα του τόπου, ετσι έδωκε την νίκη στο πασόκ, ελπίζοντας στην λύση τους.Μένει να αποδειχτεί από την νέα κυβέρνηση πως μπορεί με την συμπαράσταση της ΕΕ να οδηγήσει την χώρα στον δρόμο της ευνομίας και της ελαφρύνσεως των οικονομικών βαρών που μας γονατίζουν.Αν τα καταφέρει ο Γ.Παπανδρεου θα είναι άθλος.

    Popular posts from this blog

    επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

    Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

    «Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»