Οικονομία | 31.05.2011

Desertec – Στενότερη συνεργασία Ευρώπης και Βόρειας Αφρικής;

 
ARCHIV - Die undatierte vom Unternehmen Solar Systems zur Verfuegung gestellte Luftaufnahme zeigt ein Solarkraftwerk in in der Mojave-Wueste in Kalifornien. Die Vision von umweltfreundlichem Solarstrom aus der Wueste ist einen Schritt naeher gerueckt. Zwoelf Unternehmen haben am Montag, 13. Juli 2009, in Muenchen die Grundsatzvereinbarung zur Gruendung der Desertec Industrial Initiative unterzeichnet. Sie soll binnen drei Jahren konkrete Geschaeftsplaene und Finanzierungskonzepte erarbeiten, wie mit Sonnenkraftwerken in den Wüsten Nordafrikas und des Mittleren Ostens bis 2050 rund 15 Prozent des europaeischen Strombedarfs gedeckt werden koennen. (AP Photo/Solar Systems, HO) ** zu APD1800 **

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Σαχάρα είναι ο στόχος του προγράμματος Desertec. Ποιός όμως θα κερδίσει περισσότερα στο οικονομικό και ενεργειακό πεδίο; Οι Ευρωπαίοι ή η Τυνησία, το Μαρόκο και η Αίγυπτος;

 
Το πρόγραμμα Desertec είναι αν μη τι άλλο φιλόδοξο. Μέσα σε μερικές μόνο δεκαετίες προβλέπει στην έρημα της Σαχάρας την παραγωγή ρεύματος, με το οποίο θα εφοδιάζονται οι βορειοαφρικανικές χώρες και σχεδόν η μισή Ευρώπη.
Πώς όμως θα διαμορφωθεί η συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που χρειάζονται το ρεύμα και των βορειοαφρικανικών που θα το παράγουν; Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε διεξοδικά σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο με τίτλο “Solar Energy for Science“, «Ηλιακή Ενέργεια για την Επιστήμη».
Το παρόν έδωσε ένας από τους εμπνευστές του Desertec, ο Γκέρχαρντ Κνις: «Το πρόγραμμαDesertec συνδυάζει τις ιδανικότερες περιοχές για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, που είναι οι έρημοι, και την κορυφαία τεχνολογία. Με τον τρόπο αυτό τόσο οι βορειοαφρικανικές χώρες όσο και η Ευρώπη μπορούν να καλύψουν όλες τις ενεργειακές τους ανάγκες. Είμαστε σε θέση να παράγουμε την εκατονταπλάσια ενέργεια από εκείνη που χρειάζεται η ανθρωπότητα».
«Ότι χρειάζονται οι Ευρώποι το παίρνουν…».
 
(Copyright DESY) Gerhard Knies, der Vater von Desertec Mai 2011Ένας από τους εμπνευστές του Desertec, ο Γκέρχαρντ ΚνιςΟι εμπνευστές του Desertec υποστηρίζουν ότι κερδισμένοι δεν θα είναι μόνο οι Ευρωπαίοι, αλλά και οι βορειοαφρικανικές χώρες. Διότι από τη μια πλευρά η Ευρώπη θα τροφοδοτείται με ρεύμα και από την άλλη Μαρόκο, Τυνησία και Αίγυπτος θα διαθέσουν το εργατικό δυναμικό στις μονάδες παραγωγής.
Ο πρώην γγ. του μαροκινού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας Αμπντελαζίζ Μπενούνα είναι ωστόσο επιφυλακτικός και εκφράζει φόβους ότι το μόνο που θέλουν οι Ευρωπαίοι είναι ρεύμα και μάλιστα όσο το δυνατόν φθηνότερα: «Η Ιστορία μας διδάσκει ότι όταν η Ευρώπη χρειάζεται κάτι το παίρνει από εκεί που επιλέγει, είτε το θέλουν οι άνθρωποι που ζουν εκεί, είτε όχι. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι: Έχει κάνει η Ευρώπη βήματα για να δημιουργήσει μια σχέση επί ίσοις όροις με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής; Διότι μόνο τότε η συνεργασία αυτή θα αποδώσει τα μέγιστα και για τους δύο εταίρους. Αυτό θα έπρεπε να γίνει».
 
Η θετική επίδραση των πολιτικών ανατροπών
 
21.12.2009 DW-TV Projekt Zukunft Desertec 01Οι αλλαγές στην Βόρεια Αφρική ίσως συμβάλλουν στην ολοκλήρωση του DesertecΔεν είναι λίγοι εκείνοι που προτείνουν στους υπεύθυνους του προγράμματος να περιμένουν μέχρι να σταθεροποιηθεί πολιτικά η κατάσταση στις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Άλλοι πάλι, όπως ο Γκέρχαρντ Κνις πιστεύουν το αντίθετο: «Το πρόγραμμα Desertec μπορεί να προωθηθεί από τις πολιτικές αλλαγές. Τα παλιά καθεστώτα ήθελαν απλά να παραμείνουν στην εξουσία. Οι νέες κυβερνήσεις όμως θέλουν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του πληθυσμού».
  
Frank Grotelüschen / Στέφανος Γεωργακόπουλος
 
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
 
 
 

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»