politiki



Πολιτική | 06.05.2011

Δεινή ήττα των Φιλελευθέρων: ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

 

Αβεβαιότητα για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βρετανία προκαλεί η πρωτοφανής ήττα των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων Δημοκρατών στις χθεσινές περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

 
Επί ξυρού ακμής βρίσκεται η συνοχή της κυβέρνησης συνασπισμού στη Βρετανία, μετά τις χθεσινές διπλές εκλογές- για την εκλογή περιφερειακών κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών καθώς και το δημοψήφισμα για αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Ο προβληματισμός για την συνέχιση της συνεργασίας με τους Συντηρητικούς είναι τόσο έντονος που το Εργατικό Κόμμα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
 
Νικ Κλεγκ - ο μεγάλος ηττημένοςΝικ Κλεγκ - ο μεγάλος ηττημένοςΜεγάλος ηττημένος των διπλών εκλογών είναι το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, μικρότερου εταίρου της κυβέρνησης, το οποίο χάνει, σε εθνικό επίπεδο πάνω από το 40% της δύναμής του. Πρόκειται για προσωπική ήττα του ηγέτη του Νικ Κλεγκ, ο οποίος χρεώθηκε όλα τα αντιδημοφιλή μέτρα της κυβέρνησης Κάμερον τις βαθιές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και τον τριπλασιασμό των πανεπιστημιακών διδάκτρων.
 
Οι Φιλελεύθεροι αφανίστηκαν στις μεγάλες αγγλικές πόλεις, Μάντσεστερ, Μπέρμιγχαμ, Νιούκαστλ, Λίβερπουλ και Σέφιλντ που είναι και εκλογική περιφέρεια του Νικ Κλέγκ. Είναι η μεγαλύτερη ήττα των Φιλελευθέρων εδώ και 40 χρόνια.
Το μένος των ψηφοφόρων κατά του Νικ Κλεγκ αντικατοπτρίζεται και στην άρνησή τους να υποστηρίξουν το δημοψήφισμα για την εναλλακτική ψήφο, ακρογωνιαίο λίθο στο μανιφέστο των Φιλελευθέρων και βασική αιτία κυβερνητικής σύμπραξής τους με τους Τόριδες.
 
Μεγάλος νικητής των περιφερειακών εκλογών είναι το Εργατικό Κόμμα που ένα χρόνο μετά την ταπεινωτική ήττα του στις εθνικές εκλογές, αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, γεγονός που δικαιώνει την πολιτική χαμηλών τόνων, αλλά ουσιαστικής αντιπολίτευσης που ακολουθεί ο νέος ηγέτης του Εντ Μίλιμπαντ.
 
Τα μεγάλα ερωτηματικά τώρα είναι αν και πόσο θα διαρκέσει η  συμμαχία Συντηρητικών-Φιλελευθέρων μιας, εφ’ όσον δεν υπάρχει πλέον λόγος παρουσίας των τελευταίων σε μια κυβέρνηση νεο-φιλελεύθερης κατεύθυνσης, καθώς επίσης και η μακροβιότητα του Νικ Κλεγκ στην ηγεσία των Φιλελευθέρων.
 
 
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
 
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
 
 
dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»