ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ | 17.02.2010
Γ. Χατζημαρκάκης: «Η επιτυχία εξαρτάται από τον ελληνικό λαό»
Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης είναι ένα από τα πλέον συζητημένα πρόσωπα των τελευταίων ημερών. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) και πρόεδρος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW), φέρεται ως ένας από τους υποψήφιους για την ανάληψη του ρόλου του Ευρωπαίου επόπτη στη διαδικασία εφαρμογής του σταθεροποιητικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης. Σε συνέντευξή του προς το γερμανικό δίκτυο SWR ο κ. Χατζημαρκάκης αναφέρθηκε στις προοπτικές μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες εντός του 2010.
«Οι Έλληνες δεν μπορούν φυσικά να κάνουν θαύματα. Και είναι μάλλον απίθανο να επαναλάβουν αυτό που έκαναν στην Ολυμπιάδα του 2004, δηλαδή να αναπληρώσουν μέσα σε έξι μήνες παραλήψεις 2 ετών. Θα πρέπει όμως να κάνουν την αρχή. Να αρχίσουν την εφαρμογή του σταθεροποιητικού προγράμματος στην κατεύθυνση των συμφωνιών του Μάαστριχτ. Θα πρέπει να κάνουν την αρχή, όλα δεν είναι δυνατό να γίνουν σε έναν χρόνο. Το πρόγραμμά τους έχει χρονικό ορίζοντα τριών ετών», επισημαίνει ο κρητικής καταγωγής Γερμανός πολιτικός.
Θα βοηθήσει στην εφαρμογή του προγράμματος ένας Ευρωπαίος παρατηρητής
Η ΕΚΤ δεν θεωρεί ρεαλιστικό το στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4%, υπενθυμίζεται στον Γιώργο Χατζημαρκάκη.
«Το ζητούμενο στην περίπτωση της Ελλάδας είναι εάν η χώρα αυτή θέλει να εφαρμόσει το πρόγραμμα σταθεροποίησης. Και αυτό είναι το μήνυμα προς τις αγορές αλλά και στους ευρωπαίους εταίρους με δεδομένο το ερώτημα εάν θα στηρίξουμε ή όχι την Ελλάδα». Ενδεχόμενη βοήθεια συνιστά επίσης ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές. Αυτό και μόνο μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στις αγορές και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη προς την Αθήνα, λέει ο κ. Χατζημαρκάκης και διευκρινίζει: «Πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση –και αυτό το είπε πολλές φορές ο κ. Παπανδρέου- έχει τη βούληση να εφαρμόσει το σταθεροποιητικό πρόγραμμα. Το ζήτημα είναι εάν θα συμπράξει και ο ελληνικός λαός. Για τον λόγο αυτό έχει διατυπωθεί το αίτημα να σταλεί ένας Ευρωπαίος παρατηρητής, ο οποίος θα εποπτεύει για λογαριασμό της Κομισιόν και της ΕΕ συνολικά την υλοποίηση του σταθεροποιητικού προγράμματος. Αυτό θα είναι ένα αλεξικέραυνο που θα διευκολύνει τους Έλληνες στην εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων».
Αθέμιτη, αλλά όχι παράνομη η συναλλαγή με την Goldman Sachs
Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης επέκρινε το γεγονός ότι η ΕΕ άργησε να αντιδράσει όταν δημοσιοποιήθηκε το πραγματικό εύρος του ελληνικού ελλείμματος και τάχθηκε υπέρ ενός νέους συστήματος στατιστικής καταγραφής σε όλες της χώρες της ΕΕ.
Αναφορικά με την υπόθεση του δανείου από την Goldman Sachs που κατεγράφη ως συναλλαγματική συναλλαγή ο κ. Χατζημαρκάκης υποστήριξε ότι «τέτοιου είδους συναλλαγές θα πρέπει να κηρυχθούν παράνομες» και πρόσθεσε: «Σήμερα δεν είναι παράνομες, είναι απλά αθέμιτες. Και αυτό συνιστά καθημερινότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Πρόκειται για κέρδη από στοιχήματα. Και αυτό που διαπιστώσαμε στην μεγάλη κρίση με την Lehman Brothers είναι ότι προκαλούν μεγάλη ζημιά. Δυστυχώς οι συναλλαγές αυτές δεν περιορίζονται στο τραπεζικό και διατραπεζικό πεδίο, αλλά έχουν επεκταθεί και στις συναλλαγές με κράτη, προκειμένου αυτά να αυξάνουν φαινομενικά τα συναλλαγματικά τους αποθέματα. Θα πρέπει να απαγορευθούν λοιπόν αυτές οι συναλλαγές».
Rudolf Geissler/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
Comments