οικονομία

Αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για ελληνική οικονομία

Η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον αμερικανικών ΜΜΕ. Με ανταποκρίσεις, αναλύσεις και τηλεοπτικές αναφορές καταγράφονται οι εξελίξεις σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις, καθώς και τις επιπτώσεις της ελληνικής οικονομικής κρίσης στο ευρώ, στη Γουόλ Στριτ και ευρύτερα στα διεθνή οικονομικά δρώμενα.

Το ρόλο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης στην τρέχουσα κρίση της ελληνικής, αλλά και συνολικά της ευρωπαϊκής οικονομίας, εξετάζει πρωτοσέλιδο εκτενές ρεπορτάζ των δημοσιογράφων της «Νιου Γιορκ Τάιμς» Louise Story, Landon Thomas και Nelson D. Schwartz. Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι τακτικές της Γουόλ Στριτ, ανάλογες με αυτές που οδήγησαν στην κρίση των δανείων υψηλού κινδύνου (subprime) στην Αμερική, επιδεινώνουν την οικονομική κρίση, κλονίζουν την Ελλάδα και υπονομεύουν το ευρώ, διευκολύνοντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κρύψουν τα διογκούμενα χρέη τους.

Η Γουόλ Στριτ, όπως επισημαίνεται, δεν δημιούργησε το πρόβλημα των χρεών της Ευρώπης, ωστόσο οι τραπεζίτες της διευκόλυναν την Ελλάδα και άλλους να δανειστούν πέρα από τις δυνατότητές τους, με απόλυτα νόμιμες συμφωνίες.

Στο δημοσίευμα εξηγείται αναλυτικά το πώς λειτουργούν οι συμφωνίες αυτές, οι οποίες, στην περίπτωση της Ελλάδας, έφεραν ονομασίες εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία όπως Αίολος και Αριάδνη και στην ουσία αποτελούσαν «συγκαλυμμένα δάνεια» τα οποία όμως «δεν ήταν καταγεγραμμένα» ως τέτοια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2001, μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο όμιλος Goldman Sachs είχε δανείσει στην ελληνική κυβέρνηση δισεκατομμύρια προκειμένου να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις απαιτήσεις της ευρωζώνης, σε μια συμφωνία που είχε προωθηθεί ως «νομισματική συναλλαγή» και όχι ως δάνειο. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα παραιτήθηκε από δικαιώματα σε τέλη αεροδρομίων ή κέρδη από τυχερά παιχνίδια για τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, υποστηρίζεται ότι μια «παρόμοια συμφωνία» φαίνεται να πρότεινε ο όμιλος Goldman Sachs στην Ελλάδα και τον περασμένο Νοέμβριο, λίγο πριν η Αθήνα βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομικής ανησυχίας, πρόταση που όμως απερρίφθη από την ελληνική κυβέρνηση. Μπορεί η Ελλάδα να μην εκμεταλλεύτηκε την πρόταση της Goldman Sachs το Νοέμβριο του 2009, όμως είχε καταβάλει στην τράπεζα 300 εκατομμύρια ευρώ ως αμοιβή για το διακανονισμό του 2001, σύμφωνα με τραπεζίτες που γνωρίζουν το θέμα.

Ευθύνες Στατιστικής Υπηρεσίας

Σε ευθύνες της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και συγκεκριμένα του πρώην επικεφαλής της Μανώλη Κοντοπυράκη για τη δημοσιοποίηση «ψευδών στοιχείων» για την ελληνική οικονομία, κάνει λόγο ρεπορτάζ των Dan Bilefski και Niki Katsantonis στην ίδια νεοϋορκέζικη εφημερίδα. Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις του κ. Κοντοπυράκη ο οποίος, όπως υποστηρίζεται χαρακτηριστικά, βρέθηκε στη Νέα Υόρκη «προκειμένου να δραπετεύσει από την Ελλάδα», και ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν φέρει καμία ευθύνη και ότι «το Υπουργείο Οικονομικών ασκούσε αθέμιτη πολιτική επιρροή στη Στατιστική Υπηρεσία».

Με την άποψη ότι ο κ. Κοντοπυράκης αποτελεί τον «αποδιοπομπαίο τράγο» συντάσσεται ο οικονομολόγος Γιάννης Στουρνάρας, ενώ ο επίσης οικονομολόγος Simon Tilford από το Center for European Reform του Λονδίνου, υποστηρίζει ότι «ο πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας θα έπρεπε να είχε καταγγείλει τις ανακολουθίες στα οικονομικά στοιχεία».

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοπυράκη, «η τεράστια απόκλιση των αριθμών σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα, από το αρχικά υπολογιζόμενο 3,7% του ΑΕΠ στο τωρινό 12,7% οφείλεται σε δύο παράγοντες: Την υπερβολική αισιοδοξία της προηγούμενης κυβέρνησης αφενός και αφετέρου την επιθυμία της τωρινής κυβέρνησης να επιρρίψει ευθύνες στους προκατόχους της και να εμφανίσει οποιαδήποτε οικονομική ανάκαμψη ως περισσότερο εντυπωσιακή. Οι αξιωματούχοι δεν αντιλήφθηκαν τον αντίκτυπο που το νέο νούμερο θα είχε στις διεθνείς χρηματαγορές», υποστηρίζει ο κ. Κοντοπυράκης, προσθέτοντας «απλώς δεν περίμεναν αυτή την αναστάτωση».

Στωική αντιμετώπιση της κρίσης

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση με την «εθνική της υπερηφάνεια» και τη «διεθνή αξιοπρέπειά της» αλώβητες εκφράζει ο Βασίλης Βασιλικός σε άρθρο που δημοσιεύεται στη «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Ο γνωστός συγγραφέας υποστηρίζει ότι «ο ελληνικός λαός έχει συνειδητοποιήσει τις διαστάσεις του προβλήματος εξού και είναι αποφασισμένος να στηρίξει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης». Προσθέτει ωστόσο ότι «η πρόκληση για τους διαμορφωτές της οικονομικής πολιτικής θα είναι να προωθήσουν μέτρα που θα κριθούν δίκαια και επομένως θα κερδίσουν τη στήριξη του λαού».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc