Κλειδώνει ο μηχανισμός στήριξης


Αν οι αγορές δεν καταλάβουν το μήνυμά μας, είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα και να βοηθήσουμε την Ελλάδα τόνισε ο Γιούνκερ«E» 13/2
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Την τελική επεξεργασία στις λεπτομέρειες ενός μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας και των υπόλοιπων οικονομιών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν άμεσα και ζωτικά προβλήματα θα επεξεργαστούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στη σύνοδο της Καθαράς Δευτέρας στις Βρυξέλλες οι 16 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 «Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα», τόνισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. O πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, έσπευσε από την πλευρά του να χαιρετίσει την ευρωπαϊκή δέσμευση των κρατών-μελών της Ευ
«Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα», τόνισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. O πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, έσπευσε από την πλευρά του να χαιρετίσει την ευρωπαϊκή δέσμευση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης

Και την επόμενη μέρα τα μέτρα που θα υιοθετηθούν (διμερή δάνεια, άνοιγμα γραμμής πιστώσεων, πολυμερή δανειοδότηση, εγγυήσεις δανείων κ.λπ.) θα κατατεθούν προς έγκριση στο Ecofin.

Ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε, εξάλλου, χθες την αναγκαιότητα λήψης από την Ελλάδα «πρόσθετων μέτρων» για την εξυγίανση της οικονομίας της στην περίπτωση που οι αγορές δείξουν ότι αμφιβάλλουν για την «αξιοπιστία» του Προγράμματος Σταθερότητας και για τη μείωση των ελλειμμάτων της.

«Αν η Ελλάδα σεβαστεί τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της -η ελληνική κυβέρνηση μας έχει πείσει ότι θα το πράξει- και οι αγορές συνεχίσουν να μην καταλαβαίνουν το μήνυμά μας, είμαστε έτοιμοι, ως μέλη της Ευρωζώνης, να εγγυηθούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα μέσα στην Ευρωζώνη και κατά συνέπεια να προσφέρουμε τη βοήθειά μας στην Ελλάδα», προσέθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Πάντως, ο κ. Γιούνκερ προειδοποιεί ότι οι αγορές θα είχαν «άδικο» να «κερδοσκοπήσουν (σπεκουλάρουν)» επάνω στην «πιθανότητα μιας απουσίας αντίδρασης της Ευρωζώνης». «Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα», τόνισε ο ίδιος.

Επιβεβαίωσε μάλιστα τις πληροφορίες περί αντιρρήσεων της Γερμανίας για οικονομική στήριξη εκείνων των χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως, σήμερα, η Ελλάδα.

«Η Γερμανία», είπε, «έχει να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της προβλήματα δικαιολόγησης (τέτοιων χρηματοδοτήσεων) που η Γαλλία δεν έχει να αντιμετωπίσει, αλλά», συμπλήρωσε, «υπάρχει σήμερα μια συμφωνία ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο» γι’ αυτό το ζήτημα.

Με το όπλο παρά πόδα και με στόχο τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται εν τω μεταξύ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ... ετοιμοπόλεμη δηλώνει, διά στόματος Τρισέ, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, είπε χθες ότι το Ταμείο έχει την ικανότητα και είναι πρόθυμο να βοηθήσει την Ελλάδα, όπως οι ελληνικές Αρχές θεωρούν κατάλληλο».

Ο Τρισέ
O πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, έσπευσε από την πλευρά του να χαιρετίσει την ευρωπαϊκή δέσμευση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης να λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα για να εγγυηθούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Είπε ακόμη ότι περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο, συμπεριλαμβανομένης της λήψης πρόσθετων μέτρων, για την επίτευξη των «φιλόδοξων στόχων» της μείωσης των ελλειμμάτων.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εποπτεία εφαρμογής του ελληνικού σχεδίου και στην επεξεργασία νέων μέτρων, εάν υπάρξει ανάγκη», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», δήλωσε, εν τω μεταξύ, ότι «η έκδοση ευρωομολόγου δεν θα έλυνε τα δομικά προβλήματα της Ελλάδας, ενώ πολλές από τις ιδέες που συζητιούνται για την περίπτωση της Ελλάδας είναι αντιπαραγωγικές». Επεσήμανε ακόμη ότι «η Ελλάδα πρέπει να διορθώσει τα λάθη της».

Τέλος, ο Ε. Νοβότνι, επίσης μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, υπογράμμισε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει «πρόβλημα φερεγγυότητας» και γι’ αυτό η χώρα θα πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα για τα δημοσιονομικά της προβλήματα.

Ξένα ΜΜΕ
«Guardian»: «Βέτο» Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Χλιαρή υποδοχή επεφύλασσαν τα ξένα μέσα ενημέρωσης στο σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. «Η Γερμανίδα καγκελάριος Aνγκελα Μέρκελ αντιτάχθηκε σε μια άμεση διάσωση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, που δεν κατόρθωσε να προσφέρει συγκεκριμένες προτάσεις για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει την κρίση με το δημόσιο χρέος της», έγραψε η βρετανική «Guardian».

Επικαλούμενη αξιωματούχους που δεν κατονόμασε η εφημερίδα ανέφερε ότι παρά την επίδειξη της γαλλογερμανικής ενότητας έναντι της κρίσης και την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι στέλνει «σαφές μήνυμα αλληλεγγύης» στην Ελλάδα, η κ. Μέρκελ αντιτάχθηκε στη λήψη ενός συγκεκριμένου σχεδίου διάσωσης. Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg σημείωσε ότι το σχέδιο παροχής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ελλάδα υπολείπεται των πραγματικών αναγκών της χώρας για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» στην ηλεκτρονική του έκδοση ανέφερε ότι «οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά μόνο σε περίπτωση απόλυτης έκτακτης ανάγκης.

Η χώρα θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να κάνει σημαντικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες της». Η Washington Post εκτίμησε ότι «οι επενδυτές αμφιβάλλουν ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική εν μέσω απεργιών και διαμαρτυριών, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι Ελληνες πολίτες είναι πρόθυμοι να πιουν το πικρό ποτήρι». «Γιατί η Ευρώπη είναι άχρηστη» ήταν ο κεντρικός τίτλος της γαλλικής «Liberation»: «Η ελληνική κρίση φανέρωσε την ανικανότητα της Ευρώπης απέναντι στις πιο ισχυρές δυνάμεις».

Δεν λείπει, ωστόσο, η εκτίμηση ότι η συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας θα φέρει καλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Η βρετανική «Daily Mail» αναρωτιέται με άρθρο «αν η Ευρωζώνη θα υπάρχει ακόμη σε πέντε χρόνια».

Γ. Δαράτος - Κατ. Κοσμά

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc