Πολιτική | 29.03.2010

Δύσκολη επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία

Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί σήμερα και αύριο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Ερντογάν και Μέρκελ μιλούν για «αλληλοεκτίμηση και αλληλοσεβασμό», αλλά οι διαφορές σε κεντρικές επιλογές είναι μεγάλες

Η βασικότερη διάσταση αφορά στην επιδίωξη της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, CDU, της κυρίας Μέρκελ και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση, CSU, της Βαυαρίας είναι τα μόνο κόμματα στη Γερμανία που αντιτάσσονται στην ένταξη της Τουρκίας. "Για την Τουρκία προβλέπουμε την προνομιακή σχέση αντί για την πλήρη ένταξη. Δεσμευόμαστε ρητά για μία στενή πολιτική γειτονίας και συνεργασίας, αλλά η ΕΕ δεν μπορεί να είναι χωρίς σύνορα", έλεγε η Άγκελα Μέρκελ για το εκλογικό πρόγραμμα της Χριστιανικής Ένωσης με αφορμή τις εκλογές του περασμένου φθινοπώρου.

Μακρύς ο δρόμος της Τουρκίας

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία το 2008Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία το 2008Ωστόσο, στο κυβερνητικό πρόγραμμα του συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους αναφέρεται επί λέξει ότι "οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας που ξεκίνησαν το 2005 είναι "ανοιχτού τέλους". Ο τουρκικής καταγωγής βουλευτής των Φιλελευθέρων Σερκάν Τόρεν εξηγεί: "Αυτό ισχύει. Για μας ως κυβέρνηση είναι σαφές αυτό που αναφέρεται στην κυβερνητική συμφωνία. Επιπρόσθετα ο υπ. Εξωτερικών πήγε στην Τουρκία και αποσαφήνισε ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και μάλιστα ως διαπραγματεύσεις ανοιχτής έκβασης."

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα προκύψει στο τέλος, μέχρι τότε ο δρόμος της ένταξης είναι μακρύς για την Τουρκία.

Τουρκικά γυμνάσια στην Γερμανία

Η Μέρκελ στην Τουρκία το 2006 με τον πρωθυπουργό Ερντογάν και τη σύζυγό τουΗ Μέρκελ στην Τουρκία το 2006 με τον πρωθυπουργό Ερντογάν και τη σύζυγό τουΑλλά ο Ερντογάν έχει και πιο βραχυπρόθεσμους στόχους. Ζητάει για παράδειγμα τις ίδιες διευκολύνσεις βίζας που χορήγησε πριν από μερικές εβδομάδες η ΕΕ στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η κυβέρνηση του Βερολίνου φοβάται ότι θα ενταθεί το κύμα της λαθρομετανάστευσης και ζητά ασφαλή ταξιδιωτικά έγγραφα, διαβατήρια με βιομετρικά στοιχεία.

Και πέρα από όλα αυτά υπάρχει και το ζήτημα των Τούρκων που ζουν στη Γερμανία. Ο Ερντογάν επανέφερε τώρα το αίτημα που είχε διατυπώσει και πριν από δύο χρόνια όταν είχε επισκεφτεί τη Γερμανία να λειτουργήσουν τουρκικά γυμνάσια, γνωρίζοντας ότι στο πρόγραμμα της Μέρκελ είναι και επίσκεψή της σε γερμανικό σχολείο στην Τουρκία. Η απάντηση της Μέρκελ σε συνέντευξή της σε εφημερίδα ήταν "κατά βάση τα παιδιά τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία θα πρέπει να επισκέπτονται τα γερμανικά σχολεία."

Το περιβάλλον της Μέρκελ πάντως υπογραμμίζει ότι παρά τις διαφορές, η επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία θα αναδείξει τα στοιχεία που ενώνουν τις δύο χώρες και όχι τα στοιχεία που χωρίζουν.

Peter Stütze / Γιώργος Παππάς

Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc