Τα επτά θέματα που συζήτησαν ο Παπανδρέου με τον Ομπάμα
Πολύ θερμά λόγια για την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού από Χίλαρι και Μπιλ Κλίντον

Του Αθανασιου Eλλις

Η επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον απεδείχθη μία από τις πιο ουσιώδεις που έχει πραγματοποιήσει Ελληνας πρωθυπουργός. Τα θερμά σχόλια που απέσπασε από τον Μπαράκ Ομπάμα, τη Χίλαρι Κλίντον, αλλά και τον Μπιλ Κλίντον, αποκτούν επιπλέον σημασία στη σημερινή συγκυρία όπου η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο ακόμη και Ευρωπαίων εταίρων, για τον τρόπο που οι κυβερνήσεις των τελευταίων τριάντα ετών διαχειρίσθηκαν τα οικονομικά της χώρας.

Θετική εξέλιξη αποτελεί και η πρόθεση που, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος να επισκεφθεί την Ελλάδα το 2011. Απαντώντας στην πρόσκληση του Ελληνα πρωθυπουργού, ο κ. Ομπάμα εξήγησε ότι, μετά τα συχνά ταξίδια που έκανε στο εξωτερικό κατά την πρώτη χρονιά της προεδρίας του, φέτος θα επικεντρωθεί στο εσωτερικό μέτωπο με άξονες την οικονομία και την υγεία, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο. Πρόσθεσε, όμως, ότι βλέπει πολύ θετικά μια ενδεχόμενη επίσκεψή του στην Αθήνα το επόμενο έτος, η οποία θα είναι και η πρώτη Αμερικανού προέδρου μετά 12 χρόνια. Με δεδομένη τη δημοφιλία του, εκτιμάται ότι αυτή δεν θα στιγματισθεί από διαδηλώσεις διαμαρτυρίας όπως αυτές που αμαύρωσαν την επίσκεψη Κλίντον τον Νοέμβριο του 1999, λόγω του πολέμου στο Κόσοβο που είχε προηγηθεί νωρίτερα.

Ο κ. Παπανδρέου εμφανίσθηκε στην σημαντικότερη πρωτεύουσα του κόσμου όχι ως πρωθυπουργός ενός μικρού προβληματικού κράτους, αλλά ως Ευρωπαίος ηγέτης ο οποίος ζητεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να συνεργασθεί με την Ευρώπη για την καλύτερη αντιμετώπιση των κερδοσκόπων και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που έχουν για όλους, ακόμη και για τις ΗΠΑ, επενδυτικές δραστηριότητες που δεν υπόκεινται σε ελέγχους, θέση που βρήκε ευήκοον ους. Η Χ. Κλίντον τόνισε ότι και η Αμερική έχει πέσει θύμα παρόμοιων πρακτικών και δεσμεύθηκε να θέσει το θέμα στην επόμενη σύνοδο του G20.

Βίζα: Η κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων για τους Ελληνες πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ αποτελεί σαφώς θετική εξέλιξη. Αν και της αποδόθηκε πολύ μεγαλύτερη σημασία από αυτή που της αναλογεί, στη σημερινή συγκυρία ερμηνεύθηκε ως «ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα.

Σκοπιανό: Η αμερικανική πλευρά διεμήνυσε την πρόθεσή της να υιοθετήσει στα διεθνή φόρα και στις διμερείς σχέσεις με την ΠΓΔΜ την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» την οποία έχει προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς. Πρόκειται για θετική μεταστροφή η οποία προτρέπει να υπάρξει άμεσα λύση, αλλά ο Γ. Παπανδρέου ζυγίζει το πολιτικό κόστος, καθώς μαίνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις για τα οικονομικά μέτρα. Από την άλλη, με την προσοχή όλων στραμμένη στην οικονομία, η συγκυρία ίσως προσφέρεται για την επίλυση του θέματος.

Βαλκάνια: Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» η Χίλαρι Κλίντον υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαδραματίζει στρατηγικό και ηγετικό ρόλο στην περιοχή ενώ καλωσόρισε την ελληνική πρωτοβουλία για ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. έως το 2014.

Κυπριακό: Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι δεν πρέπει να χαθεί το «παράθυρο ευκαιρίας» και στηρίζουν τον φερόμενο ως μετριοπαθή Ταλάτ τον οποίο προσκάλεσαν στην Ουάσιγκτον στις 25 Μαρτίου, ενώ ζήτησαν να υπάρξει κοινή δήλωση Χριστόφια - Ταλάτ ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος που καθιστά εφικτή μια συνολική λύση πολύ σύντομα.

Ελληνοτουρκικά: Χαιρέτισαν την ανταλλαγή επιστολών Παπανδρέου - Ερντογάν όπου εκφράζεται η εκατέρωθεν πολιτική βούληση για πρόοδο, και θεωρούν ειλικρινή την πρόθεση του κ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε ομαλοποίηση των σχέσεων με την Αγκυρα, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέδειξε την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας.

Αφγανιστάν: Παρά τη δυσφορία από την ανατροπή της απόφασης Καραμανλή για αναβάθμιση της ελληνικής εμπλοκής, ο κ. Ομπάμα ευχαρίστησε για την οικονομική συνεισφορά, που υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες εκτιμάται ιδιαιτέρως. Πάντως, η Αθήνα καλείται να ανταποκριθεί στο αίτημα για αποστολή Ελλήνων εκπαιδευτών.

Τρομοκρατία: Ζητήθηκε η συνδρομή Ελλάδας για να ξεπερασθεί η άρνηση του Ευρωκοινοβουλίου να επικυρώσει τη συμφωνία για ανταλλαγή πληροφοριών, κάτι μάλλον δύσκολο αφού οι Ελληνες ευρωβουλευτές καταψήφισαν τη σχετική ρύθμιση.


[+] ΓPAΦHMA
kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»