Να επιστραφούν οι παράνομοι μισθοί της ΕΡΤ

Στο μικροσκόπιο των οικονομικών επιθεωρητών το Ραδιομέγαρο- Ελεγχος και για πολυθεσίτες ή συνταξιούχους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Π. ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ | Σάββατο 13 Μαρτίου 2010
ΕκτύπωσηΑποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράςΜεσαίο μέγεθος γραμματοσειράςΜεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο DeliciousΠροσθήκη στο DiggΠροσθήκη στο FacebookΠροσθήκη στο NewsvineBookmark

Εκατομμύρια ευρώ που εισπράχθηκαν παράνομα από καρεκλοκένταυρους, «ημετέρους» και κάθε είδους ευνοούμενους στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής ζητεί πίσω τώρα το Ελληνικό Δημόσιο. Ο γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Γ. Σχοινιωτάκης διέταξε χθες επείγοντα «λεπτομερή» διαχειριστικό έλεγχο σε «βάθος» για την τελευταία εξαετία στην ΕΡΤ, ώστε να εντοπιστεί κάθε προκλητική δαπάνη και κάθε χρυσοφόρο συμβόλαιο που συνήφθη πέρα από τις προβλέψεις του δημόσιου λογιστικού και να υποχρεωθούν όσοι τα εισέπραξαν να επιστρέψουν τη διαφορά, αφού η δημόσια ραδιοτηλεόραση «ψευδεπίγραφα» εμφανίζεται ως Νομικό Προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου. Στην πραγματικότητα «υπάγεται στον δημόσιο τομέα και απολαμβάνει όλων των προνομίων του Δημοσίου».

Ανάλογες έρευνες παραγγέλθηκαν από τον γενικό επίτροπο για καθένα από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που λειτουργούν στη χώρα, ενώ το ίδιο θα γίνει και στις ΔΕΚΟ. Οι έρευνες ανατέθηκαν στους οικονομικούς επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών με τη σαφή εντολή «να προβούν σε άμεσους καταλογισμούς εάν διαπιστώσουν κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και παράλληλα να ζητήσουν την επιστροφή των χρημάτων που παράνομα εισπράχθηκαν».

Ο ι επιθεωρητές είναι υποχρεωμένοι σε περίπτωση που διαπιστώσουν οικονομικές ή άλλες ατασθαλίες να διαβιβάσουν τα στοιχεία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να αρχίσουν να «τρέχουν» και ποινικές ευθύνες. Στο μικροσκόπιο των οικονομικών επιθεωρητών τίθενται άπαντες στο Ραδιομέγαρο. Ο πρόεδρος, οι γενικοί διευθυντές, διευθυντές, τα στελέχη της ΕΡΤ, οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι, οι παρουσιάστριες και παρουσιαστές ειδήσεων και εκπομπών, οι δημοσιογράφοι και συνταξιούχοι δημοσιογράφοι, οι ηθοποιοί, σκηνοθέτες, παραγωγοί, οι προμηθευτές και κάθε υπάλληλος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Οι επιθεωρητές αναλαμβάνουν επίσης να «πιάσουν» πολυθεσίτες και συνταξιούχους που εργάζονται παρανόμως. Από τον έλεγχο προβλέπεται να περάσει κάθε είδους σύμβαση που υπεγράφη στην Αγία Παρασκευή την τελευταία εξαετία και ειδικά αυτές που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σχοινιωτάκης επικαλούμενος τις συνταγματικές επιταγές υπογραμμίζει ότι ουδείς στην ΕΡΤ, στα ΝΠΔΔ, στις ΔΕΚΟ και στους ΟΤΑ δεν μπορεί να λαμβάνει αποδοχές μεγαλύτερες από αυτές του Προέδρου του Αρείου Πάγου που ανέρχονται (καθαρά) στα 6.090 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο, «ο διοικητής, τα στελέχη και ορισμένοι υπάλληλοι της ΕΡΤ, παρουσιάστριες και παρουσιαστές εκπομπών και ειδήσεωνκλπ. λαμβάνουν αποδοχές υπερβαίνουσες κατά πολύ (ενίοτε πολλαπλάσιες)αυτές των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων», ωστόσο η προσωποποίηση των σχετικών στοιχείων αφήνεται στους οικονομικούς επιθεωρητές. Ο γενικός επίτροπος προειδοποιεί πάντως ότι όπου εντοπιστούν τέτοιες συμβάσεις θα κηρυχθούν «άκυρες και ανίσχυρες» και τα επιπλέον ποσά θα καταλογιστούν υπέρ του Δημοσίου.

Ε ρωτηματικό παραμένει για το Ελεγκτικό Συνέδριο αν και κατά πόσον είναι νόμιμες ή όχι οι «ποικιλόμορφες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών (διοικητού, στελεχών, παρουσιαστών, ηθοποιώνκλπ.)» , αν δηλαδή «διενεργήθηκε σχετικός νόμιμος διαγωνισμός για καθεμιά από αυτές ή πρόκειται περί συμβάσεων απευθείας ανάθεσης,οπότε στην τελευταία περίπτωση είναι άκυρες».

Μάλιστα για τις συμβάσεις υπηρεσιών όπως είναι εκπομπές παραγωγών, σκηνοθετών κτλ. που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ, ο επίτροπος ζητεί να ελεγχθεί αν έγινε «προσυμβατικός προληπτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο» όπως επιβάλλει η νομοθεσία. Εφόσον δεν έχει προηγηθεί ο έλεγχος αυτός, υπογραμμίζει ο κ. Σχοινιωτάκης, τότε οι συμβάσεις είναι άκυρες και τα χρήματα εκταμιεύθηκαν παράνομα. Οι επιθεωρητές έχουν εντολή να διερευνήσουν και την πιθανότητα να «έσπασαν» συμβάσεις σε μικρότερα κομμάτια για να υπερκεραστεί ο σκόπελος του προσυμβατικού ελέγχου.

«Εφοδος» και σε εφοριακούς
Με δεύτερο έγγραφο του Γενικού Επιτρόπου προς την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων ζητείται να διενεργηθεί έλεγχος σε όλα τα εστιατόρια και κλαμπ της Μυκόνου για φοροδιαφυγή, αλλά επίσης να ελεγχθούν παράλληλα και τα περιουσιακά στοιχειά του προϊσταμένου και όλων των υπαλλήλων της ΔΟΥ Μυκόνου. Αφορμή για την εντολή του κ. Σχοινιωτάκη αποτέλεσε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η Εφορία Μυκόνου μείωσε πρόστιμο που είχε επιβάλει σε εστιατόριο- κλαμπ από 2 εκατ. ευρώ μόλις σε 3.000 ευρώ.

Στο έγγραφο προς το υπουργείο Οικονομικών γίνεται αναφορά και σε άλλο εστιατόριο της Μυκόνου, το οποίο διέθετε δύο ταμειακές μηχανές, μια κανονική δηλωμένη στην Εφορία εγκατεστημένη στο εστιατόριο και μια δεύτερη σε διπλανό οίκημα, από την οποία εκδίδονταν τα 9/10 των αποδείξεων που έκοβε!


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=32&artId=294217&dt=13/03/2010#ixzz0i4107egk

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc