Επισκόπηση τύπου | 29.03.2010

Τουρκία: Η αιώνια ‘νύφη’;

Η καγκελάριος στην Άγκυρα. Τι γίνεται με την Τουρκία, θα παραμείνει η αιώνια νύφη; Και: αναλύσεις για την γερμανική πολιτική έναντι της ΕΕ με αφορμή την ελληνική κρίση.

«Γάμος μετ’ εμποδίων», είναι ο τίτλος σχολίου της Die Welt του Βερολίνου για την επίσημη επίσκεψη της καγκελαρίου στην Τουρκία:

«Ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις. Γι’ αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να προβληματιστούμε για τις διεξόδους που θα επιλέξουμε, ενώ ταυτόχρονα η Τουρκία θα πρέπει να ξεπεράσει τον Ερντογάν και τις απόψεις του: πρέπει να αποδεχθεί ότι μπορεί στο παρελθόν να της έγινε πρόταση γάμου, αλλά αργεί να ολοκληρωθεί το γαμήλιο συμβόλαιο. Επίσης οφείλει να χαράξει μια στρατηγική, με την οποία από τη μια θα διασφαλίζει τη οικονομική συμβίωση με την απαραίτητη γι’ αυτήν Ευρώπη και από την άλλη δεν πρέπει να βιάζεται να γίνει άμεσα μέλος της ΕΕ.

Η δε Γερμανία πρέπει να προτείνει πιο πειστικές λύσεις προς την Τουρκία από εκείνη της ‘προνομιακής εταιρικής σχέσης’, εάν δεν θέλει να στερηθεί η Δύση, αλλά και η σταθερότητα στην Εγγύς Ανατολή, έναν απαραίτητο νατοϊκό εταίρο.

Η ΕΕ οφείλει τελικά να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο από όσο αποδέχεται σήμερα.»

«Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου η Τουρκία, ως εταίρος του ΝΑΤΟ, ήταν σημαντική για την Ευρώπη, λόγω της στρατιωτικής της σημασίας», σημειώνει η Frankfurter Rundschau και καταλήγει: «Σήμερα υπάρχουν άλλοι πειστικοί λόγοι που υπαγορεύουν στην ΕΕ να εντάξει στους κόλπους την Τουρκία: η συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομική της δύναμη, η σημασία της σαν γεωγραφικός διάδρομος φυσικού αερίου και ασφαλώς η δυναμική δημογραφική της δομή.

Όλα αυτά καθιστούν την Τουρκία απολύτως απαραίτητη για την Ευρώπη…Η ΕΕ, στη σημερινή της μορφή, είναι ακόμη μικρή για να διεκδικεί πολιτική ισοτιμία σε παγκόσμιο επίπεδο και να παίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομία του πλανήτη.

Η ένταξη της Τουρκίας θα πρόσφερε στην Ευρώπη ακριβώς αυτή τη βαρύτητα που χρειάζεται. Γι’ αυτό η πολιτική έναντι της Τουρκίας συνιστά ένα σημαντικό τεστ για την Ευρώπη: διότι με την μία ή την άλλη πολιτική της έναντι της χώρας αυτής αποφασίζει ταυτόχρονα και ποιο ρόλο θέλει να παίξει η ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή.»

Τι σημαίνει για την Ευρώπη η γερμανική πολιτική

"Η Mrs Ευρώπη έγινε Frau Γερμανία", είναι ο τίτλος ανάλυσης του πρώην υπΕξ της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ που δημοσιεύεται στη Süddeutsche Zeitung για την πολιτική Μέρκελ έναντι της ΕΕ με αφορμή την ελληνική κρίση.

Ο Γιόσκα Φίσερ γράφει: «Η Γερμανίδα καγκελάριος εγκαταλείπει την πολιτική του Χέλμουτ Κολ και στα γερμανικά μίντια καταχειροκροτείται ως σιδηρά κυρία τύπου Θάτσερ ή ως κληρονόμος του Μπίσμαρκ….Και οι δύο δεν είχαν καμία σχέση με την ευρωπαϊκή πολιτική, ούτε καν με την γερμανογαλλική συνεννόηση και συνεργασία…Όλα αυτά μπορούμε όμως να τα ερμηνεύσουμε με την νέα τάση που επικρατεί στην εσωτερική πολιτική της Γερμανίας: δηλαδή με την απαίτηση να πάψει η Γερμανία να είναι η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και να ακολουθήσει πολιτική εξυπηρέτησης των στενών της εθνικών συμφερόντων. ‘Και οι άλλοι το ίδιο κάνουν’, είναι η συνήθης όλο και πιο δυνατή απάντηση, που ακούμε στη χώρα μας. Ναι, αλλά η Γερμανία δεν είναι οι άλλοι. Διότι εξαιτίας του μεγέθους της, της γεωγραφικής της θέσης και της ιστορίας της πρέπει να διαδραματίσει έναν συγκεκριμένο ρόλο στο ευρωπαϊκό όραμα.

Εάν η Γερμανία εγκαταλείψει όντως τον ρόλο της ατμομηχανής της Ευρώπης, τότε πάει περίπατο και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Εάν η Γερμανία δεν μετατρέψει τα εθνικά της συμφέροντα σε ευρωπαϊκά, αλλά κάνει ό,τι και οι άλλοι, τότε θα οδηγηθούμε στην ‘επανεθνικοποίηση’ της ΕΕ….»

«Σε αυτή την περίπτωση οι συνέπειες είναι προβλέψιμες: η ΕΕ θα αντικατασταθεί από μια χαλαρή και αδύναμη ένωση κρατών, στην οποία θα κυριαρχούν τα εθνικά συμφέροντα. Αυτό είναι όμως η βρετανική θέση για την Ευρώπη..»

«Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αναπτύσσει αυτή την εποχή μια αξιοπρόσεκτη διεθνή δραστηριότητα», υπογραμμίζει στο ίδιο πνεύμα και η ελβετική Neue Zürcher Zeitung: «Το ότι η κ. Μέρκελ αγαπά τη διεθνή σκηνή, δεν συνιστά είδηση. Είδηση είναι η επιδεικτική αποφασιστικότητα, με την οποία εμφανίζεται η κ. Μέρκελ. Φαίνεται ωσάν να αντιλαμβάνεται η Γερμανίδα καγκελάριος ότι διαχειρίστηκε στη χώρα της με μεγαλύτερη επιτυχία την κρίση από ότι συνέβη στην Γαλλία ή τη Βρετανία. Και τώρα δηλώνει εμφαντικά ότι ο καιρός της γερμανικής προσήλωσης στο ευρωπαϊκό όραμα παρήλθε.»

Τέλος στην κυριακάτικη έκδοση της λαϊκής εφημερίδας Bild am Sonntag δημοσιεύθηκε δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 81% των Γερμανών αποδέχεται ως σωστή την θέση της κ. Μέρκελ πως η Γερμανία δεν πρέπει πια να αποτελεί τον βασικό χρηματοδότη για την επίλυση των ευρωπαϊκών κρίσεων. Παράλληλα ένας στους δύο Γερμανούς πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της, διότι διακυβεύεται η σταθερότητα του ευρώ. Επίσης το 43% των Γερμανών εμπιστεύεται το ευρώ, ενώ το 55% λέει ότι έχει ελάχιστη εμπιστοσύνη σε αυτό.

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»