Ορατές οι «πληγές» τους
Σήμα SOS εκπέμπουν οι τάφοι της Βεργίνας

Το Βήμα
Η ζωγραφική διακόσμηση του κιβωτιόσχημου τάφου της Περσεφόνης, που απεικονίζει την αρπαγή της από τον Πλούτωνα
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

Αμεσης συντήρησης χρήζουν οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας, όπως προειδοποίησαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, καθώς οι φθορές που παρατηρούνται στο εσωτερικό τους είναι σημαντικές.

Όπως διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ, ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι τάφοι του Φιλίππου Β', της Περσεφόνης και του Πρίγκιπα στη Μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας, καθώς τα χρώματά τους χάνονται, τα κονιάματα καταστρέφονται ενώ εξαπλώνονται οι επικαθίσεις από οργανικές ύλες και άλατα.

Βασικές αιτίες για τις φθορές στο εσωτερικό των τάφων υπήρξαν η παραμονή τους επί αιώνες σε ακατάλληλες συνθήκες καθώς και το βάρος των επιχώσεων μέσα σε αυτούς, ενώ στην περίπτωση του τάφου της Περσεφόνης αρνητικά συνετέλεσε και η δράση τυμβωρύχων.

Σύμφωνα με το Βήμα, όλα αυτά συμβαίνουν επειδή ουδέποτε υπήρξε συντήρησή τους από το 1977, που διενήργησε την ανασκαφή ο Μανόλης Ανδρόνικος.

Η εισήγηση του ΚΑΣ αφορά και άλλον έναν τάφο, τον λεγόμενο τάφο του Ρωμαίου, που αποκαλύφθηκε το 1938 από τον αρχαιολόγο Κ. Α. Ρωμαίο.

Newsroom ΔΟΛ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»