Έντυπη Έκδοση 

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Πλημμύρισε από «όχι» η πλατεία Αριστοτέλους

Την Τετάρτη την «κατέλαβε» και χθες τη γέμισε και με το παραπάνω την πλατεία Αριστοτέλους ο Μίκης Θεοδωράκης και από εκεί φώναξε, μαζί με τους συγκεντρωμένους, «όχι» στο νέο Μνημόνιο και απευθύνθηκε στη Βουλή: «Ελληνες βουλευτές, αρνηθείτε να πείτε «ναι» σ' αυτό το νέο έγκλημα σε βάρος του λαού και της πατρίδας», είπε.
«Νιώθω την ανάγκη να πάρω τη μαγκούρα», είπε ο Μίκης στους συγκεντρωμένους«Νιώθω την ανάγκη να πάρω τη μαγκούρα», είπε ο Μίκης στους συγκεντρωμένουςΧιλιάδες Θεσσαλονικείς, κάθε ηλικίας, πήγαν στην πλατεία και τον υποδέχθηκαν φωνάζοντας ρυθμικά «Μίκης, Μίκης» μόλις έφτασε στην εξέδρα. Κρατούσαν κυρίως ελληνικές σημαίες και πανό, ενώ κυριάρχησαν τα συνθήματα «κλέφτες, κλέφτες», «πάρτε ο Μνημόνιο και μπρος. Ουστ».
«Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες, οδηγοί της ελπίδας τα νιάτα της Ελλάδας, που ξεχύθηκαν στις πλατείες, από το Σύνταγμα ώς τον Λευκό Πύργο», άρχισε την ομιλία του ο Θεοδωράκης εν μέσω χειροκροτημάτων.
Τόνισε ότι με το νέο Μνημόνιο η κυβέρνηση αποβλέπει στη συντριβή του κοινωνικού μας ιστού και στη μεταβολή μας σε χώρα ανέργων και εξαθλιωμένων. Οσοι υπέγραψαν τη δανειακή σύμβαση παρέδωσαν συνειδητά μαζί με τον υπόλοιπο πλούτο και τα αρχαία μνημεία μας. Υπενθύμισε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον αποκάλεσε κάποτε «ζων μνημείο» και αναρωτήθηκε: «Λέτε να με βγάλουν κι εμένα στο σφυρί; Φανταστείτε να με πουλήσουν και να βρεθώ σαν... γιουσουφάκι στο χαρέμι του πασά Γιουνκέρ ή του βεζύρη Ολι Ρεν».
Με χιούμορ απάντησε και στους επικριτές του, που του καταλογίζουν διάφορα λόγω ηλικίας και σημείωσε: «Πιθανώς να έχω Αλτσχάιμερ -όπως ισχυρίζονται μερικοί- και γι' αυτό ίσως νιώθω την ανάγκη να πάρω τη μαγκούρα μου και να πάω εκεί, στη φωλιά του λύκου, που συνεδριάζουν τα νέα μας αφεντικά, για να τους δείξω ποιοι είναι οι αληθινοί Ελληνες».
Χαρακτήρισε «ταχυδακτυλουργό» τον Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας ότι «κατάφερε να αναποδογυρίσει όλες τις αξίες, δηλαδή να παρουσιάζει την τρόικα ως ελευθερία και το Μνημόνιο ως λύτρωση».
Για τα εμπόδια που συνάντησε η συγκέντρωση της «Σπίθας» στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε: «Κι άλλοτε μας παραμόνευε ο παρακρατικός, που σήμερα έχει αντικατασταθεί από τον κρατικοδίαιτο».
Ο Γιάννης Μπουτάρης τηλεφώνησε χθες στη γραμματέα του Μ. Θεοδωράκη και τον κάλεσε να μιλήσει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο Μίκης δεν μπορούσε και πρότεινε να στείλει τον Κώστα Ζουράρι, αλλά ο δήμαρχος δεν δέχθηκε, λέγοντας ότι ήθελε μόνο τον Μίκη.
Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Κ. Ζουράρις και οι καθηγητές Γιώργος Κασιμάτης, Νότης Μαριάς και Νίκος Παρασκευόπουλος. Το «παρών» έδωσαν η Βούλα Πατουλίδου, ο Στέλιος Παπαθεμελής, ο Π. Ψωμιάδης, η Πόπη Μοσκώφ και το πρόγραμμα έκλεισε με συναυλία του Μανώλη Μητσιά. *ENET

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»