antigrafiko   apo   anexartitoΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥΣ ΛΕΙΧΟΥΔΗ



Οι χαιρετισμοί του Δ. Ζαφειράτου, του Β. Θεοφιλάτου, του Σ. Μοσχόπουλου και η ομιλία του Β. Λυκούδη
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ κ. Δ. ΖΑΦΕΙΡΑΤΟΥΟι προλαλήσαντες είπαν αρκετά για τους αδελφούς Λειχούδη. Εγώ το μόνο που έχω να πω ως ένας μικρός και ταπεινός Κεφαλονίτης σ' ένα ταξίδι μου στη Μόσχα και ευρισκόμενος μπροστά στο άγαλμα των Αδελφών Λειχούδη κατάλαβα για ακόμη μια φορά την αξία των τέκνων του νησιού αυτού.
Είμαστε περήφανοι που είμαστε Κεφαλονίτες. Δεν είμαι σοβινιστής αλλά είμαστε μοναδικοί και πρέπει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό την αγάπη μας, τη λατρεία μας για τον τόπο μας.
Δοθείσης της ευκαιρίας με πλήρη συμπαράσταση από τη Ρώσικη Πρεσβεία από όλους της Πρέσβεις, από όλο το προσωπικό μπορέσαμε και φτάσαμε σήμερα σ' αυτή την εκδήλωση.
Αυτό που έχω να πω είναι ότι χωρίς τους διπλωμάτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενδεχομένως και χωρίς την καλοσύνη που επέδειξαν δεν θα είχαμε κάνει πολλά βήματα. Θέλω να τους ευχαριστήσω δια μέσω του κυρίου Πρέσβη άλλη μια φορά. Η βοήθειά σας (κύριε πρέσβη) είναι καθοριστική, προσδοκούμε στο μέλλον ότι θα σταθείτε στο πλευρό μας. Σας αγαπούμε ιδιαίτερα, υπάρχουν αδελφικές σχέσεις μακροχρόνιες από αιώνες και θα ήθελα να σας παρακαλέσω για άλλη μια φορά να σταθείτε κοντά μας και εμείς κοντά σας και με αμοιβαίο όφελος να δώσουμε ώθηση σ' αυτό που ξεκινάμε. Αυτά είχα να πω και να ευχαριστήσω όλους τους Κεφαλλήνες και τους παρόντες και τους απόντες για την καλοσύνη και τη βοήθεια που έχουν δώσει μέχρι σήμερα. Ευχαριστώ.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΛΙΚΗΣ Β. ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΗ σημερινή βραδιά είναι μια ιδιαίτερη βραδιά για το Ληξούρι.
Στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας το Ληξούρι τολμά και ονειρεύεται λαμπρές στιγμές όπως αυτές των δυο εντίμων τότε μορφωμένων παιδιών της, των Αδελφών Λειχούδη που όπως λέει ο Τσιτσέλης ήταν μιας βυζαντινής οικογενείας που μετά την άλωση διωγμένοι σκορπίστηκαν στην Ελλάδα και ήρθαν και στην Κεφαλλονιά οι οικογένειές τους. Δίδαξαν αφού σπούδασαν στην Ιταλία και σε διάφορες πόλεις της τότε Ενετικής επικυριαρχίας στο κέντρο της, στο πνευματικό της κέντρο και επέστρεψαν στο Ληξούρι για να διδάξουν σε σχολείο. Σχολείο κοντά σ' ένα μικρό ναίσκο της περιοχής ποταμίου των Τριών Ιεραρχών και με χαρά ανακαλύπτουμε και σήμερα ότι αυτός ο Ναός υπάρχει σε ιδιωτική περιουσία, ιδιοκτησίας του αειμνήστου πάλαι ποτέ Στέφανου Τζουγανάτου. Είναι ένα μικρό ιδιωτικό εκκλησάκι. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο γεγονός προφανώς ο παλιός Ναός θα ήταν στην περιοχή αυτή.
Μεγάλη τιμή γι' αυτούς ότι γύρισαν πίσω στις ρίζες, τους. Προφανώς όμως κάτι θα τους καλούσε στην Κωνσταντινούπολη κοντά στο Πατριαρχείο που ήταν εξάλλου το γνωστό κέντρο πνευματικότητας της Ελλάδος. Εκεί κλήθηκαν τη συγκεκριμένη στιγμή όταν η ανάγκη το έφερε η Ρωσία να πολεμήσει τις λατινικές επιρροές να κληθούν από τον τότε Πατριάρχη της εποχής εκείνης της Ρωσίας και από τους Πατριάρχες της λοιπής επικρατείας για βοήθεια προς την ορθοδοξία. Έτυχε ο κλήρος να πέσει στους Αδελφούς Λειχούδη, με επιστολές συστατικές εφοδιασμένοι προσέφυγαν, θα έλεγε κανείς, στο διαγωνισμό επιλογής τέτοιων στελεχών κύρους.
Να διδάξουν την ελληνική και να αντιστρέψουν τους όρους της λατινικής επιρροής. Μεγάλη τιμή για το Ληξούρι, μεγάλη τιμή για τους ιδίους, μεγάλη τιμή για όλη την Κεφαλλονιά. Χαίρομαι για ακόμη μια φορά που το Ληξούρι έχει τέτοια άξια τέκνα. Όντως είναι και οι δυο ξεχασμένοι και οι δυο θα έλεγε κανείς αφανείς σε σχέση με άλλους πνευματικούς άντρες της περιοχής.
Τιμή στον κ. Σταματάτο, που απ' ότι ακούω, είναι ο πατέρας αυτής της “ανασκαφής” των σπουδαίων αυτών προσωπικοτήτων και χαίρομαι ιδιαιτέρως που έχω την τιμή στη συγκυρία αυτή, να γίνεται μια τέτοια εκδήλωση για τους
Αδελφούς Λειχούδη. Χρέος όλων μας είναι να μην μείνουμε εκεί, αλλά να εμβαθύνουμε στις νεότερες γενιές, μέσα από τα Σχολεία και την εκπαίδευση, να γίνουν ευρύτερα γνωστοί. Τους το χρωστάμε οπωσδήποτε. Σας ευχαριστώ όλους.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ κ. Σ. ΜΟΣΧΠΟΥΛΟΥΗ σημερινή εκδήλωση είναι μια εκδήλωση τιμής στους Αδελφούς Λειχούδη, που πιστεύω ότι μέσα από τις ομιλίες των εκλεκτών ομιλητών θα αναδειχθεί η προσωπικότητά τους, αλλά και η μεγάλη προσφορά του έργου τους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και στον πολιτισμό. Δυο Κεφαλονίτες που ξεκίνησαν από εδώ και μετά από αρκετές περιπέτειες και φυλακίσεις έφτασαν στη Μόσχα το 1685 και εκεί προσέφεραν με τις γνώσεις τους στο ρωσικό λαό. Και δεν είναι μόνο αυτοί πιστεύω και είμαι σίγουρος ότι και με την ομιλία του κ. Σταματάτου και από την ομιλία του κ. Πετράτου θα αναδειχθούν και άλλες προσωπικότητες Κεφαλονίτες οι οποίοι πρόσφεραν στην παγκόσμια κοινότητα και στον πολιτισμό μας.
Οι Αδελφοί Λειχούδη, έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, έχουν γράψει τις δικές τους σελίδες στην ιστορία του πολιτισμού. Είναι γεγονός ότι σε πολλούς, ακόμη και Κεφαλονίτες είναι άγνωστη αυτή η ιστορία και έχουμε χρέος, εμείς οι νεότεροι όπως πριν από 3-4 χρόνια η Νομαρχία Κεφαλονιάς μαζί με τον Δήμο Παλικής και την καθημερινή προτροπή, θυμάμαι τότε ως αντινομάρχης, του κ. Γερ. Σταματάτου, επισκέφθηκαν τη Μόσχα στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος των δυο αδελφών Λειχούδη. Έχουμε χρέος λοιπόν και εμείς από τους θεσμικούς ρόλους που έχουμε και που συνεχίζει σήμερα ο Δήμος Κεφαλλονιάς και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους καθώς επίσης και η Ρώσικη κυβέρνηση εδώ δια του αντιπροσώπου της, του κ. Πρέσβη να τιμούμε αυτούς τους αδελφούς Λειχούδη και άλλους που θα αναφερθούν στη συνέχεια.
Θέλω λοιπόν να συγχαρώ γι' αυτή την πρωτοβουλία και γι' αυτή την εκδήλωση να ευχηθώ καλή επιτυχία και καλή συνέχεια για την ανάδειξη και αυτών αλλά και άλλων Κεφαλονιτών που πρόσφεραν και στη Ρωσία αλλά και στον κόσμο όλο. Σας ευχαριστώ και καλή συνέχεια.

ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΣ. Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΕξοχότατε  κ. Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αιδεσιμότατε, κ. Δήμαρχε, κ. Αντιπεριφερειάρχη, κ. Πρόεδρε της Κεφαλληνιακής ‘Εταιρείας Ελληνορωσικής Φιλίας, Κυρίες και Κύριοι,
Δεν είναι εύκολο να μην νοιώσει κάποιος βαθιά συγκίνηση  αναφερόμενος σε δύο ογκόλιθους της Eλληνορωσικής διανόησης, της επιστήμης και του πνεύματος, όπως τους αδελφούς Λυκούδη, που πριν τρεις και πλέον αιώνες, φώτισαν τα μονοπάτια φιλίας που ένωσαν το ελληνικό πνεύμα με τη φωτισμένη κοινωνία της Μεγάλης Ρωσίας του τέλους του 17ου και των αρχών του 18ου αιώνος.
Πριν τρία χρόνια, στις 31 Μαΐου του 2007, στη Μόσχα, εκεί που χτυπά η καρδιά της Μεγάλης Ρωσίας, είχα την εξαιρετική τιμή να παραστώ σε ανάλογη εκδήλωση, στη Κόκκινη Πλατεία, εκεί που συμπυκνώνεται και ζει  αρμονικά το ένδοξο Αυτοκρατορικό χθες με το λαμπρό σήμερα, της πάντα μεγάλης μας φίλης Ρωσίας.
Πως να μη νοιώσω και πάλι να με διαπερνά εξαιρετική συγκίνηση, αναφερόμενος στα φωτισμένα παιδιά του Μάρκου Λυκούδη και της Τρουζιάννας Χαλκωματά, δηλαδή στα παιδιά του Μισέρ Μάρκου, του κυβερνήτη του μικρού ιστιοφόρου πλοίου που με τακτικά και για την εποχή του παράτολμα δρομολόγια, έχτιζε γέφυρες ανάμεσα στην Κεφαλονιά μας και στις ιστορικές πόλεις της Πάντοβα των επιστημών και της διανόησης , αλλά και της μήτρας του εμπορίου της χρυσοποίκιλτης Βενετίας.
Δυο παιδιά που γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν δίπλα στο μικρό κανάλι του Ληξουριού στο ποτάμι , που τότε και σήμερα διέσχιζε και διασχίζει τη γραφική Χωροπούλα.
Μπορεί ο πατέρας των δύο λογίων διδασκάλων και αδελφών Λυκούδη, Μάρκος, να μην ήξερε να γράφει και να διαβάζει, γνώριζε όμως πολύ καλά πως τα δυο του παιδιά , ο Σπυρίδων και ο Ιωάννης, έπρεπε να λάβουν ελληνική παιδεία και να σφυρηλατηθεί ο πνευματικός τους κόσμος με το αξιακό υλικό της ορθόδοξης πίστης.
Ήταν τα στοιχεία εκείνα που αποτέλεσαν το αυτονόητο διαβατήριο, ώστε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων  Δοσίθεος (Νοταράς ) αλλά και άλλοι τέσσερεις Πρεσβυγενείς Πατριάρχες, να προτείνουν στο Μέγα Τσάρο και εκείνος με τη σειρά του να τους εμπιστευθεί εντυπωσιασμένος, τη θρησκευτική και επιστημονική δόμηση της μεγάλης και κραταιάς Ρωσίας.
Η ζωή στάθηκε απέναντί μου γενναιόδωρη, αφού μου έδωσε την ευκαιρία να παραστώ στην  εντυπωσιακή αποκάλυψη του μνημείου των δύο Κεφαλλήνων λογίων αδελφών που η Μεγάλη Ρωσία ευγνωμονούσα και αναγνωρίζουσα, δέχτηκε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την ανέγερση και τοποθέτηση του μνημείου στην ιστορική Κόκκινη Πλατεία, αποδίδουσα σε αυτούς τη δέουσα και οφειλόμενη τιμή εκ μέρους ολόκληρης της Ρωσικής κοινωνίας, ακριβώς μπροστά από το χώρο που δίδασκαν και φωτοδοτούσαν  πριν αρκετά χρόνια, τη μεγάλη Ρωσική κοινωνία.
Μάλιστα, αποδίδοντας  την αρμόζουσα σημασία στις προσωπικότητές τους, αλλά και στη σημασία που έχει για τη σύγχρονη Ελλάδα η διατήρηση σχέσεων ειλικρινούς φιλίας  και συνεργασίας, στη μεγαλειώδη εκείνη εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, και με εντολή του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, σχεδόν σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ από Ρωσικής πλευράς ο Δήμαρχος της Μόσχας κ. Γιούρι  Λουζκώφ, ο Α/Πρόεδρος της Ρωσικής Κυβέρνησης και ο Μακαριστός Αγιότατος Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Αλέξιος Β΄, και πλήθος υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ρωσικής Κυβέρνησης.
Το νησί μας εκπροσώπησαν ο τότε νομάρχης κ. Διονύσιος Γεωργάτος, ο τότε αντιδήμαρχος Παλλικής κ. Σπύρος Παγώνης και η τότε αντιδήμαρχος Λειβαθούς κ.Κατερίνα Ζησιμάτου – Λαμπράκη.
Οφείλω επίσης να σημειώσω ότι μέχρι σήμερα έχει μείνει ανεκπλήρωτη η επιθυμία του μεγάλου γλύπτη Βιατσεσλάβ Κλίκωφ και των συνεργατών του που φιλοτέχνησαν το μνημείο των Αδελφών Λυκούδη στη Μόσχα να φιλοτεχνήσουν αντίστοιχο που θα ετοποθετείτο  στη γενέτειρα των δύο Αδελφών στο Ληξούρι.
Φεύγοντας τους αφήσαμε μία υπόσχεση που ποτέ δεν υλοποιήσαμε…
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βιατσεσλάβ Κλίκωφ και η ομάδα του έχουν φιλοτεχνήσει δεκάδες έργα που κοσμούν κεντρικές πλατείες της Μόσχας και πολλών άλλων ρωσικών μεγαλουπόλεων, αλλά και άλλων χωρών. Μνημεία αφιερωμένα στους ισαποστόλους Κύριλλο και Μεθόδιο, στο Μεγάλο Πέτρο, στον Ιωάννη Καποδίστρια, στον στρατάρχη Ζούκωφ και άλλους.
Την επομένη των αποκαλυπτηρίων του μνημείου  δηλαδή την 1η Ιουνίου του 2007, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργάνωσε Ελληνορωσική επιστημονική ημερίδα για την ανάδειξη του έργου των Κεφαλλήνων λογίων στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο στην Κόκκινη Πλατεία με θέμα: < Οι Έλληνες Λόγιοι και Διδάσκαλοι Αδελφοί Λειχούδη και ο Ρωσικός Πολιτισμός  ( τέλη  17ου – αρχές 18ου αιώνα ).
Στη επιστημονική ημερίδα συμμετείχαν διαπρεπείς Ελληνες και Ρώσοι επιστήμονες με στόχο τον εμπλουτισμό των γνώσεων με νεότερα στοιχεία σχετικά με το έργο και τη ζωή των δύο αδελφών.
Κεντρικό πρόσωπο της επιστημονικής ημερίδας ήταν ο κ. Δημήτρης Γιαλαμάς καθηγητής Πανεπιστημίου και εκπρόσωπος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού    στη Μόσχα. Πολυγραφότατος  σχετικά με τους αδελφούς Λειχούδη και συγγραφέας ενός σύγχρονου αξιολογότατου πονήματος που αφορά στη δράση και τη ζωή των δύο αδελφών, που δυστυχώς δεν έχει μεταφραστεί ακόμα στη ελληνική γλώσσα.
Την Κεφαλονιά στη ημερίδα εκπροσώπησε ο Διδάκτωρ του πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης κ. Πέτρος Πετράτος, που παρουσίασε ένα ανέκδοτο χειρόγραφο από το  αρχείο, των Τυπάλδων – Ιακωβάτων, στο Ληξούρι για τη δράση των αδελφών Λειχούδη στη Ρωσία. Ενώ, λόγω της απουσίας του συμπατριώτη μας καθηγητή του πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιώργου Μοσχόπουλου, που ματαίωσε το ταξίδι του ένεκα σοβαρού κωλύματος την τελευταία στιγμή, μου δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσω την επιστημονική του ανακοίνωση. Μια ανακοίνωση η οποία στηρίχθηκε σε ανέκδοτο αρχειακό υλικό, από τα ιστορικά αρχεία του νησιού μας. Εξάλλου ο ίδιος λίγα χρόνια πριν, είχε δημοσιεύσει επιστολή των αδελφών Λειχούδη από τη Μόσχα προς το Ληξούρι σε επιστημονικό περιοδικό της Βενετίας.
Αποδίδοντας τα δέοντα σε όσους τους αναλογούν και τους αξίζουν, είμαι υποχρεωμένος να υπογραμμίσω με τον πλέον έντονο τρόπο τις άοκνες και φωτισμένες προσπάθειες της φωτεινής προσωπικότητας της σύγχρονης Κεφαλονιάς του κ. Γεράσιμου Σταματάτου, που επίμονα και ακούραστα εργάστηκε για τη ιστορική αποκατάσταση των δύο μεγάλων Κεφαλλήνων Αδελφών Λυκούδη.
Αγαπητοί και αξιοσέβαστοι φίλοι!
Έχοντας μια μακρά και βαθιά φιλική σχέση οι λαοί της Ρωσίας και της χώρας μας, αλλά ειδικότερα με το ιστορικό φορτίο της Κεφαλονιάς, στις διακρατικές μας σχέσεις το νησί μας έχει τη δυνατότητα, την επιθυμία αλλά και την ιστορική ευθύνη να μην επιτρέψει η δοκιμασμένη αυτή ιστορική  σχέση να τελματωθεί.
Αντίθετα νοιώθουμε την  ανάγκη και την υποχρέωση αυτή η ιστορική μας σχέση να ενδυναμωθεί, να τονωθεί, να αναγεννηθεί και να αποτελέσει την  απαρχή μιας νέας αναπτυξιακής πορείας και συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Στην ιστορική έρευνα, στη σύγχρονη επιστήμη, στο εμπόριο και στον τουρισμό.
Καλώ λοιπόν κι εγώ από τούτο εδώ το βήμα να συσφιχθούν οι ιστορικοί μας δεσμοί ακόμη πιο βαθειά, αποτελεσματικότερα, γονιμότερα, για το καλό όλων μας και ημών σήμερα και των παιδιών μας στο διηνεκές.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»