Επισκόπηση τύπου  | 14.06.2011

Ποιες είναι οι προοπτικές που δίνει η ΕΕ στην Ελλάδα;

 

«Οι πιστωτές πρέπει να πληρώσουν», «Η ΕΕ επιθυμεί να περάσει την συμμετοχή όλων των τραπεζών». Με αυτούς τους τίτλους ο γερμανικός τύπος αναφέρεται σήμερα στην ελληνική οικονομία και την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup.

 
«Οι προοπτικές για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος σχολίου (του Μίχαελ Χάιζε) στις οικονομικές σελίδες της Frankfurter Allgemeine Zeitung που επιδιώκει να απαντήσει στο ερώτημα τί μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα.
Ο σχολιαστής στηρίζει την λύση της συμμετοχής των τραπεζών στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, αλλά επικεντρώνεται στο ουσιαστικότερο: στις προοπτικές που πρέπει να δώσει τώρα η ΕΕ στους Έλληνες και στην ελληνική οικονομία: «Το σημαντικότερο είναι να επανακάμψει η ελληνική οικονομία. Με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία συνιστά μόνον το 2% του Ευρωπαϊκού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος θα πρέπει να είναι εύκολη η ενίσχυσή της από τους Ευρωπαίους εταίρους.
 
Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση για την Ελλάδα και για τους φορολογούμενους στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης που εγγυώνται για τα πακέτα διάσωσης της χώρας και απαιτούν ασφαλώς μια επιτυχή πολιτική για την εξάλειψη του προβλήματος Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, αλλά είναι αντιλαϊκές, διότι πολλοί χάνουν τα κεκτημένα τους.
Ταυτόχρονα όμως οι Έλληνες απαιτούν εκτός από τις πολλές περικοπές και ένα όραμα για το μέλλον, πως θα είναι τελικά τα πράγματα μετά την κρίση, πως θα είναι οι εργασιακές σχέσεις και πως θα επιτευχθεί τελικά η ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.
Αυτή η μελλοντική προοπτική πρέπει να έρθει τώρα στο προσκήνιο: Η Κοινότητα οφείλει να συζητήσει τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια και επενδυτές, ώστε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια πλατιά οικονομική βάση και μια μακροπρόθεσμη επενδυτική πολιτική.
Υπάρχουν δε πολλές δυνατότητες για τέτοιου είδους επενδύσεις όπως π.χ. η σύνδεση της Ελλάδας στο δίκτυο της ηλιακής ενέργειας, η ενίσχυση της ανάπτυξης των ελληνικών λιμανιών μετά το άνοιγμα των αγορών στη Βόρεια Αφρική και ασφαλώς ο στρατηγικός σχεδιασμός του ελληνικού τουρισμού.»
 
«Η ΕΕ οφείλει τώρα να στείλει ένα μήνυμα σε αυτή την κατεύθυνση αναπτύσσοντας ένα κοινό σχέδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Όλα αυτά δεν μπορούν ασφαλώς να γίνουν αμέσως, αλλά οι στρατηγικές για το μέλλον μπορούν να εμψυχώσουν ξανά στους Έλληνες και να δρομολογήσουν καλύτερες οικονομικές προοπτικές. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα, κυρίως τώρα.»
 
Οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να αναλάβουν νέα ρίσκα
 
Γενς Βάιντμαν - πρόεδρος της ΜπούντεσμπανκΓενς Βάιντμαν - πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ«Οι κεντρικές τράπεζες δεν αναλαμβάνουν κανένα νέο ρίσκο», υπογραμμίζει ο προέδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν στηSüddeutsche Zeitung, επαναλαμβάνει τη θέση της ΕΚΤ πως μία ευρεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν καταστροφική και καταλήγει: «Μακροπρόθεσμα είναι απαραίτητη η ενίσχυση του υπάρχοντος συστήματος στήριξης του ευρώ (=ΕΤΧΣ, ΕΤΣ).
Στη σωστή κατεύθυνση είναι οι πρόσφατες αποφάσεις για το Ταμείο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έθεσαν τη βάση για την μακροοικονομική εποπτεία και την εφαρμογή ενός μηχανισμού αντιμετώπισης των κρίσεων.
Για το μέλλον της ΟΝΕ και την επιτυχία της είναι απολύτως απαραίτητο οι πολιτικοί να ενισχύσουν τόσο τις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις, όσο και τα κίνητρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, για την δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και (τα κίνητρα) για την ενίσχυση της ιδίας ευθύνης των επενδυτών στις εκάστοτε επενδυτικές αποφάσεις τους.»
 
 
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
 
Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
 
 
dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»